У громаді на Хмельниччині мешкає поселення переселенців зі Сходу (ВІДЕО)

У громаді на Хмельниччині мешкає поселення переселенців зі Сходу (ВІДЕО)
Фото ілюстративне
  • Більше 2 сотень людей оселилося в одній із громад.

  • Їм дали приміщення, де можна пережити війну та землю. 

  • Мешканці прифронтової зони тепер планують створити теплиці та закласти сади. 

Новодунаєвецька громада прийняла більше 200-х переселенців з Донецької та Луганської областей. Більшість із них облаштовують житло і думають, який бізнес добре піде у селі. Громада допомагає їм у побуті та розвивати свою справу, розповідає видання “ШоТам”.

Частину переселенців привіз волонтер Антон, який і сам переїхав зі Сходу. У перші дні війни він із родиною виїхав із рідного Слов’янська.

— Через друзів дізнався, що є таке село Лошківці в Хмельницькій області. Перевіз сюди родину і почав працювати волонтером. Возив гуманітарну допомогу на Схід – до Слов’янська, Краматорська та населених пунктів, які у прифронтовій зоні. Звідти забирали людей, евакуювали, привозили сюди, розселяли, — розповідає Антон Черьомушкин.

Відео дня
Скрін з відео

Разом із керівництвом громади він та інші волонтери привели до ладу 10 будинків для переселенців.

Знайшли 10 будинків, які мешканці віддали для переселенців. У декількох будинках косметичний ремонт зробили. Підключали інтернет, світло, газ. Все, щоб людям було комфортно пережити війну, — каже Антон.

А ще громада віддала переселенцям приміщення дитячого садочка у Лошківцях. Туди привезли матраци, пральну машинку та теплі речі. А місцева влада надала дрова, аби палити у котельній. 

Також віддають приміщення старої лікарні та школи, і до всього ще 18 гектарів землі. Переселенці хочуть посадити тут садки та зробити теплиці

— Ось ця ділянка – під тепличний бізнес, трохи далі є ділянка 17 гектарів, на котрій можна посадити сади: вишні, груші, яблука. А потім робити крафтове виробництво соку, варення. Все з натуральних інгредієнтів, — планує Антон.

Спільно зробили і проект, як переобладнати старі приміщення під гуртожиток. На це, кажуть, потрібно приблизно 3 мільйони гривень. Допомагати зголосилася і сусідня Солобковецька громада.

Поки ж переселенці шукають кошти, а наснаги додають мрії про майбутній фруктово-овочевий бізнес.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тетяна Петровп

    співчуваю

keyboard_arrow_up