Територіальна реформа: чи прислухається влада до хмельницької громади?

Територіальна реформа: чи прислухається влада до хмельницької громади?
На розгляд хмельничанам було подано чотири варіанти того, як проходитиме об’єднання територіальних з адміністративним центром в Хмельницькому. Жоден із проектів, які запропонувала міська та обласна ради, не знайшов підтримки серед присутніх на громадських обговореннях.

Громадські обговорення – один із обов’язкових етапів проведення адміністративно-територіальної реформи. Воно проводиться протягом 30 днів з дня надходження такої пропозиції. Перспективні плани формування територіальних громад були прийняті міською та обласною радами наприкінці травня цього року.

Громадське обговорення пропозицій щодо добровільного об’єднання територіальних громад з адміністративним центром у  Хмельницькому відбулося 23 червня у міському будинку культури. На ньому політики та чиновники оголосили свої проекти і висловили свою думку про ті, які уже запропоновані.

Більшість промовців пропонували на розгляд лише своє бачення добровільного об’єднання в територіальні громади з адміністративним центром в Хмельницькому. Та вони так і не пояснили присутнім як саме воно проходитиме і що це принесе людям. Про те, що людям не провели належної роз’яснювальної роботи і не дали їм зрозуміти перспективи об’єднання, наголосили викладач Хмельницького університету управління та права Денис Монастирський та директор Хмельницкого регіонального офісу реформ Сергій Яцковський.

Відео дня

Народний депутат України та екс-мер Хмельницького Сергій Мельник, який також взяв участь у громадському обговоренні, розкритикував обласної ради. Він вважає, що не варто приєднувати до міста віддалені села. Тим більше вони навіть не входять до Хмельницького району. Згідно проекту обласної ради, до Хмельницького хочуть приєднати  Шумовецьку, Ружичанськуї, Черепівську сільрад Хмельницького району та Баламутівську і Виноградівську сільради Ярмолинецького району.

- Обласна рада запропонувала зробити якусь «кишку» від Чернилівки до Виноградівки. Впевнений, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України цей проект розгляне і поверне на доопрацювання, оскільки він має чимало суперечностей із методикою, - зазначив у своєму виступі Сергій Мельник.

Рішення міської влади, яке було прийняте 27 травня, зачитав заступник міського голови Анатолій Нестерук. У ньому йдеться про те, що міськрада буде пропонувати об'єднатися в територіальну громаду чотирьом сусіднім селам. Це Лісові Гринівці, Шумівці, Ружичанка та Шаровечка. За словами Анатолія Нестерука, ці села і без обєднання вже можна умовно назвати частиною міста. Більшість населення цих сіл працює, навчається та лікується в Хмельницькому.

Пропозицію міської влади підтримали більшість із промовців, які виступали у цей вечір. Та серед них знайшовся той, який вирішив удосконалити його.

- Я вважаю, що необхідно ініціювати об'єднання з Хмельницьким усіх сіл, які межують з містом. До тих, що зазначаються у проекті міськради, на мою думку, потрібно запропонувати обєднатися з Давидковецькою, Стуфчинецькою, Олешинською, Грузевицькою та Копистинською сільськими радами, - говорить депутат міської ради Сергій Мандзій.

Остання з чотирьох пропозицій, які були запропоновані для обговорення – не приєднувати до Хмельницького, як обласного центру, жодної громади. За словами Дениса Монастирського, такий варіант розглядається в багатьох регіонах України. Його пропозиція найшла підтримку всього у п’яти із усіх присутніх.

 

Найбільше людей підтримало проект Сергія Мандзія  – 131. 28 чоловік проголосували за запропонований варіант обєднання від міської ради. Ніхто із присутніх не захотів підтримати той проект, який розробила обласна рада.Дехто із присутніх так і не зміг визначитися, який проект є кращим. Люди голосували відразу за два, а то і три варіанти.

 Довідка «ВСІМ»: «Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», яким регулюються відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання громад сіл, селищ та міст, було підписано ще 3 березня 2015 року.  Закон містить принципи добровільного об’єднання територіальних громад, основні умови та суб’єкти такого об’єднання, описує порядок об’єднання територіальних громад сіл, селищ та районів, а також надання їм державної підтримки.  Первинна медицина, дошкільна і шкільна освіта, культура та спорт, благоустрій і комунальні послуги, охорона порядку та пожежогасіння, пасажирські перевезення, соціальні послуги , забезпечення соціального захисту, містобудування та адміністративні послуги – все це буде передано до органів місцевого самоврядування громад.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    а хтось ті села питав чи буде питати и вони хочуть в Хмельницький? Просто підімнуть під себе земельку сільську під шумок реформи і все

    Алексей Проскуров reply Anonymous

    Надеемся
  • PAL

    С чем боремся, на то напоремся,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up