Рятувальники звинуватили аграріїв у підпалі полів: що відомо

Рятувальники звинуватили аграріїв у підпалі полів: що відомо
Тут і далі — фото ГУ ДСНС у Хмельницькій області
  • Надзвичайники поширили повідомлення, де підпалювачами назвали працівників двох аграрних підприємств.

  • Там це заперечили та сказали, що останнім часом пожеж у них на полях не було.

Хмельницькі рятувальники звинуватили аграріїв у підпалах стерні на полях. При цьому навіть назвали конкретні юридичні особи, яким ці поля належать. У ДСНС вважають, що працівники аграрних фірм підпалюють стерню на своїх же полях. До слова, ці два підприємства пов’язані між собою. Про це йдеться у повідомленні пресслужби ГУ ДСНС, яке розіслали засобам масової інформації. Ми зв’язалися з представником агрофірм та запитали в нього про підпали. Розповімо вам про все детальніше.

Кого рятувальники звинувачують у підпалах?

У повідомленні пресслужби ДСНС ідеться, що працівники двох аграрних підприємств Хмельниччини підпалюють стерню на своїх полях. Мова йде про ТОВ «Сільськогосподарське підприємство „Агропромтехніка“» та ТОВ «Хмельницьк-млин». Вони, за даними пресслужби рятувальників, мають спільного власника. Що це за людина, не вказано, але його ім’я ми назвемо далі.

За інформацією управління, від початку серпня на полях цих двох підприємств було чотири пожежі стерні на загальній площі 90 гектарів. Зокрема, пожежа на двох полях сталася 16 серпня поблизу Копистина та Давидківців.

Відео дня

Раніше, 5 та 7 серпня, займання сталися у двох місцях — між Давидківцями та Шпичинцями Хмельницького району, а також поблизу Перегінки Ярмолинецького району. У повідомленні також зазначається, що гасіння займань завдає збитків державі. Так, до ліквідації двох пожеж 16 серпня було залучено 6 одиниць техніки, 24 працівники, а також витрачено декілька сотень літрів пального.

— Попри заборону спалювання стерні та оголошену в країні пожежну небезпеку, деякі недобросовісні аграрії, демонструючи власну безгосподарність, спрощують собі життя тим, що по завершенню жнив, аби очистити поле від стерні, вирішують просто спалити її, не надто замислюючись над негативними наслідками від таких дій, — йдеться у повідомленні.

Що відомо про фірми, названі у повідомленні рятувальників?

ТОВ «Сільськогосподарське підприємство „Агропромтехніка“». Зареєстроване у вересні 2006 року. Основний вид діяльності — вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Базується у селі Розсоша Хмельницького району.

У власності або оренді фірми — 4 об’єкти нерухомості, 12 091 земельна ділянка та 3 транспортні засоби. Кінцевим власником є Василь Барилюк, а засновниками є ТОВ «Хмельницьк-млин» та «Select Services LTD». Остання фірма зареєстрована на Сейшельських Островах та володіє 99,9% внеску до статутного капіталу. Такі дані є у сервісі «YouControl».

ТОВ «Хмельницьк-млин». Зареєстроване у жовтні 2007 року. Основний вид діяльності — виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості. Базується у селі Розсоша Хмельницького району. У власності або оренді фірми — 6 об’єктів нерухомості, 11 земельних ділянок та 74 транспортні засоби. Кінцевим власником є Василь Барилюк, а засновником є фірма «Select Services LTD». Частка її внеску до статутного капіталу складає 100%. Таким чином дані «YouControl» підтверджують, що дві фірми мають спільного власника.

Що кажуть у «Хмельницьк-млині» про підпали?

Протягом останнього часу на полях «Агропромтехніки» та «Хмельницьк-млину» займань не було. Про це журналістам vsim.ua розповів начальник служби безпеки «Хмельницьк-млину» Олег Бухер. За його словами, випадки пожеж були на суміжних полях, зокрема в одного з місцевих фермерів у Давидківцях, а також на полях, що належать підприємствам Сергія Лабазюка. Під час цих пожеж працівники надавали техніку, аби допомогти загасити пожежу.

Що кажуть у ДСНС?

В головному управлінні ДСНС наполягають, що пожежі були саме на полях «Агропромтехніки» та «Хмельницьк-млину». Начальник пресслужби відомства Олег Гулько розповів журналістам vsim.ua, що представники цих фірм були на місці кожної пожежі. Він також зазначив, що про кожен випадок займання обов’язково повідомляють поліцію. При цьому рятувальники визначають ймовірну причину займання, а правоохоронці встановлюють остаточну.

За словами Олега Гулька, виїзд однієї спеціальної машини ДСНС завдає збитків на суму 30 тисяч гривень. Ця сума включає амортизацію техніки, обладнання та спеціальних засобів. До вказаної суми також додаються витрати на пальне.

Ми звернулися до старшого інспектора сектору комунікації поліції Хмельниччини Олега Поворознюка за інформацією щодо підпалів. Він сказав, що дані про це нададуть на основі інформаційного запиту, який ми вже направили на адресу обласного ГУНП. Ми опублікуємо окремий матеріал, щойно отримаємо відповідь.

Якою є відповідальність за підпал стерні?

У Кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття 77-1 під назвою «Самовільне випалювання рослинності або її залишків». Нею передбачається відповідальність, серед іншого, за випалювання стерні. Порушникам цієї статті загрожує штраф у розмірі від 3 060 до 6 120 гривень. Штраф може бути більшим, якщо порушником є посадова особа — від 15 300 до 21 420 гривень.

Читайте також: Багато диму. Поблизу Хмельницького горіло 20 гектарів поля

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Полина Долгова

    Помилка.
  • Полина Долгова

    Б
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up