Чи вплинула критика хмельничан на проекти фонтанів? Фінансова і естетична сторона питання

Чи вплинула критика хмельничан на проекти фонтанів? Фінансова і естетична сторона питання
Фонтан у дендропарку давно засох. З нього зроблять клумбу. Реставрувати, кажуть комунальники, недоцільно. Він досить великий і його потрібно зменшувати в розмірах через велику затрату води.
  • Проекти нових фонтанів у Хмельницькому вже назвали “привітом з радянського минулого”.
  • Люди кажуть, що фонтани примітивні, а гроші краще витратити на дороги та медицину.
  • Чи почули голос з народу посадовці та що кажуть про виділені гроші, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Цього року посадовці вирішили воскресити старі хмельницькі фонтани, при чому відразу чотири. На них піде більше 8 мільйонів гривень. Плани у комунальників грандіозні - і підсвітка, і вишиванковий орнамент і навіть місток для закоханих. Проекти виставили на розсуд громадськості, але почули багато критики.   

Нагадаємо, що попри значні витрати на реконструкцію старих фонтанів, комунальники ніяк не доведуть до ладу новий фонтан-кулю біля кінотеатру Шевченка. Куля, на яку витратили 230 тисяч гривень, не крутиться. А її відновлення коштуватиме місту, за словами начальника управління ЖКГ, вчетверо дорожче - 900 тисяч гривень. Каже - вона була неправильно спроектована. 

Як виглядатимуть хмельницькі фонтани

Відео дня

Фонтан у парку Чекмана

Вартість: 1,199 мільйона гривень
Підрядник: ТОВ “Поділляпромжитлобуд”
Проект розроблений: у 2012 році
Дизайнер: ПП "Проект-Менас" (місто Кам'янець-Подільський)

Фонтан на привокзальній площі

Вартість: 1,911 мільйона гривень (разом з ремонтом площі)
Підрядник: ПП “Бусел”
Проект розроблений: у 2013 році
Дизайнер: комунальне архітектурно-планувальне підприємство (місто Хмельницький)

Фонтан у дендропарку “Поділля”

Вартість: 2,879 мільйона гривень (разом з ремонтом у парку)
Підрядник: приватна виробничо-комерційна фірма “Будкомп”
Проект розроблений: у 2014 році
Дизайнер: ПП "Проект-Менас" (місто Кам'янець-Подільський)

Фонтан біля “Сілістри”

Вартість: 3,977 мільйона гривень (разом з ремонтом площі Свободи)
Підрядник:  ще не проходив тендер
Проект розроблений: у 2015 році
Дизайнер: ПП "Проект-Менас" (місто Кам'янець-Подільський)

Що кажуть хмельничани 

Ми показали проекти перехожим. Як оцінили старання дизайнерів, комунальників і мерії - дивіться у відео. 

Чому не почали раніше

Проектувати фонтани не будуть, використають ескізи, які розроблялись декілька років тому. Ще тоді на них пішло 187,3 тисячі гривень. Чому не розпочали роботи у тому ж таки 2015 році? На це питання начальник управління ЖКГ Василь Новачок каже просто - "попередники". І оцінювати їхню роботу він не хоче. 

- В силу певних причин чомусь протягом багатьох років кошти на них виділялись, але управління ЖКГ не могло ті гроші освоїти. Не буду когось критикувати, але так вже воно сталося. Зараз вийшов на фінішну пряму і планую всі ці 4 фонтани в цьому році зробити, - каже начальник управління ЖКГ Хмельницької міської ради Василь Новачок.

Вигляд фонтанів майже не мінятимуть

Роботи ще не завершені, однак у соцмережах проекти розкритикували за “совковість” і називають “повним несмаком”. Під час підготовки матеріалу та інтерв'ю з Василем Новачком в планах змінювати щось в дизайні не було. Журналістам vsim.ua комунальник сказав, що внесуть лише косметичні правки, бо нова проектно-кошторисна документація влетить у 15-20 тисяч гривень. Сьогодні, 28 березня, нам стало відомо, що роботи на привокзальній площі поки що відтермінували, мовляв, переглянуть проект. Хоча фонтан мав би працювати вже через два місяці -  у червні. 

Почали реконструкцію і в парку Чекмана, не за горами - дендропарк.  Тендер не проводили лише на реконструкцію площі Свободи, що біля “Сілістри”. Документацію по цьому об’єкту ще будуть переробляти, адже до капремонту не включили територію, що навпроти “СВ”. Бо саме з неї в ЖКГ довго не могли розібратися - в них вона на балансі чи ні. 

Обіцяють справитися до Дня міста 

Запустити відремонтовані водограї планують вже до Дня міста. До цього часу повністю мають доробити фонтан у парку Чекмана, в дендропарку та на привокзальній площі. 

- Ці фонтани мають в ідеалі бути запущені до Дня міста. Фонтан на площі Свободи, то там ще все дуже далеко. Якщо все буде добре, якщо ніяких конструктивних елементів не доведеться змінювати, то можна закінчити також у цьому році, - каже начальник управління ЖКГ Василь Новачок.

Скільки коштуватиме обслуговування новеньких фонтанів, поки не рахували. З часом по місту планують зробити і відеонагляд, аби бачити, що робиться на кожному об’єкті благоустрою, в які вкладають немалі кошти. До слова, у Хмельницькому є 9 фонтанів. Станом на березень 2017 року з них працює лише 5. 

“За ті гроші можна зробити півкілометра дороги”

"Нема більше на що тратити гроші?", "У Хмельницькому вже є дороги, тільки фонтанів не вистачає?",  - це питання, які найчастіше писали у соцмережах. Чи доречно витрачали сотні тисяч на проекти і мільйони на будівництво фонтанів, ми запитали у міського голови Олександра Симчишина. Адже місто потребує фінансування й у інших галузях. Зокрема, медицина, ЖКГ, освіта. Ми вирішили запитати в мера про найболючіше - дороги. 

У коментарях журналістам vsim.ua на брак коштів жалілися новопризначені керівники поліклінік, говорили і керівники навчальних закладів міста. А взимку профільний заступник міського голови Анатолій Нестерук сказав, що вони змушені викидати брудний сніг на території ТРЦ "Європа", бо це дешевше, чим возити вантажівками за місто. 

Журналіст: - Постійно в ЖКГ нам говорять, що деякі дороги не роблять через недофінансування. От виникає питання в нас…

Олександр Симчишин: - Які, наприклад? З ким ви говорите? Ми взагалі не можемо зробити дороги через недофінансування, бо в Хмельницькому 428 кілометрів доріг. Кілометр дороги коштує 10 мільйонів гривень. Помножте 428 на 10 і отримаєте суму в 4 мільярди 280 мільйонів.

Ж: - Але в той же час, що в нас, що в громадськості є запитання, що тільки 2 фонтани обійдуться в 5 мільйонів.

О.С.: - За ті гроші можна зробити півкілометра дороги.

Ж: - А поточний ремонт?

О.С.: - Багато хто говорить, давайте не робити дороги, а побудуємо ще один дитячий садочок на Озерній. Хтось каже, давайте не будемо будувати садочок, побудуємо стадіон. Потреби міста, вони в десятки разів більші, ніж наявний ресурс і не тільки ресурс фінансовий, а й людський. Тому що навіть, щоб робити ті самі дороги, треба мати відповідну кількість бригад в комунальному підприємстві, тобто людей, які цю роботу роблять. На жаль, бажаючих працювати в комунальному підприємстві один, два, три і все. Ніхто не хоче йти цілодобово бітумом і смолою нюхати. Приходять і через два тижні звільняються. І в Польщу виїжджають. І підрядників совісних у нас є 2-3 на все місто, ті, які вміють нормально працювати.

Ж: - Питання в тому, наскільки є нагальним ремонт фонтанів.

О.С.: -  Всі потреби, які є, є нагальними. Треба робити дороги, будувати фонтани, робити благоустрій прибудинкових, робити благоустрій прибережних смуг, паркових зон, скверів, будувати стадіони, спортивні майданчики, школи, садочки. Все треба робити. Що не треба ремонтувати палати в міській дитячій лікарні? Як на вашу думку?

Що думають ті, хто виділяв гроші 

Руслан Афійчук, партія “За конкретні справи”

- Я не вивчав проекти, але зовнішній вигляд має бути відповідний. Має бути гарно, фонтани мають бути конкурентні, нормальні. Питання будемо вивчати і, звичайно, хочемо, щоб місто було гарним.

 

 

 

Віталій Діденко, ВО “Свобода”

- Фонтани, які працювали, за роки були знищені. На залізничному вокзалі фонтан не працює, скільки себе пам’ятаю. Фонтан в парку Шевченка зробили двома лівими руками, і куля не працює, і обкладений туалетною плиткою. До теперішніх проектів, можливо, залучать дизайнерів, архітекторів для того, щоб вони мали достойний вигляд. Фонтан біля “Сілістри” має цікаву задумку і має право на життя. Його можна було б осучаснити трохи.

Лев Бірюк, ВО “Батьківщина”

- Я взагалі за те, щоб в місті були естетичні куточки. Діти мають змалку стикатися з прекрасним. В міста має бути своє обличчя. Наше місто таке ж як, наприклад, Рівне. У нас ті самі вулиці. Тому такі речі, як фонтани, треба робити. Просто фонтан фонтану - різниця. Вони мають зроблені зі смаком. Треба, щоб не просто водичка бризкала, а щоб можна було порадіти, яке воно гарне.

 

Ігор Мельничук,  партія “Об’єднання “Самопоміч”

- Я рахую, що необхідно робити фонтани для того, щоб Хмельницький був туристично привабливим і до нас хотіли повертатися та приїжджати. Зараз нема місць, які б відрізняли нас від сусідніх областей. Я бачив проекти, можуть бути, вони оригінальні. Хоча я не розбираюсь в архітектурі, сперечатися з фахівцями не буду.

 

 

Ігор Ялоха, партія “БПП “Солідарність”

- Як для естетичної частини, то фонтани, звичайно, є цікавими і вони мають бути. В Хмельницькому нема куди людей повести. Тому створювати такі зони відпочинку для містян доцільно. Але в першу чергу, потрібно забезпечити водою вододефіцитні мікрорайони міста. Якщо це питання закрито у нас в місті, то, звичайно, я за фонтани.

 

Ігор Добжанський, партія “Поруч”

- Я був керівником Волочиського району і я побудував за чотири роки 3 фонтани. Люди були безмежно вдячні, що мали де погуляти з дітьми, відпочити. Але з другого боку, можуть бути важливіші питання. Може вони і не на часі. Перш ніж робити, треба питати людей, чи воно потрібно. Треба знати думку жителів, а тоді приймати виважене рішення.

 

 

“Всі проекти - це використання радянських підходів”

Григорій Мельничук, координатор ГО “Платформа розвитку міста”

- Всі проекти, які я побачив, це використання класичних радянських підходів до фонтанів. Воно все не годиться. В одному з варіантів, для мене він найжахливіший, взагалі встановлено паркан навколо фонтану, а посередині герб. Це найбільш показовий варіант, коли людей намагаються відгородити від фонтану, при тому, що всі розуміють, що люди будуть туди лізти, особливо діти. Таким чином, конструкція робиться небезпечною. Тоді як сучасна тенденція при будівництві фонтанів - це максимальна інтерактивність, коли можна не лише дивитися на фонтан, але й освіжитися. До того ж у холодну пору, а вона в нас тривала, фонтан не працюватиме і територія не працюватиме також. Якщо робити сухі фонтани -  без басейну і з доступом людей, то взимку над фонтаном можна влаштовувати каток. Бо треба розуміти, що більше ніж півроку територія не буде використовуватись. Тому це може бути неефективне витрачання коштів, якщо не враховувати ці сучасні підходи.

Там, де квадратний басейн і посередині фонтан (фонтан в парку Чекмана, -прим. авт.), то це дуже класична річ, яка могла бути побудована 50 років тому. Там, де доверху світить червоний прожектор (фонтан в Дендропарку, - прим. авт.), то це взагалі мала форма, вона може і коштувати недорого. Там, де велика площа з вишиванкою, то найближчий до чогось оптимального. Але тільки якщо прибрати вишиванку, бо це жах, і якщо зробити там сухий фонтан, то це може бути цікаво. Вишиванки треба прибирати, бо це такий собі совковий патріотизм, який нікому не потрібен.

“Міська рада навчилась “піаритись” на вдалій меті виділених коштів”

Олександр Кривий, член Громадської Ради при Хмельницькій міській раді

- Справа в тому, що якщо говорити просторово і змістовно, то потреба в сучасних технологічних фонтанах в місті є просто нагальною. Але… Тут починається маса “але”. Повноцінна "прозорість" використання коштів міською владою на будь-які потреби - дорівнює нулю. При цьому якість використання коштів, якщо говорити про дороги, капітальне будівництво, утеплення будинків, поточні ремонти і навіть проведення робіт через процедуру тендерних закупівель по відношенню до цінової політики виконаних робіт складає приблизно 1,5. Це означає, що при ринковості цін і виконанні робіт втрати міського бюджету від "неефективного" вкладення коштів складають в середньому 0,50 грн. на кожну витрачену гривню міського бюджету. Роботи і закупки проводяться у фірм або наближених до депутатів, або до "провідних" членів партії "Свобода", або до фірм, які протягом довгого часу "надавали" замовникам "невидимі" вигоди. Враховуючи те, що міська рада успішно навчилась "піаритись" на "вдалій" меті виділених коштів і їх об'ємах, при цьому максимально мінімізувавши і знешкодивши негативні наслідки від контролю за якістю і ефективністю їх використання, то основним завданням її сьогодні є піар видатків і "інноваційність", "технологічність" та "новітність" підходів. Тобто будь-які максимально витратні проекти приносять владі максимально велику дельту неефективності використаних коштів. Якщо говорити просто, то чим більші видатки міського бюджету, тим більші "втрати" і ризики "тіньового" виведення дельти безготовікових коштів, виділених на відповідні цілі в "чорну" готівку.

“Логічно долучити до вибору макету фонтанів хмельничан”

Альона Береза, член Громадської Ради при Хмельницькій міській раді

- Місто, звичайно, має осучаснюватись. Фонтани, думаю, можуть зіграти хорошу роль у цьому. Однак є “але”. По-перше, що їх чомусь запланували зразу ж робити 4. По-друге, слідкуючи за обговореннями активних хмельничан у соцмережах, помітила, що більшість з них не вподобали запропоновані проекти. Логічно управлінню ЖКГ долучити до вибору макету майбутніх фонтанів хмельничан. Тобто запропонувати 2-3 варіанти та обрати найкращий. А так виходить, що знову все робиться без залучення мешканців міста. А саме їм там відпочивати. Я не відношусь до тих людей, що підтримують проїдання бюджету, тобто так званий "соціальний" бюджет. Хоча одразу 4 фонтани, поклад бруківки та інші роботи навколо фонтанів недешево обійдуться місту у 2017 році.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Віктор Карван

    Це сучий модератор прикріпив мені прапорець російській, що коментар не сподобався, то потрібно очернити! Адже ж самі розумієте, що  я особисто ніяк не міг прикрипити собі той триколор! Модератор зніми триколор!
  • Віктор Карван

    http://khm.depo.ua/ukr/khm/u-poverhnevih-vodah-dnipra-ta-pivdennogo-bugu-na-hmelnichchini-sucilna-tablicya-mendilyeyeva-20170329546054   .........вміст азоту амонійного в р.Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів в 2016 році у 11,6 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м.Хмельницький і становило 21,1 ГДКрг). у 2017 ....Вміст азоту амонійного в Південному Бузі перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 9,6 рази.    А вони про фонтани! Судячи з того куди витрачають кошти, то тепер чиста вода буде лише у фонтанах.  І на моє переконання усі, ті хто дає позитивні відгуки про будівництво фонтанів у нашій річці влітку не відпочіває. Ліпше б каналізаційні мережі нормальні збудували, бо будуть у місті лише фонтани і одна велика стічна канава під назвою Південний Буг.
  • Віктор Карван

    http://khm.depo.ua/ukr/khm/u-poverhnevih-vodah-dnipra-ta-pivdennogo-bugu-na-hmelnichchini-sucilna-tablicya-mendilyeyeva-20170329546054  У поверхневих водах  Південного Бугу на Хмельниччині "суцільна" таблиця Менділєєва .  ... ........вміст азоту амонійного в р.Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів в 2016 році у 11,6 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м.Хмельницький і становило 21,1 ГДКрг). у 2017 ....Вміст азоту амонійного в Південному Бузі перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 9,6 рази. ...  А вони про фонтани!  Мабуть тепер чиста вода буде лише у фонтанах!!!
  • Анна Островська

    якби їх зробили по-людськи, а то совкові були - совкові і лишились
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up