«Соціальне таксі» з кондиціонером та телевізором. Коли працює і кого возить

«Соціальне таксі» з кондиціонером та телевізором. Коли працює і кого возить

Люди для людей. Автомобіль Volkswagen возить хмельничан з обмеженими можливостями. В автобусі передбачені два рівні безпеки, є автономне опалення, кондиціонер і телевізор. Як працює «соціальне таксі» бачили кореспонденти «ВСІМ». 

Управління праці та соціального захисту населення провело конкурс на кращого перевізника людей з обмеженими можливостями. Як зазначає начальник відділу пільг управління Тетяна Федосєєва, конкурс проводився між двома претендентами – ТОВ «Хмельницьке таксі» та благодійним фондом «Карітас».

За її словами, авто останнього було набагато краще обладнане і досить комфортне. До того ж, «Карітас» має досвід в наданні таких послуг, адже самостійно надавав їх і до цього часу.

- «Карітас» надає соціальних працівників, які можуть в разі потреби супроводжувати інваліда. Цим транспортом можуть скористатись інваліди І та ІІ груп (в основному ті, хто пересувається за допомогою візка), а також учасники АТО, -  розповідає  Тетяна Федосєєва.

Відео дня

Він обладнаний динамічною платформою, що дозволяє пасажиру плавно потрапити в салон, при цьому залишаючись в інвалідному візку.  

Один із керівників проектів фонду «Карітас» Дмитро Козловський розповів, що автобус марки Volkswagen LT 46 закупили ще понад 3-х років тому в перспективі на те, що все ж таки такий проект буде у Великобританії завдяки підтримці німецького фонду «Карітас».

"Соціальне таксі" активно працює вже більше трьох місяців за кошти волонтерів, хоч перший його етап відбувся за кошти обласного бюджету. А з 1 липня 2016 року управління праці та соціального захисту населення уклало договір з благодійним фондом «Карітас» про надання спільних послуг. Таким транспортом можна одночасно перевозити 5 людей з обмеженими можливостями та 10 супроводжуючих, або ж до 10 інвалідів у візках. 12 автобусних сидінь для супроводжуючих є рухомими і можуть зніматись взагалі.

Кожне сидіння обладнане двома ременями безпеки. Це пояснюється тим, що є інваліди, які можуть пересідати із візка у звичайне автомобільне сидіння. Також фонд при підтримці волонтерів вже цього року закупив та доправляє ще одне соціальне таксі – автобус-спринтер марки Mersedes. Згодом планують ще й третю машину.

- Все для того, - говорить Дмитро Козловський, - щоб мати змогу відвозити інвалідів-візочників у будь-який час. Адже поки що автобус працює з понеділка по п’ятницю з 09.00 до 18.00  без обідньої перерви. Якщо підноситься питання життя і смерті, то виїжджаємо і вночі. Тож прагнемо запустити інші автобуси у нічний час та на вихідні, щоб буси чередувалися.

Водій автобуса Дмитро Рівний зізнається, що часто доводиться затримуватись після шостої чи виїжджати у вихідний, адже людям назначають різний час для лікування і процедур.

- Часто просто не встигаєш дочекатись одного пасажира як вже потрібно їхати за іншим, - зізнається водій.

В основному «клієнти» його таксі – люди 30-50 років. На розваги їздять мало, в основному – по лікарнях та клініках. Хоч і були випадки, коли люди просто приїздили у кіно чи на концерти. Та таких досить мало, незважаючи на те, що нова послуга є доступною для кожного «візочника» та безкоштовною.

Пасажирка Оксана Кагляк розповідає, що їздить лише на обстеження у лікарню, а таким автобусом досить зручно та комфортно добиратись.

Сім’я Бдикіних – Михайло та Галина – обоє є інвалідами, проте лише жінка перебуває у візку. Вони потрапляють на процедури кілька разів на тиждень. Своїм транспортом надзвичайно задоволені.

- Побільше б таких проектів, - зізнається Михайло.

Як зазначає Дмитро Козловський, скористатись послугою не важко. Необхідно лише зареєструватись через управління соцзахисту, внести координати в базу даних і тоді замовлення на таксі автоматично буде вибивати дані зареєстрованої особи та надавати послугу. Хоча якщо ви не зареєстровані, то це не означає, що вам відмовлять.

- Працюємо на довіру, - говорить пан Дмитро. – Звісно багато затрат беруть транспортні витрати – на паливо, обслуговування автомобіля та  заробітна плата водію. Крім цього є комунікація та телефонний зв'язок. Координатор і бухгалтер працюють на волонтерських засадах. Якщо міська влада виділить гроші, то буде можливість покращити цей сервіс, найняти соціального працівника та створити систему.

Олена ПОХИТУН 

  • Аби замовити «соціальне таксі» варто звернутись за телефоном: 067 323 06 26.
     

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Симчишин, Карітас і волонтери всі разом зробили добру справу. Такого в місті не було ніколи

    Анонім reply Анонім

    Невірний порядок заслужених. Карітас, волонтери, всі і можливо Симчишин.
  • PAL

    Каритас это не симчишин и даже, упаси Боже, не клоун  воронецкий, это организация которая реально помогает людям.

    Анонім reply PAL

    немає більших клоунів ніж Шімілін.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up