У Хмельницькому вдови оборонців Маріуполя облаштували Місце пам'яті

У Хмельницькому вдови оборонців Маріуполя облаштували Місце пам'яті
Тут і далі - скриншоти з відеосюжету ТРК "Місто"
  • На майдані Незалежності з'явилося місце, де житиме пам'ять про полеглих азовців.

  • Вдови захисників встановили там прапорці з їхніми позивними.

  • Тіла Героїв й досі не поховані.

У Хмельницькому  вдови оборонців Маріуполя встановили прапорці з позивними та датою загибелі їхніх чоловіків. Сім'ї загиблих військових й досі чекають, щоб їм передали тіла їхніх рідних. Про це розповіли у сюжеті ТРК «Місто».

Ірина Карась розповідає, що її чоловіка й досі не поховали. Він загинув на початку березня. Воїн три тижні не дожив до свого 34-го дня народження. 

«Це була оборона Маріуполя. Тіло не було вивезене. Зараз ми не можемо ні поховати тіла, ні забрати тіла. Ми здали ДНК, чекаємо поки їх внесуть в базу. Поки ми на етапі слова «чекайте». Всі азовські сім’ї зрозуміють це слово. Ми чотири місяці чекаємо, - говорить Ірина. - Нам залишається тільки ставити такі прапорці. Це якесь нагадування і людям, що війна триває. Хлопці за це віддають найцінніше».

Відео дня

Схожий меморіал пам'яті є також у Києві: подібні прапорці встановили біля Верховної Ради.

Олексій Янін загинув під час оборони Азовсталі. Зі снайпером-розвідником прощання поки теж не відбулось. Тамара Яніна разом з сином прийшла на Місце пам'яті, що на Майдані Незалежності біля стели на честь Героїв Небесної Сотні. Тепер там майорить прапорець з  позивним її чоловіка. 

«Тобі є куди прийти. Якесь мінімальне місце є, куди цю квітку можна принести. Ти бачиш позивний свого чоловіка, бачиш його прапорець, звісно, це не могила, але на душі стало трошки легше, - ділиться жінка. - Не дивлячись ні на що, треба шанувати пам'ять загиблих Героїв».

Прапорців біля стели все більше. Азовець Богдан Демчук із позивним Вогник загинув у квітні. Герою було 26 років. Вдома на нього чекали дружина і 5-річний син.

«Ми здали ДНК, чекаємо результати. Нам сказали від 1 до 3 місяців. Сидимо чекаємо. Сподіваємося, що нам привезуть тіло. Нам здається, що нам стане легше. Ми зможемо його поховати на рідній землі. Він воював за неї. Віддав життя, щоб ми далі жили.Тепер є куди приходити. Хочеться поговорити, розказати, що синочок вміє вже робити. Вчора ходили з сином, розмовляли тут, посиділи. Деколи смс-ки йому пишу. Син до Дня батька малюнок намалював, я скинула йому, написала йому. Не можу видалити переписку нашу,» - каже Надія Демчук.

Нагадаємо, що у Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Кам‘янці-Подільському, Хмельницькому та Кракові організували фотовиставки, присвячені героїчній сторінці сучасної української визвольної війни – обороні Маріуполя та «Азовсталі».

У Кам'янці-Подільському виставка відбулась 6 липня, а у Хмельницькому - 8 липня. Там демонстрували фото, зроблені самими захисниками.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up