росіяни вербують наших дітей і змушують повідомляти про мінування шкіл, — Омбудсмен

росіяни вербують наших дітей і змушують повідомляти про мінування шкіл, — Омбудсмен
  • Один із випадків зафіксували на Хмельниччині. 

В Україні почали масово надходити повідомлення про мінування навчальних закладів. Омбудсман України Дмитро Лубінець повідомив, що це росіяни з території рф вербують українських дітей і змушують їх повідомляти про такі мінування.

— Ще до початку вторгнення МВС повідомляло: близько 70% таких повідомлень надходили з ТОТ, рф або білорусі. А характер повідомлень, спосіб їх розповсюдження свідчить про цілеспрямовану роботу спецслужб рф, які у такий гібридний спосіб намагаються досягти своїх злочинних цілей для дестабілізації соціальної ситуації в Україні, — вважає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що це явище набуло системного характеру, причому на території всієї країни. В офісі Омбудсмана створили інфографіку, на якій зобразили кількість виявлених випадків в кожній області. На ній зазначено, що одне повідомлення про мінування від школярів надходило зафіксували на Хмельниччині:

Відео дня

Додамо, що неодноразово в соцмережах поширюють інформацію про мінування закладів освіти на Хмельниччині, однак досі вона не відповідала дійсності. 

За офіційними даними, лише від 1 вересня до 20 жовтня цього року до Нацполіції вже надійшло  1 288 повідомлень (708 - заклади освітипро загрозу мінування. Із цієї кількості: 937 повідомлень надіслали електронною поштою, 343 — телефоном, 8 – іншими способами: поштою, через соцмережі тощо. Найбільше таких повідомлень зафіксували в Одеській, Чернівецькій, Житомирській, Рівненській областях, в столиці. Це менш ніж за два місяці. За вищезгаданими фактами зареєстрували 273 кримінальні провадження.

Лубінець зазначив, що батькам і вчителям треба проводити розʼяснювальну роботу з дітьми, пояснювати, що росіяни хочуть використовувати їх проти України.

— Це не ігри, це серйозна пропагандистська і розвідувальна робота, яку росія проводить на території України. Ми повинні з цим боротися. При залученні до цих протиправних дій українських дітей, з ними потрібно проводити роз'яснювальні заходи, — наголосив Лубінець.

Офіс Омбудсмана направить лист до Міністерства освіти України з проханням здійснити просвітницькі заняття зі школярами та студентами. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валерій Світельський

    При комуністах технічка зі шваброю так би замінувала що мало б не було.

    ЧитачЧитачів reply Валерій Світельський

keyboard_arrow_up