У Хмельницькому створять 3D-візуалізацію зруйнованих будівель

У Хмельницькому створять 3D-візуалізацію зруйнованих будівель
  • Будинок Берлянта, костел святої Анни та залізничний вокзал.
  • Для хмельничан та гостей міста створять 3D-візуалізацію знищених будівель.

У Хмельницькому готують новий історико-туристичний проєкт. Це 3D-візуалізація зруйнованих пам’яток архітектури. Серед них - будинок Берлянта, костел святої Анни та колишній залізничний вокзал. Відповідне рішення затвердили на засідання виконкому. 

У планах міської ради встановити на місцях, де були розташовані будівлі, спеціальні таблички. На них будуть зображені знищені об’єкти. Українською та англійською мовами розмістять історичну довідку про пам’ятки архітектури. Про це повідомляють в сюжеті МТРК “Місто”. 

Одна з табличок буде розташована на Проскурівській, де був будинок Берлянта. Його у 1911 році спорудив міщанин Бейріш Берлянт. Будівля вважалася найкрасивішою у місті. Два її поверхи здавали в оренду управлінню Подільської залізниці. Після встановлення радянської влади, об’єкт передали військовому відомству. 

Відео дня

Нет описания фото.

Як йдеться на сторінці Віртуального музею Хмельницького у Facebook, у 1920-х роках будинок займали різні організації місцевого гарнізону. Вже у 1930-х роках там розташувалися штаб кавалерійського корпусу Червоного козацтва та управління 105-ї особливої ділянки “Військбуду”. 

У 1941 році, під час відступу Червоної Армії, під будинок Берлянта заклали вибухівку. В результаті, його було зруйновано. 

Іншу табличку 3D-візуалізації облаштують на Староміській, де у минулому був костел святої Анни. За словами краєзнавця Сергія Єсюніна, його збудували у другій половині 17 століття.  Згодом костел перебудували в бароковому стилі. У 1936 році, за рішенням радянської влади, будівлю зруйнували. 

img

Ще одна 3D-візуалізація, що з’явиться в місті - це колишній залізничний вокзал. Будівля постраждала під час 1941-1945 років. 

Друзі, як вам ідея із 3D-візуалізаціями знищених будівель у Хмельницькому? Залишайте свої думки в коментарях.

Читайте також: Проїзд по 1 гривні та візит Януковича: підбірка новин Хмельницького з 2000-их

img

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валентина Кміта

    так хочеться щоб історічні будівлі не зносили, а реставрували і зберегли.і квіти садити побільше,балкони прикрашати квітучими горщиками,а то ,немовби,немає жінок в місті. великі будинки такі неухожені і запущені. балкони пусті,квітів немає і така сірість.
  • Читач25

    Ідея супер! Хмельницький гарне місто,  а візуальні споруди зроблять його ще красивішим.
    Але мені дуже не вистачає у Хмельницькому квітів. Я з Харкова.

    Ирина Косметико reply Читач25

    Так квітів мало. БІЛЯ Шевченка парку квіти троянди і клумби і в принципі мало де ще. Не садять кущові троянди жасмін бузок. Нічого цього немає по вулицях

keyboard_arrow_up