Суд зобов’язав УПЦ звільнити церкву в Кам’янці

Суд зобов’язав УПЦ звільнити церкву в Кам’янці
Фото з Телеграму Міністерства культури та інформполітики
  • Суд зобов’язав УПЦ мп звільнити будівлю церкви, що розташована в урочищі Карвасари.
  • Її передадуть заповіднику “Кам’янець”. 

Національний історико-архітектурний заповідник "Кам'янець" звернувся із позовом до Релігійної організації "Хрестовоздвиженська Українська Православна Церква", що належить до УПЦ мп, про звільнення та передачу об'єкта нерухомого майна.

13 липня Господарський суд Хмельницької області задовольнив позов на користь держави. Тепер УПЦ мп має звільнити будівлю церкви. Згодом її передадуть до заповідника “Кам’янець”. Про все це повідомляють у Міністерстві культури та інформполітики. 

Про церкву в Карвасарах

Хрестовоздвиженська церква розташована в Кам’янці-Подільському, в урочищі Карвасари. За легендою, заснувати православну церкву під стінами кам'янецької фортеці запропонував гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний. Під час володарювання турків у Кам'янці будівля була знищена. 1739 року на Карвасарах була унійна дерев'яна однобанева церква, яку відбудував на початку століття Гавриїл Божовський. Реконструкцію церкви розпочато 1987 року, а завершено 1988 року. 

Відео дня

У грудні 1991 року храм відкрито для богослужіння, встановлено престол і жертовник. Згодом - верхній клірос, іконостас, дзвін. 1997 року оздоблено іконостас, виготовлено "Голгофу" та змонтовано панікадило. У 2003-2005 роках було розписано храм. Реставровано покрівлю, встановлено хрести на бані та дзвіницю.

Про ще одну церкву в Кам’янці, яку має покинути УПЦ

Понад 30 років Свято-Миколаївська парафія Української православної церкви безкоштовно користувалася культовою спорудою церкви із дзвіницею у Кам’янці-Подільському.

Ще у 1990 релігійна організація уклала договір із національним історико-архітектурним заповідником «Кам’янець», на території якого знаходиться Миколаївська церква. Також вона є пам’яткою архітектури XIV століття і належить заповіднику.

Але в лютому 2023 року керівник заповідника вирішив припинити договір користування з УПЦ. Він повідомив про це настоятеля храму Олексія Вересюка. Серед причин назвав рішення РНБО від 1 грудня 2022 року та висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв`язку з московським патріархатом Державної служби з етнополітики та свободи совісті.

До всього, 4 квітня у Кам’янець-Подільській міській раді припинили право користування земельною ділянкою, на якій розміщена Миколаївська церква, релігійній організації УПЦ. 

Та настоятель храму відмовився покидати святиню. Тож керівництво заповідника подало судовий позов, аби примусово виселити УПЦ із храму.

Більше про це читайте в окремому матеріалі. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Романов

    Гонити попів зрадників

keyboard_arrow_up