Шкільні басейни у Хмельницькому: де і за скільки можна поплавати

Шкільні басейни у Хмельницькому: де і за скільки можна поплавати

У Хмельницькому працює всього три шкільні басейни. Для учнів інструктори проводять уроки з плавання. А в позаурочний час басейн може відвідувати кожен охочий. Таким чином школи заробляють. За одну годину беруть від 35 до 65 гривень.  

Басейни є лише у трьох із 39 хмельницьких загальноосвітніх навчальних закладів: ЗОШ № 29, НВК № 7 та НВК № 10. Донедавна працював і в школі №8, але його закрили.

Відвідують шкільні басейни не лише учні. Поплавати можуть і дорослі. Займаються тут аквааеробікою та проводять заняття для дітей з обмеженими можливостями. Журналісти «ВСІМ» вирішили перевірити, у якому стані знаходяться шкільні басейни та дізнатись за скільки їх можна відвідати.

У кожному басейні утримують температуру від 28 до 30 градусів. Аби поплавати треба мати довідку від дільничного лікаря. У НВК № 10 до довідки вимагають ще аналіз калу на глисти. Взяти з собою також треба купальник, шапочку, тапочки, рушник і мило.

Відео дня
blockquote>

СЗОШ № 29: на додачу до басейну – тренажери й баня

Басейн у 29 школі був побудований ще в 1990 році. Його розташували поряд зі школою в окремому приміщенні. Тоді басейн не використовували. На початку 2000-х приміщення, в якому він знаходиться, взяло в оренду підприємство «Західна котельня». Після 4-річної оренди його повернули на утримання школи. Тож, басейн почав повноцінно працювати лише з 2007 року. Зараз там працює інструктор із фізичної культури. Щороку під час занять безкоштовно відвідує басейн близько 1000 учнів. 

- Басейн облаштований спеціальними системами для підігріву та очистки води, - розповідає директор школи № 29 Станіслав Стремецький. – Воду щоразу хлорують та обробляють хімзасобами для підтримки рівня рН. Також є іонізатор. А от осушувальна система цього року вийшла з ладу. На нову потрібно 80 тисяч гривень. 
Під час занять фізкультури у басейні плаває по 10-12 діток за один раз. Перед входом до водойми розташована душова на три місця. Вона не розділена на окремі кабінки. А на кранах кольором позначено холодну та гарячу воду. 

Візитерам видають чек, ведеться фінансова звітність. Всі виручені кошти йдуть на закупівлю обладнання та утримання басейну в належному стані. У приміщенні можна не лише поплавати. Адже у будівлі розташований цілий комплекс для різноманітних процедур. Тренажерний зал, послуги масажиста та реабілітолога, баня також надаються на платній основі.

Previous Next

Розмір басейну: 6 на 12 м

Глибина: 1,5 м

Вартість за 1 годину: 

  • діти віком до 14 років – 22 грн. 
  • від 15 до 18 років – 25 грн.
  • дорослі – 44 грн.

Години роботи: 9.00 – 22.00 без вихідних 

Адреса: вул. Вокзальна, 16

НВК № 10: гуртом плавати дешевше

Басейн у школі № 10 знаходиться вже 25 років. Він розташований у окремій будівлі, до якої веде теплий перехід. Тривалий час він не працював. Роботу басейну відновили у 2007 році. Тоді міська влада виділила 100 тисяч гривень на його ремонт. На ці кошти там поставили очисну установку з іонізатором, фільтром та ультрафіолетовими лампами. Воду в басейні не хлорують. Для підтримання чистоти закуповують лише хімічні сполуки. Двічі на рік у басейні беруть проби води. Останній раз її перевіряли перед 1 вересня.

- Трохи пізніше до нас попросився орендар, який довів басейн до пуття. Він зробив роздягальні, хол для адміністратора, кабінет медсестри. Вони набрали вже своїх клієнтів. Вода у басейні чиститься регулярно, у нас стоять дорогі люмінесцентні лампи. Працює насос, який циркулює воду. Він платить оренду, яка зараз десь 4000 гривень, і відшкодовує частину комунальних платежів. Це ще приблизно 5-6 тисяч на місяць, - розповідає «ВСІМ» директор навчально-виховного комплексу №10 Віктор Грищук. 

Через те, що басейн - в приватних руках, вартість відвідування є більшою, ніж у інших навчальних закладах. 

Школа використовує басейн до четвертої години. В позаурочний час тут можуть поплавати не лише школярі. Орендар надає платні послуги для дітей та дорослих. У серпні він продовжив договір оренди ще на 2 роки та 11 місяців. Вхід у басейн прикрасили кольоровим малюнком. У яскравих тонах зробили і кімнати для переодягання хлопців та дівчат. У басейні є 5 душових кабінок, які обгороджені ширмочками. Перед входом до води лежать резинові килимки.

- Здебільшого до нас приходять займатися сім’ями, рідко, що поплавати приходить одна людина. У нас є спеціальні пропозиції та знижки. Якщо одна родина купує абонемент на місяць, то на наступний матиме 15% знижки, а на третій – 20%. Є акція «З другом дешевше», приводите друга чи подругу і отримуєте по 10% знижки, - пояснює адміністратор басейну Тетяна Липницька.

Розмір басейну: 8 на 12 м

Глибина: 1,2 м

Вартість: 

  • діти і дорослі (10 занять) – 390 грн.
  • діти і дорослі (14 занять) – 490 грн.
  • корпоративний час (до 6 чоловік) – 255 грн. за год.
  • аквааеробіка – 65 грн. за год.

Години роботи: 16.00 – 21.00 без вихідних 

Адреса: вул. Водопровідна, 9а

Previous Next
 

НВК № 7: для людей з особливими потребами – безкоштовно

Басейн у НВК № 7 з’явився 30 років тому. З тих пір його майже не ремонтували. Пройти до водойми можна також через теплий перехід. Здавати басейн в оренду у НВК не хочуть. Дирекція намагається тримати його в гарному стані і без приватних рук. Однак від платних послуг не відмовляються. У позаурочний час сюди приходять дорослі. 

- У нас займається 25 дітей пільгових категорій, для них ми виділяємо певні години в післяурочний час. Вони приходять плавати раз на тиждень. До нас можуть приходити і дорослі, але таких небагато, - зізнається «ВСІМ» директор НВК № 7 Юрій Остапчук.

Вода у водоймі проходить через систему очистки та іонізації. Щомісяця чашу басейну миють дезінфікуючими засобами. Для цього зливають воду.

- Нещодавно нам з бюджету виділили 10 тисяч гривень. За ці гроші ми купили бактерицидну лампу та новий підігрівач води. Коли проводимо миття чаші басейну, то йде близько 2 тисяч на миючі засоби, - зазначає директор.

Басейн себе не окупає через те, що багато доводиться платити за комуналку. Тому школа і надає платні послуги. Поплавати тут може будь-хто. Для водних ігор на стіні прилаштували корзину для м'ячів. Роздягальня тут спільна для дівчат та хлопців. По дорозі до басейну є дві душові, але вони не обгороджені ні ширмою, ні дверцятами. Прийти в басейн можна після 15 години, коли закінчуються уроки у школярів.

Previous Next

Розмір басейну: 8 на 12 м

Глибина: 1,5 м

Вартість за 1 годину: 

  • діти до 4 класу – 15 грн.
  • діти від 5 класу – 20 грн.
  • дорослі – 35 грн.

Години роботи: 15.00 – 21.00 без вихідних

Адреса: вул. Курчатова, 4/3

«Кошти йдуть на спецрахунок шкіл»

Роман Миколаїв, начальник управління освіти Хмельницької міськради

- Власні діючі басейни у нас мають три ЗНЗ. Усі вони в належному санітарному стані, але потребують потужних фінансових вкладень для доведення до естетичного вигляду. В позаурочний час басейни, на платній основі, можуть відвідувати хмельничани. Ці кошти йдуть на спецрахунок шкіл.

 

«Перш, ніж іти в басейн, потрібно пройти медичний огляд»

Валентина Базелюк, лікар-невролог міської дитячої поліклініки

- Позитивний досвід плавання відомий давно. Діти можуть плавати, починаючи з п’ятого дня після народження. Температура води та тривалість процедури залежить від віку та особливостей людини. Час перебування у воді коливається від 30 хвилин для діток і довше. 

Перш, ніж іти в басейн, людина має пройти медичний огляд у педіатра (діти), сімейного лікаря, дерматолога, гінеколога (жінки) чи уролога (чоловіки). Також необхідно здати аналіз калу на ентеробіоз (глисти). При постійних процедурах аналіз поновлюють раз на місяць. 

Перед початком плавання обов’язково потрібно прийняти душ із використанням миючих засобів. На голову одягнути шапочку. Спершу обов’язково проводиться легкий розслаблюючий масаж або плавальні рухи на суші. Якщо плавати має дитина, то батьки мають пройти інструктаж про техніку безпеки поводження у воді. Адже можуть бути негативні наслідки перегрівання у воді чи водобоязні. Після закінчення водних процедур також необхідно прийняти душ, але вже без додаткових засобів. Обов’язково висушити волосся. 

Плавання має оздоровчий та лікувальний характер, допомагає загартуватись. Сприяє розвитку основних рухових навичок у діток. Його призначають особам із порушенням опорно-рухового апарату, ушкодженнями нервової системи, ДЦП, затримкою психо-мовленнєвого розвитку, гіперактивності та для реабілітації. Плавання покращує діяльність серцево-судинної, дихальної, нервово-м'язової систем. 

Небажано відвідувати басейн, коли у вас є підвищення температури, соматичні захворювання (бронхіти, отити, грип тощо), епілептичні хвороби, захворювання серцево-судинної системи, захворювання шкіри та погіршення стану після водних процедур. Якщо у дитини з’явилась гусяча шкіра чи посиніння на обличчі, необхідно її забрати з басейну та закутати в тепло.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up