У Хмельницькому відбулася конференція «Хрещення. Становлення. Перемога». Хто прийшов та про що говорили (ФОТО)

У Хмельницькому відбулася конференція «Хрещення. Становлення. Перемога». Хто прийшов та про що говорили (ФОТО)

#пресслужба

  • У заході взяли участь науковці, представники місцевої влади, правоохоронці та військові.

У Хмельницькому відбулася друга суспільно-наукова платформа «Хрещення. Становлення. Перемога», присвячена Дню української державності. Такий захід відбувається вже вдруге, а вперше — минулого року. Цього разу учасники зібралися у Хмельницькому університеті управління та права. Серед них були науковці, представники місцевої влади, правоохоронці та військові.

Розпочали захід зі вступного слова та хвилини мовчання за загиблими в російсько-українській війні. Далі прозвучав Гімн України та звернення голови Хмельницької обласної ради Віолети Лабазюк, за ініціативи якої й була заснована платформа.

Цьогоріч вдруге у період неймовірно жорсткої війни ми знову відзначаємо День української державності. Протистояння України з Московією тягнеться вже кілька століть. Понад дев’ять років тривають бойові дії на сході нашої України. Другий рік поспіль душить наші життя повномасштабна російсько-українська війна. Ворог без передиху закидає українські міста й тисячі українців крилатими ракетами, мінами, снарядами. Поряд з тим ми зберігаємо свою ідентичність, об'єднавшись у велику неподільну Україну. Наша держава проявляє небачену мужність і рішучість, відстоюючи свої кордони, історію, мову, культуру, свободу і незалежність, — розповіла голова ради.

Далі виступив капелан 19 ракетної бригади Даниїл Тарнавський:

Нелегкою ціною дається нам сьогодні наша державність. Ми за неї боремося, ми її виборюємо. Коли почалася активна фаза 24 лютого минулого року, і ми перебували у військовій частині, тому що не могли з неї вийти, ми були всі на казарменому утриманні. І коли ми вже вийшли на світ божий зі сховища, я запитав одного з військових, з досвідчених офіцерів — «пане полковнику, як ви вважаєте, що буде далі?» Він каже — «отче, все буде добре». Тому ми повинні далі жити, жінки народжувати дітей, військові охороняти територіальну цілісність нашої держави, політичні сили повинні далі працювати на розвиток нашого державотворення, на законодавче творення. І кожна людина повинна займатися своєю справою, — сказав священнослужитель.

Після промови Даниїл Тарнавський зачитав молитву, а потім слово передали першому заступнику голови обласної ради Володимиру Гончаруку. Він розповів про те, що минулого року, після початку вторгнення, українські науковці знайшли у Швеції листа XVIII століття, у якому остання вперше визнає незалежність Війська Запорозького.

У цьому листі тодішній король Швеції Карл XII дає настанови своєму послу в Стамбулі (Оттоманська імперія) щодо того, як вести переговори з Московським царством. Як розповів Володимир Гончарук, у цьому листі король визнавав право козацької держави на незалежність. Крім того, у документі вказувалося, що українці мали свою державу ще до так званого захоплення Києва династією Рюриковичів. До того ж зазначалося, що Київ не можна ділити між різними державами.

Тому що Київ одвічно є столицею України і він був столицею держави, яку створив Богдан Хмельницький, і не можна торгувати тим, що тобі не належить. Тому Київ є осердям, він не належить ні до лівого, ні до правого берега, а він є власністю українського народу, який в той же момент має право на свою ідентичність і свою незалежність. Тому в цей день, День державності, згадаймо всіх тих, хто на цій землі споконвічно проживав і творив державу, сказав Володимир Гончарук.

Після цього вручали нагрудні знаки та подяки обласної ради самовіддане служіння українському народові, активну громадянську позицію в умовах воєнного стану. Їх отримали військові, правоохоронці, працівники критичної інфраструктури, освітяни, волонтери, чиновники.

Відтак з промовами виступили заступник голови Хмельницької ОВА Володимир Юр’єв, заступник міського голови Хмельницького Михайло Кривак та професор кафедри теорії та історії держави і права ХУУП Надія Стеньгач. Виступ останньої стосувався історії України періоду Київської Русі, хрещення та європейської інтеграції того періоду.

Далі виступали заступник голови обласної ради Валентин Соколюк, директор Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко, начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм Чернівецької обласної ради Петро Брижак, капелан Валерій Хома та заступник ректора прикордонної академії Сергій Білявець. Їхні виступи стосувалися історії формування української державності та боротьби України за незалежність. Фото з заходу переглядайте нижче.

Читайте також: Сесія Хмельницької облради: які рішення приймали (ФОТО, ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up