ТОП-10 змін, які планують втілити у парку Чекмана

ТОП-10 змін, які планують втілити у парку Чекмана
  • В міській раді провели громадське обговорення щодо реконструкції парку Чекмана.
  • Львівські архітектори планують мінімум втручань та максимум сучасності. Обіцяють втілити в життя ідеї та побажання усіх хмельничан.
  • Які зміни вже є в проекті та чи впізнають хмельничани парк вже найближчим часом, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Міська рада запланувала масштабний проект осучаснення парку Чекмана. Із “совкового” та непривабливого планують зробити прогресивний європейський парк, де кожен хмельничанин зможе знайти зону відпочинку, яка йому по душі. Вчора, 8 листопада, провели громадське обговорення. На зустріч із дизайнерами проекту, львівськими архітекторами з урбаністичної ініціативи «Група 109» прийшли з півсотні мешканців. Які зміни запланували архітектори та чи впізнають хмельничани знайомий з дитинства парк відпочинку і розваг, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Кардинально змінювати місце відпочинку архітектори не збираються. Планують за допомогою мінімальних втручань зробити парк Чекмана цікавим для кожного хмельничанина, незалежно від віку та соціального статусу.

Маркіян, архітектор проекту

Відео дня

- Як на мене, те, що вже має свою історію не варто змінювати до невпізнаваності. На даний момент парк - це прекрасна основа для того, щоб там зробити дійсно класну зону відпочинку. Ми не плануємо там вирубувати дерева чи руйнувати фішку міста - скульптури Мазура. Ми хочемо зробити їх придатними для життя. Щоб малеча спокійно гралася там, а батьки не боялися за їх безпеку. Ми недарма влітку проводили флешмоб, нам цікава думка кожного з вас. І при розробці проекту ми враховували всі отримані побажання. Плануємо попрацювати над тим, що вже є, але створити з цього щось нове.

Разом з дизайнерами проекту хмельичани обговорили основні моменти реконструкції парку. Ми виділили ТОП-10 змін, які чекають на парк найближчим часом.

1. З’єднати всі входи і виходи до парку

Як зазначили архітектори, в парку працює лише два входи: із західної та східної сторін парку. І знаходяться вони далеко не в кращому стані. Дизайнери планують їх відновити та привести до ладу стихійні входи в парк. На даний момент вони зовсім не адаптовані, і при поганій погоді там просто місиво з болота та бруду. Архітектори планують об’єднати входи в єдину мережу та привести їх до одного шаблонного вигляду. Необхідно допомогти людям орієнтуватися парком та зробити єдиний інтуїтивний маршрут.

2. Зберегти та відновити доступ до води

Мова йде про річку Плоску. Її нинішній стан бажає кращого. Архітектори збираються олюднити периметр біля річки. Тобто зробити місце популярним серед мешканців Хмельницького. Облаштувати комфортні умови для відпочинку. Зробити освітлення території. Продовжити алею та зробити місток через канал.

3. Зробити потенційні території для відпочинку актуальними

Архітектори визначили місця активності в парку. І дійшли висновку, що вони надто перенасичені, а місця для потенційного відпочинку, такі як колесо огляду та літній кінотеатр, залишаються пусткою.

4. Розширити дитячий майданчик

Архітектори планують доопрацювати те, що вже є у парку. Дитячий майданчик займає порівняно невелику площу. Його планують розширити.

5. Відновити скульптури Мазура

Реконструкція одного “Космосу” - це замало. Необхідно кожну скульптуру зробити безпечною та придатною для дитячих ігор. Крім цього, за словами архітекторів, площа зі скульптурами розірвана із центральною, це теж потрібно міняти.

6. Паркові алеї та картинг

Маршрут картингу планують продовжити вже по існуючих стежках. Наразі він замалий та створює перешкоди для відпочиваючих.

7. Відновити літній кінотеатр

Архітектори планують реконструювати літній кінотеатр та зробити місця для сидіння по периметру. Це місце має стати осередком творчості та розвитку для молоді, зазначають архітектори. Навіть стару трансформаторну будку планують зробити витвором мистецтва та перетворити її в арт-об’єкт.

8. Зробити фонтан функціональним

Фонтан - це не лише місце для фотосесій. Архітектори планують відкрити доступ до води. Масштаб ідеї грандіозний: від скромних питних фонтанчиків до танцюючих і світломузичних фонтанів-шоу.

9. Реконструювати колесо огляду.

Наразі колесо огляду лише псує панораму парку своїм загрозливим та недоглянутим виглядом. Архітектори планують відновити реконструювати його та відновити роботу. Зробити зону відпочинку навколо.

10. Розосередити комерцію по периметру парку

Архітектори вважають, що комерція має право на існування в парку. Але це має бути не єдине скупчення перед центральним входом, а кіоски з кавою та швидкою їжею мають бути розосереджені по всьому парку, щоб це було у швидкому доступі.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Катя

    Доцільніше було б побудувати в місті 2 автопаркінги, це б не лише розвантажувало б рух машин і покращило туристичний вигляд, а покращило б екологію і дало б чималий прибуток.Повино бути як в Европі, купив машину, то думай де її ставити, а не де попало ляпати на клумбах
  • Олександр Масловський

    Молодці. У своє місто потрібно вкладати великі гроші. Це з часом  дасть хороший результат. Туристи будуть, авторитет міста та буде що залишити наступним поколінням..

    Наседкин Леонид reply Олександр Масловський

    Помечтать можно.
  • Olga Selivanova

    Мусороперерабатывающий завод за газконторой постройте, а то от пластика задыхаемся
  • Софія

    Чудові ідеї!!!Підтримуємо!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up