Різдвяний піст 2023: коли починається та як харчуватися

Різдвяний піст 2023: коли починається та як харчуватися
  • Цього тижня за новим календарем ПЦУ розпочинається Різдвяний пііст. 

  • Дізнавайтеся в чому полягає суть посту, яким має бути харчування під час посту та чого не радять споживати в ці дні. 

Християни східного обряду щороку дотримуються Різдвяного посту. Його ще називають Пилипівським. Він триває 40 днів. У цей час віряни відмовляються від певних видів їжі. Таким чином вони очищають не тільки своє тіло, а й душу. 

Але перехід на новий календар змістив на 13 днів всі важливі дати у церковному календарі. І Різдвяний піст не виключення. 

Коли починається піст у 2023-му 

Перша згадка про Різдвяний піст від 14 листопада з’явилася ще у VIII сторіччі. Згодом його почали називати Пилипівським або Пилипівкою — назва походить від свята Святого апостола Пилипа, яке й припадає саме на 14 листопада — останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом. 

Відео дня

Нагадаємо, що із 1 вересня цього року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар. В результаті такої реформи змінилася дата святкування Різдва, а також дати початку та закінчення Різдвяного посту.

Різдво тепер відзначатимемо 25 грудня замість 7 січня. А Різдвяний піст тепер буде починатися 15 листопада і триватиме до 24 грудня. Раніше піст тривав з 28 листопада по 6 січня.

Різдвяний піст розділений на три основні етапи, які відрізняються різними правилами щодо харчування:

В чому суть посту

Кожен християнин вважає важливим період Різдвяного посту. Адже після його закінчення одразу ж настає Різдвяний Святвечір — переддень великого свята Різдва Христового. Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. 

У православ’ї зазначають, що в цей період потрібно не лише обмежувати себе в їжі, але і приборкувати свої плотські бажання. У Різдвяний піст радять утримуватися від:

Головними заняттями на період посту християнина мають бути молитва і абсолютний спокій. Адже під час посту вони намагаються стати ближче до Бога, а для цього слід відмовитися від усього того мирського, що наповнює життя негативом або дає ілюзію позитиву.

Як харчуватися під час посту

Зазвичай під час першого етапу дозволено їсти рибу та пити вино по вівторках, четвергах і суботах, неділях. В понеділок можна додавати гарячі страви без олії, а в середу і п'ятницю — сухоїдіння.

Під час другого етапу дозволяється їсти рослинну їжу без олії по понеділках, по вівторках і четвергах до страв можете додавати олію. В середу та п'ятницю дотримуються сухоїдіння. А вихідними можна додати до раціону рибу та олію. Дозволено на вихідні пити вино.

На третьому етапі, який вважається найсуворішим, можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер, олію до їжі дозволено додавати у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п'ятниця — сухоїдіння.

Забороненими є: яйця, молочна продукція (сир, сметана, молоко, вершки, йогурт, вершкове масло), м'ясні бульйони, м'ясо. Дозволено їсти фрукти та овочі, гриби, каші, мед, горіхи, бобові.

Бажано також відмовитися від консервації — вона, кажуть, негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, який і так відчує стрес від різкої зміни харчування. До того ж, церковнослужителі рекомендують готуватись до посту заздалегідь — змінювати раціон поступово, а не різко.

Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей. Під час посту заборонено лише вінчатися. Щодо інших треб, наприклад, хрещення, — то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає. 

У православ’ї зазначають, що для кожної людини ці обмеження можуть бути різними, для когось – добре було б хоча б припинити вживати нецензурну лексику, грати ігри чи вживати алкогольні напої. 

А ви дотримуєтесь посту? 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Богдан Хмель

    Я атеїст. Кому ті пости треба?

    Діана Діана reply Богдан Хмель

    Богу. Ви в Нього не вірите, але Він вас дуже любить.
  • Тетяна Лук'янова

    Дехто й торік вже постував з 15-го. Бо як це - Різдво 25 грудня, а початок пилипівки по-старому?
  • А  ті " недорозвинуті боти промосковськи продажні  які пхають свої ржачки " простиГосподи, які ржуть з об'єднання православ'я України- лікуйтеся!( бо церква як і держава - це народ країни ( тобто і ви тому числі які смієтется з самих себе і з тих що вмирають за цю країну) Бо Господь один як і держава одна і більш поваги до людей які помирають за цю державу і тих що осиротіли через таких як ви( які не мають нічого святого, тільки один наратив і той- прарасєйський),не хочете України- чемодан- вокзал- расєя!, ніхто не тримає!

    Тетяна Чернова reply

    Agness Vaghil 🙈

    reply

    Тетяна Чернова ну кожен говорить за себе 🤣

    Тетяна Чернова reply

    Agness Vaghil ваша аватарка!🤣

    Тетяна Чернова reply

    Agness Vaghil це замість аватарки!🤣

    reply

    Тетяна Чернова неймовірна, мені ваше фото не потрібно 😹

    Тетяна Чернова reply

    Agness Vaghil 😈

keyboard_arrow_up