У Гречанах за півмільйона з'явиться екопарковка. Як вона виглядатиме

У Гречанах за півмільйона з'явиться екопарковка. Як вона виглядатиме
  • Екопаркінг для авто облаштують в трьох дворах на Курчатова.
  • Там же зроблять капремонт прибудинкових територій.
  • В управлінні ЖКГ кажуть, що ноу-хау коштує не більше, як звичайна парковка.  
  • Мешканці будинків, де мають оновити дизайн на «еко», більше хвилюють наявність дерев та дитячого майданчика.

Цього літа у Хмельницькому з’являться перші екопарковки. «Новинки» облаштують у дворах по вулиці Курчатова. Підрядна фірма вже приступила до робіт. Біля будинків зривають старий асфальт аж до грунту. Але самі мешканці про екопарковки вперше чують. Як виглядатимуть нові двори з екодизайном та скільки на них витратять, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Ремонт за 4,5 мільйони

Комунальники кажуть, ідею екопарковок запозичили в сусіднього Тернополя. Там прибудинкові території з екоелементом почали робити ще три роки тому.

Відео дня
Проект території між будинками №3/1 та №5

Розробляти проект для облаштування екодворів біля будинків №№3, 3/1 та 5 по Курчатова запросили тернопільську фірму «НТ Держбудпроект». Підрядника, який виконуватиме роботи, також взяли звідти.

- На один двір в кошторисі закладено 1,5 мільйони, - каже заступник начальника управління ЖКГ Володимир Путін. –  Для пішоходів постелимо доріжки з бруківки. Для авто – покладемо асфальт товщиною близько 25 сантиметрів, щоб стояв не один рік. А за рахунок екопарковок збільшимо зелену зону. Щоб люди не ставили автомобілі на газон.

Такий вигляд має прибудинкова територія між трьома домами зверху

Вартість облаштування трьох дворів зі спільною прибудинковою територією складає 4,5 мільйони гривень. З них близько 515 тисяч піде на екопаркінги. Загальна площа трьох екопарковок становитиме 608 квадратів. На них може поміститися близько 60 авто.

На передньому плані - майбутня екопарковка

Також в проекті закладено дитячий майданчик і відпочинкову зону. Роботи по облаштуванню прибудинкових територій та екопарковок планують завершити до кінця літа.

Екопарковка: плюси та мінуси

Про відмінність еко від звичайного паркінгу журналісти запитали в начальника управління житлово-комунального господарства.

- Звичайна парковка (облаштована – прим. авт.) або в бетоні, або в асфальті. А тут між фігурними елементами мощення росте трава. Яку ЖЕК буде косити. Там такі бруківки кладуться і між ними росте травичка, - пояснив Василь Новачок.

Фото екопарковки з Google
Фото екопарковки з Google

Побачити як вона має виглядати допоміг Google та Вікіпедія. Остання "каже", що для облаштування екопаркінгу використовують спеціальні газонні решітки. Їх укладають на підготовлену основу, заповнюють родючим ґрунтом і засівають газонною травою. Тут же йдуть застереження:

  • авто не можна залишати на такій парковці довше трьох діб – трава пожовкне,
  • ремонтувати чи мити машину тут не можна,
  • бетонні решітки псують взуття та незручні для каблуків,
  • стінки решіток руйнуються під час руху авто.

В ЖКГ ж, навпаки, кажуть, що екопаркінги практичніші, бо на них не буде болота і постійно ростиме трава. Щоправда, не газонна, а звичайна.

«Сусіди кажуть, що буде дорога»

Журналісти vsim.ua оглянули територію, яку мають оновити. Фірма-підрядник вже приступила до підготовчих робіт.

Біля будинку №3 познімали бордюри. Готуються до робіт

Вздовж будинків №3/1 та №5 розрили дорогу. Мешканці, яких застали на місці, кажуть, ходити стало незручно. На запитання, що має бути біля їхніх будинків лише знизують плечима.

Дорога біля будинку №3/1

- Сусіди кажуть, що тут мають робити дорогу, - каже жителька будинку №5 Альона. – Про екопарковку я взагалі вперше чую. Але для мене головне, щоб не забрали дитячий майданчик, бо тут щодня грається моя донька. Автомобілі мені й так не заважають.

По усіх під’їздах на трьох будинках немає жодного оголошення про ремонт території. Тож мешканець п'ятиповерхівки №5 дізнається про заплановане від журналістів.

- Я не водій, тому мені байдуже буде тут еко- чи звичайна парковка, - говорить Юрій. – Але мене більше цікавить, щоб не позрізали дерева. Бо коли тут почали здирати асфальт, то вздовж дороги вирізали кілька дерев. Чи їх назад насадять – невідомо. А дереву рости треба не один рік.

Самі водії ставлять авто переважно на асфальті. Вдень лише кілька машин журналісти помітили на газоні.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up