Спеціальні місця для вигулу собак у Хмельницькому не шукають

Спеціальні місця для вигулу собак у Хмельницькому не шукають

Встановлювати смітники для собачого фекалію у Хмельницькому почали з парку імені Михайла Чекмана. Поки що один єдиний на усе місто. В зоомагазинах з‘явились спеціальні пакетики для собачих екскрементів. Але прибирають за домашніми тваринами лише одиниці. Жаліються, що обіцяного місця для вигулу у місті так і не облаштували. Чому ж у Хмельницькому не вирішують цю проблему?

Батьки постійно скаржаться, що собаки зробити туалети з пісочниць у дворах будинків. Через це вони бояться пускати туди гратися своїх малюків. А власники тварин жаліються, що у місті немає спеціально відведених місць. Тим часом влада роками обіцяє вирішити це питання, там до діла руки все ніяк не доходять.

На пакети попиту немає

Минулого року у Хмельницькому за бюджетні кошти встановили всього лише один спеціальний смітник для собачого фекалію. Він знаходиться неподалік «рештків» Леніна в парку імені Михайла Чекмана. Та він доступний не для всіх власників чотирилапих, адже з Ракового чи Озерної ніхто не буде їхати через усе місто, щоб викинути в спеціалізований смітник. У комунальному підприємстві «Парки і сквери міста Хмельницького» кажуть, що до кінця літа планують встановити ще один такий смітник і розташують також у парку.

Журналісти vsim.ua вирішили поцікавитися у зоомагазинах та ветаптеках, чи є взагалі спеціальні пакетики для прибирання за собаками у продажі. І як виявилось, таки є, але не у всіх. Ми побували у зоомагазинах в ТРЦ KVARTAL та в ТРЦ Оазис. В обох магазинах є пакетики від німецького виробника. Покупцям пропонується як упаковка з чотирма рулонами поліетиленових торбинок за 71 гривню, так і окремий рулон - 20 пакетиків за 18 гривень.

Відео дня

З вигляду вони навіть дуже симпатичні, різнокольорові. Також для зручності вже навіть спеціальні сумочки у вигляді брелка для таких рулонів продаються за різноманітними цінами від 87 гривень до 146. Також ми знайшли і такі пакетики, які не забруднюватимуть екологію - картонні. Країна-виробник - також Німеччина. І поліетиленові, і паперові торбинки є одноразовими. Продавчині розповідають, що за такі пакетики питають не часто. Рідко люди купують їх. Кажуть, що частіше іноземці питають за них.

Питання, яке “висить в повітрі” роками

Місця для вигулу тварин мали б бути у кожному мікрорайоні. У 2017 обіцяли, що виділять земельні ділянки для цього. Навіть питали думки місцевих мешканців. Але й досі про них нічого не чути.  

В управлінні житлово-комунального господарства кажуть, що питання про відведення спеціальних територій в місті піднімалось зовсім нещодавно.  Хоч зоозахисники зверталися з такою пропозицією кілька років тому і час від часу про це нагадують, а хмельничани не втомлюються писати мерії петиції про необхідність облаштування таких майданчиків.

Ось як це коментує начальник управління ЖКГ Василь Новачок:

- Місця такі є, в будь-якому випадку. Проблема в тому, чи мешканці захочуть вести від своєї прибудинкової території собаку. Тому що біля кожного будинку, звичайно, таких місць немає. Такі місця передбачаються виділити по всьому місту, де такі місця знайдуть. Подадуть пропозиції в департамент архітектури, а він вже буде дивитися, чи можливо їх відводити, чи ні. Тому що ЖЕКи, це ж не землевпорядна організація. Можуть подивитися, що є вільна ділянка, туди будуть водити собак, але то може бути і власна ділянка. Тому вони скажуть свої бачення, а департамент архітектури вже буде підводити, - повідомив Василь Новачок.

Не було конкретної відповіді щодо спеціально відведених місць і у міського голови. Під час запису відео “50 відповідей мера” Олександр Симчишин повідомив, що такі зони шукають.

Коли ж саме управлінці “будуть дивитися” на вільні території і які є на сьогодні напрацювання - невідомо. В департаменті архітектури і містобудування, яке б мало цим зайнятися поки що нічого не коментують.

Поліція за собаками не слідкує

Виявляється, за те, що власник чотирилапого не прибере за своїм улюбленцем у суспільних місцях, він притягається до адміністративної відповідальності. Це обходиться йому попередженням або навіть штрафом  від 17 до 51 гривні.

Але, як кажуть патрульні, таких випадків майже немає. Максимум, що коп може зробити - це усне зауваження. Мовляв, розуміють, що з собаками у місті дітись немає де.

- Дане правопорушення являється швидкоплинним, під час патрулювання інспектори таких порушень не виявляють. За дане правопорушення передбачається адміністративна відповідальність. Цього року не повідомлялось про такі порушення, в минулому був один випадок. Йому виписали 51 гривню штрафу. Заявник повідомив - патрульні задокументували, - каже речник УПП в Хмельницькій області Роман Мартинюк.

 “Коли прибираєш за твариною, ловиш здивовані погляди людей”

Олена Голубнича, голова ГО захисту тварин «Врятуй життя»   

- Люди, які живуть поблизу пустирів і парків, в них проблема спеціальних місць для вигулу собак так гостро не стоїть. А там, де все залито асфальтом і ходить багато людей, то в таких районах гуляти з собакою дуже важко. І люди нервуються, і в собаки немає можливості ні погратися, ні побігати. По закону не можна відпустити собаку в людних місцях, а в нас немає нелюдних місць і це, я вважаю, проблема. Думаю, в нас багато місць, де можна було б такі майданчики зробити. В нас всі волонтери прибирають за своїми тваринами і не тільки в останній рік, бо це у всіх на слуху. А вже протягом 6 -7 років. Коли прибираєш за твариною, ловиш здивовані погляди людей. Я думаю, прибирати за собакою - це нормально. Бо ж кожен день ходиш по тих же місцях і ввечері стаєш в оту купу, то приємного мало. На жаль, в нас дуже мало людей прибирають за собаками. Вважаю, що поліція патрульна має право зробити людині зауваження. І є великий відсоток людей, які на це відреагують. У ветаптеці я купила спеціальний моток пакетиків для прибирання за собакою, він 10 гривень коштує. Та можна й прості пакетики брати. Проблема в тому, що мають бути спеціальні баки, щоб я з тою какашкою, вибачте, не йшла через весь парк до урни і не несла її в руці, - поділилася Олена Голубнича.

“Навіть в центрі бабушки ходять з торбинками”

Тетяна Щепінська ,голова ГО «Хмельницький обласний зооклуб»

- Питання спеціальних майданчиків для вигулу собак, як хвиля на морі: піднялось, а потім затихло, потім знов піднімається. Такі місця потрібні. Тому що один хоче пустити собаку, щоб вона побігала, а інший з дитиною приходить погратися. І один на другого сердиться. Такі площадки мають бути. Не так, що я живу в центрі, а маю бігти на проспект, або Гречани, чи десь на поле. Ще й собакою треба позайматься, якщо вона велика, збити ту енергію треба. Якась територія, щоб покидати того патичка чи м‘ячика, щоб вона соціалізувалась, спілкувалась з іншими собаками. Багато людей думає, щоб скоріше собаку вигуляти і додому втекти, бо кругом зауваження, неприємності.  На рахунок прибирання за собаками. Якщо моя собака десь сяде на тротуарі, то на такі випадки в мене завжди є торбинка в кишені. Але куди це все кинути? Нема де. І от я йду і несу його. Якби якісь ящики спеціальні. Не кидати ж какашки туди, де люди викидають стаканчики чи серветки. В карман ту торбинку не запхаю, то я так і несу її з тими какашками. Більшість людей, яких я знаю, прибирають. Навіть в центрі бачу бабушки, які гуляють з собаками, вони ходять з торбинками. Собака сіла на газон «погуляла», бабка зібрала те все і в смітник викинула. Немає смітника - несе додому, в туалет викине.

Що каже еколог

Тетяна Виговська,кандидат біологічних наук, доцент ХУУП, голова громадської організації ВЕЛ  

- Багато хто не знає, чому у нього болить кишечник, чому таке погане почуття. Тому що спеціально просто так людина не йде здавати кал. Деякі лабораторії в нас можуть неякісно зробити аналізи на яйця глистів. Навіть можуть пропустити аскариди. Якщо їх пропустити, можуть бути дуже серйозні наслідки. Вони можуть досягати до 20 см, тим більше їх не мало в кишечнику. Виникають спазми, болі, людина погано себе почуває, падає імунітет.  В результаті, якщо глистів багато, вони можуть йти навіть через горло людини і вона може загинути від удушшя. Це може привести і до розриву кишечника, завороту кишок та кишкової непрохідності. Гельмінти можуть прекрасно поширюватися і у собак. Собака, яка залишає свої екскременти по місту, а часто це може бути в пісочницях. Дитина грається там, потім заражається, бо не завжди чистими руками бере в рот їжу. Тому це однозначно, що за собаками треба прибирати. Це обов‘язково.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Бакинська Бакинська

    Чому тут дивуватися? Наші люди самі можуть спорожнитися на пісок. І в річку попісяти, і наблювати серед дороги, і наплювати...
  • Ирина Зданюк

    Наші собачники прибирають всі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up