«Свобода прийшла, порядку не навела», - жителі Панаса Мирного вимагають зупинити будівництво біля їхнього дому

«Свобода прийшла, порядку не навела», - жителі Панаса Мирного вимагають зупинити будівництво біля їхнього дому
  • Мешканці будинку 31 на Панаса Мирного прийшли до Симчишина.
  • Кажуть, під їхніми вікнами зрізали дерева – хочуть будувати торговий центр.
  • Жителі просять владу зупинити забудовника. А мер каже: "Я не можу видати царський указ і сказати "Зупиніться". 
На вулиці Панаса Мирного, 31 перед вікнами мешканців з'явилась огорожа. Зелену зону біля дев'ятиповерхівки зрубали. Там має бути торговий центр. Жителі обурюються. Мовляв, ділянка має належати громаді. Сьогодні, 29 листопада, вони пішли до міської ради. Хочуть поговорити з Олександром Симчишиним. 
 
 Вимагали зустрічі з мером
 
З самого ранку жителі багатоповерхівки зібрались у вестибюлі міської ради. Спочатку прийшло близько 20 чоловік. Вони розповідають, що перед їхнім будинком розпочалось повномасштабне будівництво. Екскаватори розвертаються прямо перед входом до пїд'їзду, їхні гусениці нищать асфальтоване покриття. Люди кажуть, що забудовники хамлять і погрожують жителям. 
- Кажуть нам, що перекриють входи до будинку, закриють нас в домі, - скаржиться жителька багатоповерхівки Віра Олексіївна. - Забудовник говорить, що почне їхати технікою по дитячих колясках! Ви можете таке уявити?!
 
Обурені мешканці розповідають, що навіть викликали поліцію, але бажаної допомоги не отримали. Копи стверджують, що зупинити будівництво не можуть. 
 
- А що поліція? - обурюється ще один житель. - Поліція в нас окремо від народу! 

До мешканців вийшов заступник мера Володимир Гончарук і секретар міськради Михайло Кривак. Домовитись з людьми і прийти до спільного рішення їм не вдалося. Жителі багатоповерхівки вимагали зустрічі з мером. 
 "Свобода прийшла, порядку не навела!"
- Де наші права? - допитувались у чиновників люди. - Ми маємо право залишити ділянку за нашим ОСББ? Чи тільки мають право ті, у кого гроші?
Голова ініціативної групи від 31-го будинку Олександр Поліщук розповідає, що вони лише відстоюють власні права.
 
- Ви поясніть, що наші права не порушуються, що ми незаконно їх захищаємо. Це ж права на побут нормальний, на життя, на здоров'я наше, - каже пан Олександр.

Незадоволені мешканці очікували на прийом міського голови близько півгодини. Одні тихо перемовлялися, інші не приховували емоцій. 
 
- "Свобода прийшла, порядку не навела!" - викрикує один із жителів багатоповерхівки. - Голосували за них, а тепер маємо!
 
Поступово поприходили й інші жителі будинку. Вони розповіли, що доводилось відпрошуватися з робіт, аби відстояти власні права. Разом назбиралось близько сорока чоловік. Нарешті всі рушили до кабінету мера. 
 
"Нам будують ще один "Шторм"
 
Поки йшли до кабінету всі, як один, вирішили, що від їхнього імені говоритиме голова ініціативної групи. Однак, щойно побачили Симчишина, емоції нахлинули на людей. Стримати власні почуття вони не змогли. Найперше почало скаржитись жіноцтво.
- Під нашими вікнами маса техніки. Грузові машини та екскаватори їдуть під самі двері під'їздів. Не дають нам жити! Ще один "Шторм" нам будують під вікнами! При поліції погрожують нам і обзивають матами, - каже жителька будинку.
Мер спочатку уважно слухає. Та згодом зізнається, що перед приходом громади до нього вже завітали і забудовники.
- Десь в 9.20 вони (забудовники - прим. авт.) були в мене, - розповідає Олександр Симчишин. - Так само, як і ви, прийшли і кажуть, що мають всі документи і діють по закону. Кажуть мені: "Ви нам не даєте будувати. На вас що написати скаргу за перевищення службових обов'язків чи що?" В них є всі документи. Тож вони мають право починати будувати. Якщо ж ви вважаєте, що вони це роблять незаконно, то можете позиватися до суду. Я не можу видати царський указ і заборонити будівництво!
 

Мер запевнив, що юридичний відділ міськради зараз шукає підстави подавати позов до суду. Для цього навіть підняли документи на земельну ділянку з 1993 року. Поки ж забудовники діють на підставі закону. Мешканці цього і чути не хочуть. Адже садок поблизу будинку садили власноруч. Тож власні права на ділянку намагаються довести один наперед іншого. Водночас власну правоту доводить і міський голова. За шумом і криком стає важче почути когось одного. 
- Пане мер, почуйте мене! - закликає житель Олександр Поліщук. - Яким чином було зроблене незавершене будівництво, якщо його немає в наявності? Містобудівні умови були видані забудовникам в 2016 році уже "вашим" департаментом! Одним із пунктів було записано, що має бути погодження із жителями будинку. Не наштовхуйте нас на війну із забудовником. Бо проблема в тому, що порушуються наші права!
 
Єдиний варіант - судитися
 
Жителі будинку скаржаться, що біля багатоповерхівки на даний час немає ні дитячого майданчика, ні зони відпочинку. Однак Симчишин запевнив, що призупинити будівництво без суду неможливо. 
 
​- Рішення сесії не зупиняють будівництво. Це можна зробити тільки в суді. Треба позов? Ми його подамо! Хочете, зробимо це до кінця тижня. Але реальність перемоги дуже мала, - стверджує Олександр Симчишин.
 
Натомість жителям запропонував виступити у якості третьої сторони. Однак, тих такий хід подій не влаштовує. Мешканці бояться, що забудовники ось-ось привезуть бетон і заллють ним майданчик. 
- Ми будемо перекривати дорогу! Грузовики їздять біля нашого будинку! Чому вони їздять по нашій території? Чому людина з паличкою не може вийти з під'їзду? - кричать обурені жителі.
 
Навіть пропонують дати вказівку заїжджати технікою зі сторони зупинки. Але тут же згадують чому прийшли і знову вимагають зупинити будівництво. Жителі не розуміють для чого поряд з їхнім будинком кафе. Адже подібних закладів поряд вистачає. 
- А якщо ми програємо суд? Що тоді буде? - злякано питає молода жителька. 
Відповіді на її питання ніхто не дає. Старенькі бабусі лише скрушно хитають головою. Молодші все ж намагаються сперечатися. Хтось керується нормами закону, більшість переконує зупинити будування просто зараз. Під кінець згоджуються на одному - судовий позов таки подаватимуть.  
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Сергій Якубенко

    Свобода не прийшла, а ми її обрали. і не як політичну силу. Своїми голосами ми найшяли свободівців для того, щоб вони працювали для нас. а маємо в результаті просто піар на мінімальних здобутках і звичній роботі міської влади, яка робиться далеко не так ідеально, як то нам малює Симчишин і його каманда
  • Татьяна Лукина

    В музичній школі теж спочатку і дозвіл ДАБІ був і декларація, яку згодом скасували, і жодних дозвільних документів на будівництво не було, і приписи ДАБІ на заборону були, але міська влада умила руки під маскою "покращення" для школи. Комунальне майно міста просто вкрадено.....одні активісти з цим не справляться, а громада підіймається лише коли зачіпають особисті інтереси
  • Rooleg Romanishin

    Смисл претензії пред'являти міському голові, якщо ви нормально за весь час проживання не спроможні оформити документи на землю навколо будинку. Навіщо свою бездіяльність перекладається на плечі міського голови?

    Він що за вас має руйнувати паркани забудовників? Чи може за вас оформити прибудинкова територію? Чи може за вас в суд подати?

    Чи ви самі недієздатні?



    А прийти толпою без чітких вимог - признак стпдної поведінки!
  • Rooleg Romanishin

    Смисл претензії пред'являти міському голові, якщо ви нормально за весь час проживання не спроможні оформити документи на землю навколо будинку. Навіщо свою бездіяльність перекладається на плечі міського голови?

    Він що за вас має руйнувати паркани забудовників? Чи може за вас оформити прибудинкова територію? Чи може за вас в суд подати?

    Чи ви самі недієздатні?



    А прийти толпою без чітких вимог - признак стпдної поведінки!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up