Штурм гостини Миколая: на що йдуть хмельничани заради цукерок і чому в програму внесуть зміни

Штурм гостини Миколая: на що йдуть хмельничани заради цукерок і чому в програму внесуть зміни

Цукерки або смерть. Хмельницький святий Миколай розповів, на які хитрощі йдуть батьки та як поводяться дітлахи, аби отримати солодкий подарунок.

Проект “гостини Миколая” повинен прививати моральність і духовність маленьким хмельничанам. Так вважають в управлінні культури, яке щороку організовує свято для дітей. Скоро гостина закриється, всі подарунки роздадуть.  

"Це було свято невігластва та наглості"

Сергій Щербанюк, який був першопрохідцем даного проекту серед Миколаїв і вже п’ятий рік не виходить з цієї ролі, з криком душі, розповів про відкриття гостини у 2017 році.

- Це було свято невігластва та наглості. Коли готові йти по головам народ забув про те, що біля них маленькі дітки. Дорослі забули, що вони мають власним прикладом показувати те, що потрібно бути якимись чемними, добрими по відношенню до інших. Начальником культури прийнято рішення, що 19 грудня, коли буде концерт, ми не будемо відкривати гостину, тому що весь ефект свята та задумка гостини піде просто нанівець, - розповідає заступник директора міського будинку культури Сергій Щербанюк.

Відео дня

Для маскування шапки переодівають

За його словами, багато людей стоять по декілька разів в черзі. Для маскування навіть шапки переодівають. А коли дітей викривають і відправляють до батьків, то вони – батьки ще можуть скандал влаштовувати, чому дитину відправили ні з чим.

- Деякі умудряються за раз - два рази стати в чергу. А я питаю: «А ти що, за 20 чи 40 хвилин вже вивчила нову молитву? Ти ж тільки що була, чи я помилився?» Вона відповідає: «Ні, була». Тоді я звертаюсь до старших, кажу, щоб не вчили поганим речам – обману, – розповів Сергій Щербанюк.

Також Сергій Щербанюк поділився, що бувають й різні інциденти, окрім описаних вище. Приходять й душевно хворі люди, їх вислуховують так само, бо вважають, що це ті ж діти, тільки в оболонці дорослих.

"Та він Коран тобі процитує, що ти причепився?"

Було таке, що приходили мусульмани до гостини. І дуже обурювались, коли Миколай запитував, чи знає їхня дитина якісь молитви:

- Вони почали говорити: «Та він Коран тобі процитує, що ти причепився?»  – Я кажу: «Вибачте, але не я прийшов до вас. Якщо ви знаєте історію, я святий Миколай – католицький священик і ви до мене прийшли. І якщо ви до мене прийшли, то повинні, як мінімум знати, хто такий Ісус Христос і кілька молитов. Якщо вам не підходить це, я вас не тримаю. Якщо дитина знає молитву на турецькій мові, я ж не проти, але ж певні цінності повинні бути», – продовжує  Сергій Щербанюк.

Не забарились і ті, хто прагнув наживитися з проекту. Декілька днів тому, після сьомої години вечора Миколай вийшов і сказав, що гостина зачиняється, до нього підбігли батьки і обурено почали говорити, що вони гроші заплатили, аби їхня дитина потрапила в хатинку. Коли їм сказали, що проект на благодійних засадах і за це не потрібно платити, вони були розгублені, адже розповіли, що якась жінка на вулиці зібрала з них гроші і сказала, що їх приймуть після семи.

Діти вчать молитви 

Не дивлячись на те, як поводили себе дорослі, є й певний позитив. Все-таки мета, яку переслідує управління культури, коли здійснює проект із гостиною святого Миколая, досягається. Адже діткам все ж прививається моральність, почуття добра і зла.

Також Сергій Михайлович, спостерігаючи вже п’ятий рік за дітворою, відмічає певні зміни, які не можуть не тішити, хмельницькі діти більше почали цікавитися духовністю.

- Порівняно з попередніми роками дуже багато дітей, майже половина, знають різні молитви. Реально діти почали відкривати дитячі Біблії, вони знають про заповіді Господні. Батьки не могли згадати першу найбільшу заповідь, а діти знають. Діти в гостині, які тільки зустрілися, одне одного підтримували, підказували, гуртувалися, звідти вони вийшли вже мінімум друзями. Тому що Миколай проводив роботу. І ось «сіль» тої гостини, а не роздача подарунків. Ми не «собез», ми управління культури, і це наше завдання. Дітей об’єднує те, що вони вірять у диво і диво – це зустріч з Миколаєм. А не той пакунок. Цей проект має надзвичайно велике соціальне значення.

Книжки замість цукерок

Даний проект з кожним роком вдосконалюється. Адже для навчання на святого Миколая Сергієм Щербанюком була розроблена методичка з організації роботи гостини, в якій зазначено: хто такий святий Миколай; як святкують День святого Миколая в Україні; як виглядав святий Миколай; а також подається приблизний сценарій спілкування святого Миколая з дітьми. Хмельницькі святі Миколаї проходять навіть спеціальний семінар, адже це не легка робота через ненаситних батьків, але й приємна – через щирість та безпосередність дітей. В тому році було 3 – 4 Миколая, в цьому ж їх кількість збільшилась – близько 14 людей грали дану роль.

У ролі Миколая - учасник Хмельницького театру вогню «Майстри Ілюзіону» Роман Велнянко  

Нагадуємо, що на цьогорічний різдвяно-новорічний закупили 6 тисяч солодких подарунків. Начальник управління культури розповів Артем Ромасюков, що до 14 січня ще функціонуватиме гостина і подарунків вистачає.

- Ми будемо думати, якісь корективи вносити, я думаю, що, наприклад, гостина буде працювати не з 19-го, а з 20-го грудня, бо не хочемо такого, як було цього року… Можливо, будемо варіанти з книжками все-таке пропрацьовувати. Зробимо кілька варіантів меншим діткам і старшим. Замість цукерок – книжечки. Ми думали такий варіант, але щось не пішли на нього минулого року. Такі думки завжди є, треба чітко все продумати: чи так, чи ні, - розповів Артем Ромасюков.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Леся Боровец

    стаття в двох часових просторах...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up