У Хмельницькому планують встановити дошки загиблим атовцям і Роману Шухевичу. Які обрали місця

У Хмельницькому планують встановити дошки загиблим атовцям і Роману Шухевичу. Які обрали місця
  • У місті можуть з’явитися п’ять нових меморіальних дощок.

  • На освітніх закладах прикріплять пам’ятні знаки загиблим в АТО, а Роману Шухевичу на стіні кінотеатру в центрі.

  • Чому саме цим людям і в цих місцях, дізнавалися журналісти vsim.ua.

27 лютого на сайті Хмельницької міськради з’явився проект рішення виконкому про встановлення п’яти меморіальних дощок. Планується, що вони з’являться на стінах двох навчальних закладів і кінотеатру Шевченка.  

Четверо загиблих в АТО воїнів

У міськраді функціонує комісія з розгляду питань встановлення пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок в місті Хмельницькому. На її розгляд надійшло клопотання від департаменту освіти і науки міста з проханням дозволити встановити пам’ятні знаки чотирьом військовим на стінах навчальних закладів.

 - До нас звернулися із даних закладів. Там захотіли встановити меморіальні дошки на честь загиблих в АТО військових. Троє з них навчалися у вищому професійному училищі №4, а один у школі №15. Так вони захотіли вшанувати своїх вихованців, - каже заступник директора департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Світлана Губай.

Відео дня
  • Грабарчуку Миколі Олеговичу, Ліщуку Руслану Володимировичу, Миколайчуку Дмитру Васильовичу на фасаді будівлі вищого професійного училища №4 м. Хмельницького (вул. Інститутська, 10).

  • Мельнику Івану Олександровичу на фасаді будівлі спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №15 (вул. Проскурівського підпілля, 125/1).

Микола Грабарчук родом із села Печеськи Красилівського району. Служив у 14-ій окремій механізованій бригаді. Загинув внаслідок мінометного обстрілу села Лобачеве на Луганщині 17 березня 2017-ого, коли йому було 20 років.

Руслан Ліщук із Хмельницького. Служив у 128-ій окремій гірсько-піхотній бригаді. Смертельного поранення зазнав біля Щастя на Луганщині 28 жовтня 2014-ого, коли йому було 36 років.

Дмитро Миколайчук родом із села Ломачинці Віньковецького району. Служив у Херсонській військовій частині Південного ОТО НГУ. Смертельне поранення отримав 24 січня 2015-ого під час обстрілу з “Граду”  Виноградового, що неподалік Маріуполя, коли йому був 21 рік.

Іван Мельник родом із Хмельницького. Служив у 383-му окремому полку дистанційно-керованих літальних апаратів. Загинув від кулі снайпера біля селища Новоградське на Донеччині 25 квітня 2017-ого, коли йому було 22 роки.

Про Романа Шухевича

Окрім дощок на честь загиблих в АТО, у Хмельницькому може з’явитися ще одна - Роману Шухевичу. Планують її прикріпити на стіну кінотеатру Шевченка, що на Проскурівській. Автором такої ідеї стала керівник музею історії міста Галина Барабаш.

 - Це моя ідея була. Треба ж якось пошановувати діячів національно-визвольних змагань. Тим більше він був у нашому місті, - прокоментувала vsim.ua Галина Барабаш.

Роман Шухевич справді був у Хмельницькому. Про це говорить історик і провідний науковий співробітник обласного краєзнавчого музею, історик Сергій Єсюнін.

 - По документах батальйон “Нахтігаль”, яким командував Роман Шухевич, в дійсності в липні 1941-ого увійшов в Проскурів. Вони тут перебували три дні. Після цього пішли під Вінницю, - каже Сергій Єсюнін.

Читайте також: “Свобода” просуває підняття червоно-чорних прапорів. Що думають хмельничани

Р. Шухевич

Роман Шухевич (народився 30 червня 1907 року у Львові. Загинув 5 березня 1950 року в селі Білогорща, (сучасна територія Львова) - український політичний і державний діяч, військовий. Член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Командир з боку українців українського військового підрозділу «Нахтігаль» в складі іноземних легіонів Вермахту (1941–1942). Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943–1950).

Проект рішення буде розглядатися на одному з найближчих засідань виконавчого комітету Хмельницької міськради. Чи підтримають його і чи з’являться у місті п’ять меморіальних дощок? Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • толік

    Шухевич захищав Україну і українців. Він український герой.  В будь-якій країні захисники вбивали ворогів, що посягали на волю і життя батьківщини. Їх за це шанують. Це нормально і правильно.

    Пасажир reply толік

    Вони німцям служили, а не захищали від них. Те що вони знищили невинних українців менше, ніж радянська влада не робить їх кращими. Вони такі ж вбивці невинних людей
  • Олекса Шумейко

    Сіма не городи херню "совєцку", ти видно потомок тих НКВдистів, які мільйонами, Сіма, не тисячами, а мільйонами вбивали українців. Тому як писати таку аніхею йди і вивчи історію Україну, а не впудруй нам ватну видумку. Шухевич герой, який знищував ворогів - імперіалістів московитів і польських та гітлерівських загарбників і твоїх "дєдов" НКВДістів, які тільки при одному імені Степана Бандери пісають кипятком і обс..ть кальсони. Слава Україні!

    Сіма reply Олекса Шумейко

    Вони, щоб приховати свої злочини, підробили документи і все списали на інших. І ті, хто сповідує їхню ідеологію і зараз молиться на них, робить аналогічно.  Знущаються над людьми, посилають під кулі, на війну, морять голодом, холодом і винять у цьому інших
  • Сіма

    "Нахтигаль», полк «Бранденбург 800», фельджандармы и подразделения Краевой экзекутивы ОУН(б) уничтожили с 1 по 6 июля 1941 года около трёх тысяч советских активистов, а также львовян польской и еврейской национальностей..."  За 5-6 днів аж  майже 3000 невинних людей. Як вважаєте, можуть такі кровожерні вбивці, маняки заслуговувати на гарну память і почитання?

    толік reply Сіма

    Комуністи знищили до 10 млн. невинних своїх громадян українців. Їм стояли пам"ятники, вішали дошки, ви ж не обурювались.

    Пасажир reply толік

    Пропонуєте і далі не обурюватись, бути стадом безязиким?
  • Сіма

    Фашисту із батальону Вермахту «Нахтігаль» памятну дошку? А давайте ще й Гітлеру. Свободівці бовдури
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up