“Совкова форма” чи українська вишиванка: що одягати школярам на останній дзвоник

“Совкова форма” чи українська вишиванка: що одягати школярам на останній дзвоник

Ще років п’ять тому ніхто і не задумувався над питанням «що одягнути на шкільний останній дзвоник?». Хлопці обирали білу сорочку, краватку та стриманий костюм у темних тонах. А дівчата – наперебій шили шкільну форму та купували пишні банти. Одинадцятикласниці вважали за честь в останнє пройти шкільним подвір’ям саме у білих фартушках. Та 2014 рік вніс свої корективи, активна декомунізація торкнулася навіть незамінного атрибуту прощальної лінійки.

Уже завтра хмельницькі школярі прийдуть на святкову лінійку, щоб попрощатися зі школою на три місяці. До свята, як завжди, готуються і діти, і батьки.  Журналісти vsim.ua запитали у хмельницьких матусь, у що вдягнуться їхні діти та як вони відносяться до “радянської форми”. 

Ліана Яцюк, мама випускниці 11 класу

C:\Users\Користувач\Desktop\форма\IMG_20180524_100736.jpg

Відео дня

- Як на мене, на урочистій лінійці всі мають бути одягнені в одному стилі: однакові спідниці та блузи. Але це не має бути стара радянська форма, то було раніше. Минуле пора залишити в минулому. Дівчатка  самі ще на перше вересня обрали однакові сині спідниці і білі блузи. В них будуть і на останній дзвінок. Ми відмовилися і від великих бантів, замість них будуть стрічки у заплетеному волоссі. І хлопці, доречі, також домовилися бути в білих сорочках. Це виглядає значно красивіше ніж усі ці рожеві, блакитні, в полоску, аж очі ріже. Зараз зовсім інші діти, інше покоління. Вони більш відкриті, по іншому дивлять на світ. І радянське ретро їм не до вподоби. Зараз більше обирають діловий, європейський стиль.

Ольга, мама випускника 11 класу

C:\Users\Користувач\Desktop\форма\IMG_20180524_095759.jpg

- У мене син випускник 11 класу, тому нам трішки простіше ніж мамам дівчаток. Довго думати над тим, що одягнути на лінійку не доводиться. Костюми наші хлопці не захотіли одягати, говорять: жарко і незручно. Будуть всі в однакових брюках та білих сорочках. Так вони собі вирішили, вчителі і батьки погодилися. Це ж свято, перш за все, для дітей, тому вони і мають одягнути те, що їм захочеться. Можливо, яка школа вирішить піти у вишиванках, це також гарно виглядає. Наші вирішили одягнутися так, щоб гармонійно з дівчатами виглядати. Випускниці обрали шкільні плаття з білими комірцями, так як було колись. Мені здається не потрібно так вже радикально відмовлятися від усього, що нагадує радянські часи. Адже було і багато хорошого. Та й діти наші вже ту форму не сприймають за якийсь радянський символ, вони всі – діти незалежної України. Просто їм до смаку, одягнути ту форму хоч раз на останній дзвінок. Та й як гарно, коли дівчатка схожі на школярок. Як на мене, то одягнути спідницю і білу блузу вони зможуть і в повсякденному житті. А ось таке плаття можна одягнути лише на прощання зі школою.

Валентина, мама випускниці 11 класу

C:\Users\Користувач\Desktop\форма\IMG_20180524_100504.jpg

- Я рахую, що наші діти зробили правильний вибір. Всі дівчата йдуть в однакових спідничках, в однакових білих блузах. Прощальна лінійка – це не модний подіум. Похизуватися вбраннями вони зможуть на випускному. А тут школярка має бути школяркою. Обирали ще й враховуючи практичність: не одягнули раз і викинули. Біла сорочка та строга ділова спідниця ще нікому не завадила.  Стару «совкову» форму діти як варіант навіть не розглядали. Вони вже рахують банти, розміром в дві голови, пережитком минулого. Бо й справді кумедно виглядає, коли ідуть випускниці на височезних шпильках, зростом під метр вісімдесят і з двома хвостиками та у бантах. Зараз модна українська символіка, дівчата більше заплітають коси з жовто-блакитними стрічками. В кого коротке волосся, обв’язує просто червону стрічку. Відразу видно, що йде справжня україночка.

Оксана, мама випускниці 11 класу

C:\Users\Користувач\Desktop\форма\IMG_20180524_095937.jpg

- Звичайно ж на останній дзвоник дівчата мають бути в шкільній формі. Більше вони її ніде не надінуть. Завтра наші випускниці прийдуть на прощальну лінійку в білих фартушках, бантах, у білих гольфах. Їх ніхто не змушував, самі обрали такий варіант. Дітям подобається ось той ще радянський зразок, бо зараз такого немає. Вони говорять, що щодня б таку форму не носили б, а ось на урочисту лінійку одягнуть із задоволенням. Це їх вибір. Нічого поганого в тих білих фартушках немає. Колись чула як висловлювалися мами попередніх років випуску, що типу та форма схожа на вбрання обслуги. Я вважаю, що нічого подібного. Перш ніж критикувати старе, потрібно винайти щось нове, яке б так само прижилося на довгі десятиліття. Зараз багато випускників обирають вишиванки. Згодна – красиво, коли це традиційна українська символіка підігнана під якийсь певний стиль. А не та у вишитій сорочці і міні спідниці, та у напівпрозорій плахті. Таке нікуди не годиться.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Анна Фадеева

    Лично мне не нравится ни то, ни другое. Как по мне, лучше всего одеть блузку для школы https://tm-modus.com.ua/catalog/bluzki_shkola_ofis_optom  и современную форму.

  • Nadya Tekluk

    так это детям решать-кто-то оденет вышиванку мамину,а кто-то школьную форму,образца ссср....нехватало ещё чужим людям указыватьне нравится-не смотрите.
  • Ирен Чорна

    Я не розумію агресію,щодо форми.Я носила всі роки які вчилась,це моє життя,історія,чому зараз потрібно все так руйнувати,і піонером я теж була.Люди це історія,це минуле,пам'ять.

    Ирина Сова reply Ирен Чорна

    Ну так би і одягали діти ту форму,  що носилі  в школі,  а не  чужу.  Коротка форма, банти (((  бойовий макіяж і  високі підбори, ну зовсім не по-шкільному виглядають...

    Галина Крыжова reply Ирен Чорна

    от в пам"яті це і залиште, будь ласка
  • Любовь Прушинская

    Совково форма?!,та кращої її і досі.хоча щколи мть свою форму.причому тут декомунізація вже до форми дісталися?

    Олексій Хмельницький reply Любовь Прушинская

    Вдягни простирадло і ходи як та примара.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up