Суд зобов’язав УПЦ покинути Миколаївську церкву у Кам’янці-Подільському

Суд зобов’язав УПЦ покинути Миколаївську церкву у Кам’янці-Подільському
  • Миколаївська церква з дзвіницею є пам’яткою архітектури і належить місцевому заповіднику.

  • Цьогоріч керівництво заповідника вирішило припинити договір користування із УПЦ. 

  • Але настоятель категорично відмовився залишати прихід. 

  • Тож заповідник подав у суд. 

Більше 30 років Свято-Миколаївська парафія Української православної церкви безкоштовно користувалася культовою спорудою церкви із дзвіницею у Кам’янці-Подільському.

Ще у 1990 релігійна організація уклала договір із національним історико-архітектурним заповідником «Кам’янець», на території якого знаходиться Миколаївська церква. Також вона є пам’яткою архітектури XIV століття і належить заповіднику.

Але в лютому 2023 року керівник заповідника вирішив припинити договір користування з УПЦ. Він повідомив про це настоятеля храму Олексія Вересюка. Серед причин назвав рішення РНБО від 1 грудня 2022 року та висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв`язку з московським патріархатом Державної служби з етнополітики та свободи совісті.

Відео дня

До всього, 4 квітня у Кам’янець-Подільській міській раді припинили право користування земельною ділянкою, на якій розміщена Миколаївська церква, релігійній організації УПЦ. 

Та настоятель храму відмовився покидати святиню. Тож керівництво запвідника подало судовий позов, аби примусово виселити УПЦ із храму. Про це йдеться в судовому рішенні.

На суді позов вирішили задовільнити. Свято-Миколаївську парафію УПЦ зобов’язали звільнити будівлю Миколаївської церкви з дзвіницею та передати її Національному історико-архітектурному заповіднику "Кам`янець". Крім того з релігійної організації стягнули ще 2 684 гривень судового збору.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Luda Tesliuk

    Всіх мпешників виселити на їхню родіну  болота

    Luda Tesliuk reply Luda Tesliuk

    Звонар Степан ви мпешники рашисти і вбивці українських дітей,вас усіх треба гнати до кордону расеі,у вас гнила руска душогубів,і ми українці доберись ,що вашу секту закриють по всій Україні

    Luda Tesliuk reply Luda Tesliuk

    Звонар Степан ваші попи одні педофіли
  • Оксана Сокальська

    А в якому стані віддали пам'ятку архітектури?Чим ті,хто відбудовував і молиться там,гірший за тих ,хто зараз хоче туда зайти?На все готове?
  • Валентин Матюха

    Гнати в шию, ато прибрали до рук всі церкви Тай заробляють на цьому.
  • Олександр Волошин

    Пиздити потрібно тих мокшанських виродків.

keyboard_arrow_up