Скільки громад московського патріархату ще є на Хмельниччині

Скільки громад московського патріархату ще є на Хмельниччині
  • З початком російського вторгнення в Україні “викорінюють” московський патріархат.
  • На Хмельниччині церкви одна за одною змінюють підпорядкування і конфесійну приналежність.
  • Дізнавайтесь, скільки московського патріархату ще залишилось в області. 

З початком війни релігійні громади змінюють підпорядкування - виходять з московського патріархату і намагаються перейти до ПЦУ. Щоправда не всі: деякі замість переходу обирають бути “незалежними”. Цей процес триває в Україні вже 107 день...
Дізнавалися, скільки релігійних громад на Хмельниччині досі не перейшли до Православної Церкви України. 

Скільки покинули моспатріархат?

У період з 24 лютого і станом на сьогодні, 10 червня, розпорядженнями начальника Хмельницької обласної військової адміністрації зареєстровано статути 67-ми релігійних громад УПЦ у новій редакції. З них 45 перейшли в ПЦУ,  а 22 громади прийняли рішення про зміну конфесійної приналежності на незалежну православну громаду. Про це журналістці "ВСІМ" повідомили у  Департаменті інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОВА.

Відео дня

Як зазначає начальник відділу національностей та релігій адміністрації Дмитро Баланюк, станом на 10 червня у Хмельницькій військовій адміністрації перебувають на розгляді звернення ще 25-ти релігійних громад московського патріархату.

  • Станом на 10 червня у Хмельницькій ОВА перебувають на розгляді звернення 25-ти релігійних громади УПЦ з проханням реєстрації їх статутів у новій редакції, 15 з яких прийняли рішення про перехід в ПЦУ та 10 релігійних громад про подальше функціонування у статусі незалежної православної громади, - пояснює Дмитро Баланюк.

Як відбувається перехід?

Процедуру переходу релігійних громад до ПЦУ ми вже описували раніше. Пояснили нам її у Департаменті інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій. Загалом вона не змінилась. Громади збираються на місцях і приймають відповідні рішення про перехід до ПЦУ на зборах. Для цього мають зробити відповідні протоколи, до яких додають списки присутніх, а також тих, які проголосували. Після цього готують три статути в новій редакції. Всі ці документи на зміну конфесійної приналежності релігійні громади повинні подати до обласної державної (тепер військової) адміністрації для реєстрації. Рішення має бути затверджене розпорядженням начальника військової адміністрації. Там кажуть, що в загальному такі питання розглядають півтора-два тижні.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Дьяченко

    Перехід церкви « московського патріархату» України до « незалежної церкви» - ЦЕ ФЕЙК!

    Але Україна цей «перехід» -  « проковтнула».

    Ця церква залишилася  під владою кіріла гундяєва та «мацкви»..
  • Юра Щерба

    Здається було біля 900 (мп)саме більше по Україні
  • Топер Харлі

    А справді стільки писанини..й таки не сказали скільки московських церков.

    Людмила Дьяченко reply Топер Харлі

    Дуже багато !

    На Хмельниччині « московських» церков до 1000 (тисячі) - точну цифру не запам‘ятала.

    Це НАЙБІЛЬШЕ В УКРАЇНІ.

    Потім за Хмельниччиною іде Вінниця по кількості « московських» церков - там їх до 900.

    Набудували на свою біду.

    Цей так
  • ЧитачЧитачів

    Анастасія БЕВЗ, в статті ТРИ рази написано, що дізнаємося, скільки громад МП ще є в області. І скільки??? Ніде навіть і не згадано.

    Читач20 reply ЧитачЧитачів

    Так скільки релігійних громад МП на Хмельниччині???Агов, писаки!

keyboard_arrow_up