Серед звільнених з російського полону є 6 військових із Хмельницького

Серед звільнених з російського полону є 6 військових із Хмельницького
На фото захисник Азовсталі Владислав Лепікаш та боєць Соледару Олександр Микитюк
  • Двох із них звати Владислав Лепікаш та Олександр Микитюк. 

  • На Владислава вдома чекає син, якого він вперше в житті побачить. 

  • А Олександр ніс службу в Соледарі.

У середу, 7 березня, Україна провела черговий обмін військовополоненими з рф. Додому повернулися ще 130 захисників та захисниць України. Наймолодшому звільненому ще не виповнився 21 рік, найстаршому скоро буде 64 роки.

Серед звільнених з російського полону є аж шестеро хмельничан. Цю цифру уточнив голова обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.  Наразі відомі імена двох захисників - це Владислав Лепікаш та Олександр Микитюк. 

Олександр Микитюк

Олександр Микитюк із Шепетівщини. Він служив в лавах 46-ї штурмововї бригади. Захищав свою країну в місті Соледар. Але 9 січня 2023 року військовий зник безвісти.

Відео дня

Весь цей час він перебував у російському полоні. А вчора 28-річного шепетівчанина повернули додому. Про це повідомляє місцеве видання Shepetivka.com.ua.  

Фото  Shepetivka.com.ua.

Владислав Лепікаш

Владислав Лепікаш перебував у російському полоні із травня 2022 року. Він родом з Чорнооострівської тергромади і є тим самим, наймолодшим звільненим військовим. 

Захисник народився 21 червня 2002 року в селі Мар'янівка Хмельницького району. Після закінчення місцевої школи вступив до 11-го училища, де здобув професію «Слюсар по ремонту автомобілів, токар». Закінчивши училище, влаштувався на «Новатор» токарем.

В 2020 році його призвали на службу в армію. В листопаді 2021 року одружився. А вже в грудні 2021 року, підписавши контракт, поїхав в Маріуполь для продовження служби, де його і застала війна.

В березні, захищаючи Маріуполь, підрозділ Владислава, разом з іншими підрозділами, потрапили на комбінат «Азовсталь», де й продовжили давати відсіч ворогу.

22 березня 2022 року у Владислава народився син Нікіта. Та Герой досі не бачив сина. В найближчий час вперше побачить, вперше обніме та поцілує, - пишуть в тергромаді. 

Після важких і довготривалих боїв, виконавши наказ Головнокомандувача 18 травня 2022 року разом з побратимами Владислав вийшов з комбінату «Азовсталь» та потрапив до полону.

Фото бійця зі сторінки тергромади

Суспільне повідомляє, що на Владислава вдома із нетерпінням чекають рідні — дружина, дитина та мати. Вони, до слова, щоразу долучались до акції в підтримку військовополонених, яка щотижня проходить у Хмельницькому.

Імена решти чотирьох захисників поки не повідомляють. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua. 

Нагадаємо, усі врятовані з російської неволі – представники рядового та сержантcького складу: 126 чоловіків та чотири жінки. 

Більшість звільнених – 87 осіб – потрапили в полон у Маріуполі, зокрема, були евакуйовані з «Азовсталі». Решта полонених воювали на Донецькому (в районі Бахмута та Соледара) та Луганському напрямках.  

У Генштабі ЗСУ зазначають, що більшість захисників та захисниць повертаються додому з пораненнями та хворобами, набутими в боях та під час перебування в неволі. Всі вони отримають медичну допомогу, зможуть відновити банківські картки та документи.

 

Серед звільнених – 45 військовослужбовців Збройних сил України, 25 нацгвардійців, 23 прикордонника, 21 воїн Військово-морських сил України, восьмеро «тероборонівців» та вісім представників Державної спеціальної служби транспорту. Серед повернутих – 87 оборонців Маріуполя, 71 – з «Азовсталі».  

Загалом же від початку повномасштабного вторгнення вже вдалося звільнити 1993 українця з російського полону. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Чернецька

    Слава богу !
  • Ніна Маршал Тимченко

    Слава Богу
  • Любов Дячук

    Дякую тобі Боже що допоміг звільнити наших Героїв
  • Ольга Радіонова

    Слава Богу за все. Слава ЗСУ.

keyboard_arrow_up