У Хмельницькому 55 людей застрягли в ліфтах під час тривоги 22 жовтня

У Хмельницькому 55 людей застрягли в ліфтах під час тривоги 22 жовтня
Фото ілюстративне
  • Людей звільнили з пастки ліфтери впродовж кількох годин.
  • Дізнавайтесь, як діяти якщо ви застрягли в ліфті.

У суботу, 22 жовтня, росіяни знову вдарили ракетою по Хмельницькому. Вона влучила в енергетичний об’єкт. Одразу ж після цього в місті зникло світло, згодом вода та мобільний зв’язок. Заступник мера Василь Новачок повідомив, що чимало містян під час знеструмлення застрягли в ліфтах. 

— Учора після влучання в об'єкт інфраструктури у 55-ти ліфтах застрягли люди. Дякую, працівникам ліфтових організацій, за роботу, адже протягом кількох годин всіх людей вивільнили, — розповів Василь Новачок. 

Посадовець додав також, що користуватися ліфтами коли гудуть сирени суворо заборонено. 

Відео дня

— Хочу наголосити, що люди користувалися ліфтами під час повітряної тривоги, що категорично заборонено! Не нехтуйте правилами, це ваша безпека і ваше життя! — закликав  Новачок. 

Що робити якщо застряг у ліфті

Що ж робити, якщо ліфт зупинився? Фахівці кажуть, спочатку потрібно заспокоїтися, оскільки в панічному стані неможливо вирішити проблему. Рекомендують присісти, спертися спиною об стіну, так як від опори людина швидше заспокоюється.

Не слід вибиратися з ліфту самостійно. Слід викликати диспетчера, а для цього є спеціальна кнопка. Необхідно пояснити ситуацію і попросити про допомогу. Якщо диспетчер знаходиться не в будинку, то треба назвати адресу.

Потрібно дочекатися приїзду ліфтерів, і тільки коли ремонтні роботи будуть виконані, можна виходити. Простіше викликати майстрів, якщо є телефон. В зламаному ліфті можна криками кликати на допомогу. Теплий одяг бажано розстебнути чи зняти. Коли відчувається психологічний дискомфорт, то заспокоїтися допоможе дзвінок близькій людині.

Заборонено палити в ліфті, який застряг, так як невідомо, скільки часу доведеться провести там. Заспокоїтися допоможе вода, тільки не слід випивати всю. Що робити, якщо застряг у ліфті разом з іншими людьми? У цьому випадку дії залишаються такими ж. Треба покликати на допомогу. Якщо серед них є діти, то слід насамперед заспокоїти їх.

Що робити тим, у кого клаустрофобія

Деякі люди мають страх замкнутого простору. Це психологічне захворювання називається клаустрофобію. Під час зупинки ліфта якраз може виникнути напад. У цей момент людині важливо розслабитися. Необхідно зробити вдихи-видихи, відновлюючи дихання.

Необхідно створити позитивний уявний образ. Допоможе концентрація уваги на одному близькому предметі. Можна оцінити його зовнішні властивості, визначити недоліки. Якщо хтось ще перебуває в кабіні, можна поговорити з людиною. Допомагають дихальні вправи, які повинні бути знайомі людині з клаустрофобією. Допомагають впоратися з нападом ритмічні рухи.

Якщо ліфт падає

Мешканцям багатоповерхових будинків слід знати, що робити, якщо застряг ліфт. Кабіна може не тільки зупинятися, але і різко падати вниз. У цьому випадку необхідно натиснути кнопку «Стоп». Потрібно прийняти безпечну позу: сісти навпочіпки, притулившись спиною до стіни, а руками впертися в підлогу. Голову слід закрити сумкою.

Якщо в ліфті є поручень, то слід взятися за нього. Якщо бути зафіксованим в одному положенні, то з'являється менше ризиків пошкодження. Після зупинки кабіни треба викликати диспетчера.

Правила використання ліфта

Кожен ліфт встановлюється після того, як була виконана перевірка його безпеки. З часом конструкція зношується, з-за чого з'являються недоліки. Мешканцям треба користуватися правилами безпеки, не лише під час повітряної тривоги, а й на щодень. 

Не потрібно заходити в ліфт, якщо він не зупинився. Іноді буває, що його двері відкриті, і ведуться ремонтні роботи. Тому кабіна може зупинятись на різних рівнях. Коли сталася зупинка, не потрібно самостійно вибиратися, інакше можна тільки погіршити ситуацію.

Заборонено палити в ліфті, а також брати з собою отруйні та легкозаймисті (самозаймисті) компоненти. Подібні речовини завдають шкоди здоров'ю, оскільки доведеться бути в замкнутому просторі якийсь час. При застряганні кабіни людина деякий час знаходиться в замкнутому просторі, і тому слід берегти повітря.

Правила користування ліфтом повинні бути в кожному під'їзді. Якщо застосовувати їх, то в будь-якій ситуації вийде поводитися грамотно. Головне, зберігати спокійний стан. При оповіщенні диспетчера проблема зазвичай вирішується за короткий час.

Інфографіка: Київліфт

А вам доводилося застрягати в ліфті? Що робили в такому випадку?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олена Столярчук

    Такі цікаві поради... коли немає світла то і кнопка визова диспеча не працює і зв'язок у кабіні поганий. Приходилось сидіти ще до війни, просто раптово пропало світло. Ми стукали у двері, люди які почули визвали  ліфтерів. Другого виходу не було
  • Alina Ivanchuk

    Найбільший страх дитинства, ніби з фільму жахів🫣
  • Надежда Надежда

    "Росіяни знову вдарили ракетою по Хмельницькому. Вона влучила в енергетичний об’єкт. Одразу ж після цього в місті  зникло світло, згодом вода та мобільний зв’язок." НЕПРАВДА! Спочатку зникло світло (бо саме дивились телевізор і  він раптово погас), і  буквально через пару секунд почула звук вибуху! Потім пропав мобільний зв'язок, а вода ще певний час подавалася з пониженим тиском. І вибух пролунав аж через годину після звучання першої повітряної тривоги. Згодом звуки сирени пролунали знову, але ж як це можливо, коли доказують, що без світла сирена не вмикається...

    PutnickFree reply Надежда Надежда

    Правда у тому що треба було читати що написано у тих підручниках, які вам видавали у школі, а ви їх одразу зкурили ;)

    Тоді б ви мали елементарне поняття про швидкість світла і швидкість звуку і могли б приблизно оцінити відстань від вас до місця вибуху.

    Про систему електроживлення базових станцій і роботу насосів це буде занадто складно для вас.

    Треба дякувати ЗСУ і працівникам кризових центрів(оповіщення) і підчас тривоги спускатися в укриття, а не дивитися в цей час телевізор.

    Є об'єкти, наприклад хлібозавод і не тільки де передбачено гарантоване автономне живлення.
  • Людмила Старічкова

    Чому так дивуєтеся? Ми ж не знаємо, що спричинило тих людей підніматися ліфтом. Мабуть їм не з медом було в тому ліфті.

keyboard_arrow_up