У Хмельницькому відкрили перший хаб гендерної просвіти: що це і для кого

У Хмельницькому відкрили перший хаб гендерної просвіти: що це і для кого
  • Хаб такого формату став першим не лише на Хмельниччині, а й в Україні. 
  • Розповідаємо детальніше про мету проєкту.

У Хмельницькому запрацював хаб гендерної просвіти. Проєкт реалізували за грантові кошти. Яка його мета?

Координатори пояснюють, мова йде про включення гендерних питань у навчальні програми. 
Відтак в рамках цього проєкту планують моніторити програми навчальних закладів. Для цього створили робочі групи за участі експерток. 

Як розповідає голова ГО «Тепло рідних сердець» і волонтерка Леся Стебло, проєкт унікальний в тому, що створюється вперше на Хмельниччині. А в такому форматі - і в Україні. 

Відео дня

-  Проєкт має декілька основних напрямків. Це створення інформаційно-аналітичного центру, де буде облаштований простір з різною літературою, історіями успішних жінок сектору оборони. Також сьогодні стартував цикл навчальних семінарів, де наша команда говорить про важливість гендерної політики, - каже Леся Стебло. 

Загалом планують провести більше 20 подібних семінарів. Сьогодні, 6 лютого, тренінг відвідали керівники навчальних закладів з різних районів області. 

Інна Петровська - директорка Теофіпольського ліцею №3. Після семінару ділиться, що гендерна рівність є одним з пріоритетів розвитку. 

-  Гендерна рівність - це один з пріоритетів мого майбутнього розвитку. Наприклад, фемінітиви я прийняла для себе ще два роки тому і з радістю використовую навіть тоді, коли іншим це не подобається, - каже Інна Петровська. 

Як додає начальниця навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області Альона Мул, ідея проєкту виникла ще рік тому. 

-  Ми вирішили об’єднати те, що здається об’єднати неможливо. Це навчання з цивільного захисту, пожежної безпеки і гендерну політику. Довго шукали можливість донести цю інформацію, - каже Альона Мул. 

Загалом навчання можуть відвідати представники органів місцевого самоврядування, працівники різноманітних установ і навчальних закладів. 

Спікеркою сьогоднішнього семінару була кандидатка економічних наук і голова ГО «Асоціація жінок Хмельничанка» Наталія Процюк. Вона пояснила актуальність тренінгу для слухачів. 

-  Сьогодні ми також обговорювали важливість жіночих професій. До 2017 року жінка не мала права обіймати понад 400 професій. До прикладу, раніше в лавах ЗСУ жінка працювала снайперкою, а в трудовій книзі у неї числився запис кухарка чи кравчиня. Наразі жінка може поєднати долю з тією професією, про яку мріяла, - каже Наталія Процюк. 

Довідка:

Проєкт «Хаб гендерної просвіти» реалізовується ГО «Тепло рідних сердець». В межах діяльності коаліції Хмельниччини 1325 і за підтримки Українського Жіночого Фонду.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач31

    Дуже цікава стратегія видаляти незручні коментарі...
  • Жанна

    А хто грантодавець? Ви не вказали цього філантропа
  • Людмила Пашкевич

    Надумана тема без проблем. Тепер будуть свозити людей на пусті семінари. Скільки сил та людського часу ...

keyboard_arrow_up