Розстріли під Хмельницьким СБУ: суд опинився на межі зриву

Розстріли під Хмельницьким СБУ: суд опинився на межі зриву
  • Адвокат потерпілих просила відправити справу на повторне досудове розслідування.
  • За її словами, Віктору Крайтору мають інкримінувати значно суворішу статтю.
  • Адже обтяжуючими обставинами є смерть двох потерпілих.

19 лютого 2014 року - ця дата стала кривавою сторінкою в історії Хмельницького. Тоді під стінами місцевого СБУ мирна акція протесту перетворилася на трагедію. 

У мирних беззбройних людей, які просили головного СБУшника вийти до них із поясненнями, почали стріляти. Від зброї силовиків постраждали шестеро хмельничан, двоє померли. У перші ж хвилини стріляли з центрального входу до приміщення куля влучила в 71-річну Людмилу Шеремет. У важкому стані жінку забрала «швидка». Після цього активісти перейшли до радикальних дій: з обох боків ворота СБУ підперли тролейбусами,  у вікна полетіла бруківка, а потім й коктейлі Молотова. Будівля палала. Вночі смертельне поранення отримав 22-річний Дмитро Пагор, який разом з іншими майданівцями стояв до останнього. Через три дні, після тих подій у лікарні померла і Людмила Шеремет.

З того моменту минуло понад 4 роки. Було допитано сотні свідків. Однак тих, хто стріляв, так і не встановили. Більшість кримінальних справ по даній трагедії закрито. Досі відкритим залишається питання щодо дій екс-очільника СБУ Віктора Крайтора. За матеріалами справи, саме він дав наказ застосувати зброю.

Відео дня

Крайтору інкримінують відразу три статті кримінального кодексу. 

А саме:  

  • перевищення службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК України), 
  • вбивство через необережність (ч. 1 ст. 119 КК України), 
  • спричинення необережного тяжкого тілесного ушкодження (ст. 128 КК України).

Сьогодні, 16 серпня, у Хмельницькому відбулося підготовче засідання по справі колишнього керівника СБУ у Хмельницькій області. На суді було оголошено клопотання, через яке розгляд справи по суті опинився на межі зриву.

Адвокат Євгенія Закревська, яка представляє інтереси трьох потерпілих, просила суд про повернення обвинувального акту прокурору. За її словами, Крайтору мають інкримінувати статті, які передбачають суворіше покарання.

  • В обвинувальному акті мають бути статті 115 ККУ (умисне вбивство), 121 ККУ (умисне тяжке тілесне ушкодження). Адже його дії спричинили смерть двох людей та були спрямовані проти особи похилого віку, що є обтяжуючою обставиною, - зазначила адвокат.

Також вона повідомила, що в матеріалах справи вказано, що він діяв умисно, а в класифікації статті цього не враховано. 

“... вийшов за межі наданих йому прав і повноважень, не маючи підстав для застосування вогнепальної зброї, віддав підлеглому - співробітнику відділу ЦСО «А» незаконний наказ на застосування вогнепальної зброї”, - йдеться в матеріалах справи. 

Прохання адвоката зустріли критикою з боку захисників обвинуваченого та прокурара. Останній заявив, що таким чином справа лише затягнеться, а перекваліфікувати статтю можна і під час судового розгляду.

  • Потерпілі чекали майже 5 років на розгляд справи по суті. А це лише відтермінує швидше покарання, я не бачу підстав для повернення справи на повторне дослідування, - сказав прокурор.

Суддя Олег Антонюк вислухав думку усіх сторін по справі та відмовив захисниці у задоволенні її клопотання. Відтак чергове засідання по даній справі відбудеться 27 серпня. Тоді мають зачитати обвинувальний акт щодо Віктора Крайтора.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Тетяна Петровп

    А ЧОГО 5 РОКІВ НЕБУЛО СУДУ!!!?))))))
  • Олександр

    І в перших рядах був Панікар, тоді всі бандюки повилазили, і працівники СБУ , які виконували свою роботу, ще мають сидіти??? Дебільна країна!!
  • Олександр

    Винне саме те бидло, яке пішло на захват СБУ. Це режимний об‘єкт, там багато зброї та секретних документів, і працівники СБУ все правильно робили.
  • валентина

    Чево тойлабазюк повёл всех к СБУ ?? Почему коктеои Молотова летели в окно начальника СБУ ?? Ты знаеш где его кабинет ?? И я не знаю!! А кто то же знал, до там были на него документы , на него документы , на него документы .  Сделали провокацию, подпалили кабинет с сейфом, и себались в Киев, что один, что второй . А счас здраааасте, выберете меня сново в в р , морды собачьи , две собачьи морды

    Олександр Симчишин reply валентина

    При чому Лабазюк? Лабазюк навпаки спільно з Януковичем, Партією регіонів та іншими свідомими депутатами, чиновниками намагались навести лад і не допустити того що сталось. До СБУ у Хмельницькому людей привів (чи направив) Симчишин і як завжди свободівці вже зробили провокацію. Звісно що можливо у співробіника не витримали нерви, можливо він побачив загрозу обєкту який він повинен охороняти і вистрілив. Але це 100% не навмисне вбивство

    валентина reply Олександр Симчишин

    Здрасте, здрасте, симчишин остался на площади, перед областной радой , а лабазюк, даиневич, и етот рыжый толстый депутут потащили от палаток на площади к СБУ и привели на угол СБУ . Есть видео, посмотри. Все снималось на видео .

    Олександр Симчишин reply валентина

    Який Лабазюк? Може про різних Лабазюків ведемо мову? Симчишин залишився на площі, бо знав що там   готуються такі небезпечні провокації його однопартійцями. Цей свободівський щур вміє баранам мізки запудрити, щоб отримати свій ласий шмат
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up