Проїзд по 1 гривні та візит Януковича: підбірка новин Хмельницького з 2000-их

Проїзд по 1 гривні та візит Януковича: підбірка новин Хмельницького з 2000-их
  • Підвищення цін, приїзд Януковича й ремонт доріг.
  • Що відбувалося в Хмельницькому у 2000-х?
  • Зібрали новини з архіву газет.

Понад 20 років журналісти ВСІМ розповідають читачам про новини Хмельницького. Раніше для містян виходила друкована газета. На її сторінках публікувалася інформація про життя міста. Розміщувалися інтерв’ю з відомими хмельничанами та репортажі зі свят та вулиць Хмельницького. 

У сучасному світі друковані ЗМІ відійшли на задній план. Тепер дізнатися новини міста можна у набагато зручнішому форматі - зі смартфона чи комп’ютера. Тож звичайні газети більшістю стали сприйматися як такий собі “раритет”.

Друковані випуски газети “ВСІМ” тепер зберігаються в архіві. Ми зібрали з них 10 новин про події у Хмельницькому, що відбувалися влітку 2004 та 2007 року. Переглядайте їх і згадуйте про минуле міста разом із нами. 

Відео дня

Підняття цін на таксі

2004 рік. У Хмельницькому підняли ціни на проїзд у таксі. Все це - через здорожчання пального. Тоді плату за послуги збільшили на одну гривню. У газеті ВСІМ повідомляли:

Тоді у хмельницькій асоціації водіїв приватного таксі та автосервісу казали, що хоч і підвищення цін на бензин продовжується, та зростання вартості проїзду не планується. 

Ледь не згоріла “толкучка”

“Вогонь міг усе знищити”, - так про пожежу на речовому ринку писали журналісти ВСІМ у 2004 році. Тоді зайнявся кіоск на вулиці Геологів, 8/3. Завдяки тому, що небайдужі викликали пожежників, вогонь не поширився територією. 

Згодом були встановлені причини займання. Виявилося, що власниця кіоску порушила правила пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання. 

У Хмельницький приїхав Янукович

14 липня 2004 року у Хмельницький приїхав тодішній прем’єр-міністр Віктор Янукович. Його зустрічали на майдані Незалежності із плакатами: “Янукович - наш президент”. Він призначив нову голову Хмельницької облдержадміністрації. Ним став Віктор Коцемир. 

Окрім візиту до обласного центру, Янукович відвідав атомну електростанцію в Нетішині.

Ціни на продукти 

Ситуація на ринку продовольчих товарів постійно змінювалася. Ціни на продукти коливалися в залежності від сезону. Вартість деяких продуктів дорожчала. 

Так, у червні, 2004 року, середні ціни в Хмельницькому були наступними:

Здорожчання хліба

У липні 2007 року хмельничанам повідомили про здорожчання хліба в області. Пояснювали, що вартість продукту багато в чому залежить від урожаю, що зібрали. Тоді літня засуха вдарила по семи областях Півдня. Саме це стало причиною підвищення ціни. Адже саме з Південної України на Хмельниччину доставлявся значний відсоток високоякісного борошна. 

Отож, у 2007 році середня ціна хліба по області складала: 

був - 2,07 гривень, став - 2, 20 гривень

був - 1, 79 гривень, став - 1, 84 гривень.

був - 1, 83 гривень, став - 2, 40 гривень. 

“Очистка” міста від дерев

11 липня 2007 року була опублікована новина про “очистку” міста від старих дерев. Таке рішення прийняли після смертельної трагедії поблизу Дитячого світу. Тоді на перехожих впала гілка з дерева. Один із них - загинув. Інша жінка, що проходила повз, отримала травму хребта й була госпіталізована. 

Возможно, это изображение 3 человека, люди стоят и на открытом воздухе
Фото зі спільноти Історія Проскурова у Facebook

До того як сталася вище описана трагедія, мали зрізати старі дерева лише в трьох локаціях міста. Проте після загибелі випадкового пішохода в центрі міста, сухостої прибрали в більшій кількості місць. А саме - біля поліклініки МВС, на зупинці “Торговельний центр”, біля Дитячого світу й на Старокостянтинівському шосе. 

Затоплені вулиці, розбиті тротуари

Влітку 2007 року в Хмельницькому підняли питання будівництва доріг і тротуарів. Тоді чимало мешканців міста повідомили, що під час дощу в місті підтоплює вулиці. Зокрема - на проспекті Миру. У газеті було опубліковане фото цього факту. 

Нет описания.

“Розбиті бордюри, вищерблені й роздовбані бруківки прибудинкових територій, у яких після дощів утворюються величезні калюжі - ось такий стан тротуарів у місті. Проте далеко не в повному обсязі виконуються роботи з їх облаштуванням. За словами заступника міського голови Івана Прокопця, цьогоріч з міського бюджету виділено 8 мільйонів гривень на облаштування доріг. Проте коштів на ремонтні роботи тротуарів майже не передбачено”, - йшлося на сторінках газети ВСІМ. 

Туалетами влада займатися не хоче

У 2007 році в Хмельницькому була не достатня кількість громадських туалетів. Так вважали хмельничани. Тоді “Спецкомунтранс” утримував на балансі чотири громадські вбиральні. З них фактично лише один був у комунальній власності - поблизу Кам’янецького переїзду. 

Нет описания.

У той час найкращим приватним туалетом у місті, на думку хмельничан, був той, що в сквері Шевченка. На той час вхід до нього складав 65 копійок. У газеті ВСІМ повідомляли: 

Замінування кінотеатру Шевченка

Того літнього дня у 2007 році правоохоронці отримали повідомлення про замінування кінотеатру Шевченка. “Там знаходиться бомба”, - сказав у слухавці 17-річний хлопець. Цю ж саму інформацію молодик повідомив рятувальникам. 

Нет описания.

Працівники поліції та пожежники виїхали на місце події. Там взялися перевіряти заклад на наявність вибухівки. Нічого не знайшли. “Псевдомінера” затримали й притягнули до відповідальності.

Перенумерування й здорожчання маршруток

Влітку 2007 року хмельничанам повідомили про перенумерування маршруток та підняття вартості проїзду. 

Відбулися наступні зміни:

Влітку 2007 року вартість проїзду в маршрутках була різною. “Золотою серединою” вважалися розцінки в “Богданах” - 80 копійок. Однак згодом ціну в усіх маршрутках і автобусах підняли до однієї гривні. Також тоді в Хмельницькому розширилася транспортна мережа - відкрили чотири нових маршрути. 

Читайте також: Дізналися ціни на послуги Хмельницького перинатального центру

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up