У дворі темно? На вуличний ліхтар чекайте рік або скидайтесь всім будинком

У дворі темно? На вуличний ліхтар чекайте рік або скидайтесь всім будинком
  • Мешканці хмельницьких багатоповерхівок жаліються на неосвітлені двори. Кажуть, ходити ввечері собі дорожче.
  • Щоб встановили ліхтар, треба писати звернення. Але чекати на світильник доведеться щонайменше рік.
  • Скільки коштує поставити ліхтар та які вулиці освітять цього року, дізнавалися журналісти vsim.ua.

 

Хмельничани скаржаться на погане освітлення. Кажуть, заходити ввечері у двори доводиться навпомацки. Мовляв, на прибудинкових територіях часто не працюють ліхтарі або ж їх і зовсім нема.

- Двори на проспекті Миру від будинку 70 до Свободи 4а взагалі не освітлюються. Ввечері від зупинки ходити страшно, а особливо зараз, коли вже зійшов сніг і на дворі о восьмій годині темніє, - розповідає жителька будинку 70/2 Тетяна. - На деяких підї’їздах горять лампи, але двори вони не освітлюють. Жителі нашого будинку зверталися в ЖЕК, але нам сказали, що ініціатива має бути колективна, а заява від двох- трьох мешканців не розглядається.

Нападають вночі 

Відео дня

Через відсутність освітлення ходити дворами небезпечно. Ми проаналізували статистику злочинів, скоєних у Хмельницькому протягом минулого року. Виявилося, що найбільше грабежів та розбоїв було в темний час доби. Мобільні телефони, гроші та жіночі сумочки грабіжники видирали здебільшого у дворах та біля будинків. При розбої погрожували ножем та пістолетом. Траплялось це у вечірній та нічний час.

Мережі старі і потребують заміни

За вуличне освітлення у місті відповідає комунальне підприємство “Міськсвітло”. Його працівники займаються встановленням ліхтарів, заміною лампочок та кабелів. На підприємстві про проблему з вуличним освітленням знають, але нарікають на старе обладнання, яке залишилось ще з 70-х років. Кажуть, через це часто не витримують лінії або ж ламаються самі світильники.

Щодня на підприємстві отримують мінімум по 10 звернень від хмельничан. Мешканці скаржаться на зламані електроопори, відсутність лампочок та навіть самих ліхтарів. Працівники реагують по різному. Лампочку можуть вкрутити відразу після дзвінка, а на поломку йде від декількох годин до кількох днів. Якщо ж ліхтаря зовсім нема, то чекати доведеться роками.

Директор “Міськсвітла” Володимир Пекарський розповідає, що у місті досі є території, де не вистачає вуличних ліхтарів, але на те, щоб освітити весь Хмельницький повністю коштів бракує. Зараз з 13 тисяч світильників лише 500 мають світлодіодні лампочки. В решті ліхтарів досі вкручені "лампи Ілліча".

Куди звертатись, якщо нема ліхтаря у дворі

  • КП “Міськсвітло”. Хмельничани можуть написати письмову заяву або ж зателефонувати у диспетчерську службу за номерами: 65-60-68 або 067-676-37-66.
  • ЖЕК або управління ЖКГ. Хмельничани можуть написати звернення на міського голову та занести його у свій ЖЕК або в управління ЖКГ, що на Проскурівській, 1.
  • Патрульна поліція. Зі скаргами на погане освітлення хмельничани звертаються до патрульних. Ті спрямовують такі звернення в управління ЖКГ.

Обіцяного три роки чекають

Аби у дворі поставили ліхтар або замінили старий непрацюючий світильник, хмельничани можуть написати звернення на міського голову. Після цього його має затвердити мер. Тоді звернення потрапляє в управління ЖКГ. Протягом року відділ благоустрою формує пропозиції і направляє списки на засідання постійних комісій міської ради, до якої входять депутати. Саме вони і формують титульний список робіт на наступний рік.

В управлінні ЖКГ кажуть, що зазвичай подається робіт приблизно на 5 мільйонів. Але через обмеження бюджету на сесії міської ради депутати виділяють вдвічі, а то і втричі меншу суму. Інші ж роботи переносяться. Таким чином, обіцяного ліхтаря доводиться чекати не один рік.

Та попросити поставити ліхтар у своєму дворі можуть лише мешканці будинків, які відносяться до ЖЕКів. Якщо ж хмельничани проживають в ОСББ, то на вуличне оствітлення мають скидатись самі.

Освітити прибудинкову територію містяни можуть і за власний кошт. Ми підрахували, що один ліхтар коштує від 7500 до 9500 гривень. Якщо у великий двір потрібно три світильники, а будинок має близько 100 квартир, то це всього 300 гривень з однієї квартири.

Які вулиці засвітять у 2017

Минулого року на вуличне освітлення з міського бюджету пішло 1,5 мільйона гривень. Цього року депутати виділили на 200 тисяч більше. За ці гроші комунальники планують освітити 9 ділянок. Здебільшого будуть ставити вуличні ліхтарі, які світитимуть на пішохідні тротуари. Також встановлять світильники у дворі, на пішохідній доріжці та поблизу під’їздної дороги до будинку.

Де встановлять ліхтарі:

  • Вулиця Джерельна - 23 світильники. Вартість - 209,5 тисяч гривень.
  • Вулиця Весела - 30 світильників. Вартість - 230,2 тисяч гривень.
  • Вулиця Сагайдачного - 33 світильники. Вартість - 223,3 тисяч гривень.
  • Вулиця Бандери - 40 світильників. Вартість - 252,6 тисяч гривень.
  • Вулиця Західно-Окружна - 40 світильників. Вартість - 299,5 тисяч гривень.
  • Дворова територія на Сковороди 46 - 3 світильники. Вартість - 30 тисяч гривень.
  • Пішохідна доріжка від Львівського шосе 47/4 до Тернопільської 30 - 16 світильників. Вартість - 66,5 тисяч гривень.
  • Вулиця Гагаріна (від Грушевського до Кам’янецької) - 40 світильників. Вартість - 299,5 тисяч гривень.
  • Під’їздна дорога до будинку № 174/6 на вулиці Чорновола - 5 ліхтарів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Valera Rosanov

    То ми маємо і податки заплатити, за які мають ті світильники ставити і ще скинутися по 300 гривень додатково?

    Коваль Сергій reply Valera Rosanov

    Та ми маємо на все здавати. А чи здають чиновники - напевно їм на шарка ставлять, а ні за наші податки. )

    Анна Островська reply Valera Rosanov

    аякже, зовсім подуріли. зате в пана мера світиться під хатою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up