У Хмельницькому почали відключати ліфти. Що сталося?

У Хмельницькому почали відключати ліфти. Що сталося?
Фото Google-карти
  • Хмельничани мають мільйонні борги перед колишніми ЖЕКами, які зараз називаються УМК.
  • Через це в найближчому майбутньому у висотках міста зникатиме світло.
  • В будинках вже почали відключати ліфти та зовнішнє освітлення.
  • Що далі? Відповідь шукали журналісти vsim.ua

У Хмельницькому почали відключати ліфти та зовнішнє освітлення багатоквартирних будинків. Роблять це через шалені борги містян перед ТОВ "Хмельницькенергозбут". За даними УМК "Центральна" (колись - ЖЕК №1) лише їх компанія винна постачальникам електроенергії понад 500 тисяч гривень. А самим комунальникам мешканці заборгували понад 4 мільйони. 

До прикладу, від сьогодні, 30 липня, ліфти не працюють у 7-и під’їздах багатоквартирного будинку по вулиці Північна 113/1. Про це на сайті управління житлово-комунального господарства ХМР повідомив занепокоєний мешканець відключеної десятиповерхівки. Ліфти не працюють у всіх під’їздах. Відтак, Олександр Козіцин, який нещодавно зірвав спину, не може дістатися до своєї квартири на 10-й поверх.

 Чоловік пише, що буде ночувати під кабінетом мера, адже жодна із обслуговуючих компаній не може вирішити проблему.

Відео дня

“Я додому сьогодні не потраплю”

Для того, щоб з’ясувати подробиці інциденту, журналісти зателефонували до Олександра Козіцина, мешканця будинку по вулиці Північній 113/1. 

Він розповів, що ліфти відключили сьогодні, 30 липня. Про це чоловіка повідомила дружина, яка на той час знаходилася вдома. 

  • В останні дні у мене проблеми зі здоров’ям, зірвав спину і навіть в авто, щоб доїхати на роботи, сідати боляче. Таблетки вдома, а жінка подзвонила близько 12-ї години і повідомила, що додому я сьогодні не потраплю. В нас відключили ліфти. А живу я на 10-у поверсі. Без ліфта наразі піднятися самостійно ніяк не зможу. Я почав дзвонити в усі компанію. Для початку набрав  СРБП “Хмельницькліфт”, там мені сказали, що вони ліфти не відключали. Це зробили в УМК “Центральна”. Подзвонив туди, мене направили до інспектора ХМРЕМ, ніби вони відключили. Там сказали, що отримали наказ зверху. У начальника УМК “Центральна” вдалося з’ясувати, що відключення спричине боргами мешканців будинку, - розповідає мешканець багатоповерхівки по Північній 113/1.

“В мене боргів немає”

Олександр Козіцин пояснює, що все життя вчасно платить за комуналку та послуги обслуговування. Він не має боргів ні за світло, ні за воду, ні за газ. Регулярно сплачує рахунки і за надані послуги з управління будинком. Відтак, запитує, чому він має страждати через борги сусідів. 

  • Я все плачу вчасно. Розумію, що мешканці будинку заборгували, але це не мої проблеми. В моєму під’їзді живе понад 300 осіб, я що можу їх усіх змусити платити. Це мені не під силу. В нашому під’їзді жінка живе інвалід. Її на погулянки вивозять. Сподіваюся, що сьогодні вона вдома, бо доведеться ночувати під під’їздом,  - говорить чоловік.

На фото будинок по вулиці Північна 113/1, в якому вимкнули ліфти

“Без освітлення може бути все місто”

Ми зателефонували до керівництва УМК “Центральна”. З'ясувалося, що проблема набагато глобальніша. Без ліфтів, зовнішнього освітлення та навіть електроенергії незабаром може залишитися все місто. Ланцюжок простий: мешканці не платять обслуговуючим компанім, ті в свою чергу мають заборгованість перед ТОВ "Хмельницькенергозбут", а постачальники світла вже практично вичерпали всі кошти на закупівлю електроенергії. 

  • "Хмельницькенергозбут" спочатку закуповує електроенергію на енергоринку для нашого міста, а потім продає її споживачам. Якщо споживачі не розрахувалися із постачальником світла, він не має коштів на нові закупівлі. Через це місто незабаром може взагалі залишитися без електроенергії, - говорить пояснює керівник УМК “Центральна” Олександр Телішевський.

“Практично кожен будинок має борги”

В УМК “Центральна” лише розводять руками. Кажуть, поки мешканці квартир не заплатять, будуть без ліфтів. Комунальники самі по вуха в боргах і не знають, як вже "вибивати" гроші із домовласників. У відомстві компанії знаходиться понад 200 будинків. Практично кожен із них має борги по обслуговуванню. Відтак загальна сума боргу, яку мешканці багатоповерхівок заборгували УМК “Центральна” становить 4,2 мільйони гривень. 

  • Через колосальні борги мешканців будинків, я не можу розрахуватися за електроенергію із постачальниками світла. Станом на 16 липня наша заборгованість перед ТОВ "Хмельницькенергозбут" становила 566 тисяч гривень. Нам дали попередження, що якщо ми не розрахуємося, то нас повністю відключать від електропостачання, - пояснює керівник УМК “Центральна”.

“Ми всіх попереджали”

Посадовець пояснює, що дане попередження він роздрукував на принтері і розклеїв по під’їздах будинків, які мають борги. З того моменту пройшло 2 тижні, а з боргами так і не розрахувалися. Наразі висотка по Північній 113/1 є лідером серед боржників. Їх заборгованість комунальникам складає 240 тисяч гривень. Тобто в середньому по 35 тисяч на один під’їзд. 

  • На Північній 113/1 відключили від електроенергії ліфти та зовнішнє освітлення прибудинкових територій, бо всі важелі впливу на них ми вже використали і нічого не допомагає. 16 липня ми розклеїли оголошення на під’їздах цього будинку про те, що будуть відключення через борги. Ми просили сплатити заборгованість, але на це не відреагували. Тому попередження ми виконали. Інших варіантів, на жаль, у нас немає, - розповідає чиновник. 

“Поки інших варіантів немає”

В комунальномі підприємстві УМК “Центральна” попереджають, що незабаром схожа ситуація може спіткати і мешканців будинку по вулиці Чкалова 13/1. Це також семипід’їздна багатоповерхівка. Там сотні мешканців. Їхній борг перед УМК “Центральна” становить 208 тисяч гривень. Керівник підприємства пояснює, що за несплату, їх ліфти можуть відключити ще до кінця тижня. 

Також Олександр Телішевський наголошує, що відповідно до закону, власники квартир, які проживають у багатоквартирному будинку, є його співвласниками. Вони повинні вчасно сплачувати послуги по обслуговуванню будинку. А поки недобросовісні власники не віддають борги, без зручностей доведеться сидіти і людям, які жодних боргів не мають. 

  • Зараз ми відключили Північну 113/1 і від ранку до мене вже прийшли 4 мешканки будинку і погасили борг. Я розумію, що приносимо незручності людям, які платять вчасно. Але іншого варіанту влинути на боржників у нас немає. Я шукаю гроші й іншими способами, сподіваюся, що найближчим часом владнаємо цю проблему, але без допомоги хмельничан ми не впораємося. Тому розраховуємо на їхню свідомість, - наголосив Олександр Телішевський.

Друзі, а у вашому будинку часто бувають проблеми з ліфтами? Чи має ваш під’їзд заборгованість за комуналку? Як можна вирішити ситуацію? Діліться думками та порадами у коментарях на нашому сайті.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Pavel Kondrashov

    каждый год одно и тоже. а жеки рубят бабло, да еще и дотации получают от наших дупутатов. а вы сидите, как хотите.
  • Ольга Чернова

    Подавайте иски на должников, а то подадут в суд на вас, уважаемые.
  • Tatyana Vengrova

    Якийсь маразм. У моєму підїзді теж є боржники і живуть вони на нижніх поверхах. А ходити пішки на 10тий мушу я та моя сім'я? А що я можу зробити з сусідами? Виселяйте їх, прощавайте їх житло в рахунок боргу.
  • Victor Honcharuk

    посидять день без світла і заплатять
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up