Суд відмовив хмельничанину стати опікуном бабусі і уникнути мобілізації

Суд відмовив хмельничанину стати опікуном бабусі і уникнути мобілізації
  • Розповідаємо, чому суд відмовив у призначенні опіки.

Хмельничанин не навів достатньо аргументів для призначення опікуном недієздатної бабусі саме його. На думку суду, таким чином чоловік може намагатись уникнути мобілізації. Про це повідомили у Хмельницькому апеляційному суді.

Житель Хмельницького звернувся до суду з проханням визнати недієздатною його бабусю, встановити над нею опіку та призначити його опікуном. Пояснив, що за станом здоров’я вона потребує постійного догляду: не розмовляє, не може самостійно забезпечити себе у побуті, не усвідомлює значення своїх дій. Діагноз підтвердила судово-психіатрична експертиза.

Хмельницький міськрайонний суд визнав бабусю недієздатною. Але відмовив у задоволенні заяви онука про призначення його опікуном.

Відео дня

Тоді внук подав апеляційну скаргу: просив скасувати це рішення і задовольнити його вимоги. Чоловік не погодився з твердженням про те, що його бажання бути опікуном – спосіб ухилення від мобілізації під час воєнного стану. Адже у нього було подання органу Опіки та піклування щодо можливості призначення опікунства, а також наявні заяви родичів про відмову від опіки над бабусею.

Утім апеляційний суд погодився з висновком місцевого суду – чоловік не довів підстав для призначення опікуном недієздатної бабусі саме його.

«Звертаючись до суду із заявою, заявник вказував, що він бажає доглядати за бабусею та відповідає усім вимогам опікуна. Однак, у матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази того, що між ним і бабусею склалися особисті приязні взаємини, що забезпечить належний догляд підопічній. Орган опіки та піклування не перевірив можливість [апелянта] здійснювати повноваження опікуна у зв`язку із зайнятістю на роботі», – зауважив апеляційний суд.

Колегія суддів ХАС зазначила, що призначення опікуна недієздатної особи здійснюється за поданням органу опіки та піклування. Але для суду воно має лише рекомендаційний характер.

Відтак ХАС відхилив його апеляційну скаргу, а рішення місцевого суду залишив без змін.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач35

    Він що депутат чи син чиновника? Марш на фронт.
  • Читач62

    Скотиняки, а не суд!

keyboard_arrow_up