У Хмельницькому встановлять перший безкоштовний туалет для візочників

У Хмельницькому встановлять перший безкоштовний туалет для візочників

У сквері імені Шевченка з’явиться новий стаціонарний туалет. Кабінку із зручностями привезли у Хмельницький із Франківська. Вона укомплектована унітазом, рукомийником, рухомими поручнями, світильником та опаленням. Користуватися вбиральнею будуть люди з особливими потребами.

Нещодавно у сквері імені Шевченка з’явилось три біотуалети. Однак простояли вони лише два дні. А все тому, що через дощі затопило підземну вбиральню. Працівниця туалету розповіла, що вода із фекаліями піднялась вверх по каналізації. Таке відбувається лише під час сильних опадів. Поки комунальники відкачували воду, мешканці відвідували біотуалети.

Нагадаємо, що в грудні 2015 року туалет у сквері Шевченка передали у комунальну власність. Відтоді він є безкоштовним для відвідувачів. Ремонтувати підземну вбиральню у мерії поки що не планують. Але придбали стаціонарний туалет для людей з обмеженими можливостями.

Туалет за 53 тисячі

Відео дня

Вбиральню планують встановити поруч із діючим підземним туалетом. Поки кабіну тримають під замком. Висота та ширина становить близько двох метрів, довжина трохи менша, близько 1,5 метра. Верх покритий бляхою. Є невеликий дашок. Туалет виготовили із блакитного та білого пластику. Підлога всередині має оригінальний геометричний візерунок. Окрім унітазу, у новій вбиральні є рукомийник, тримач для туалетного паперу, світильник, радіатор для опалення, два рухомі металеві поручні та гачок для речей.

- Ми розглядали кілька пропозицій від виробників туалетів по Україні, - розповідає керівник ХКП «Спецкомунтранс» Владислав Кривенчук. – Але зупинились на виробниках з Івано-Франківська. Вони виробляють більш сучасні туалети. Та й доставка дешевша. Туалет обійшовся в 53 тисячі гривень з доставкою.

Споруда буде стаціонарною Підключається до електромережі, каналізації та водопостачання. Комунальники стверджують, що почнуть роботи як тільки дозволить погода. Адже для нового туалету необхідно закласти фундамент. Встановлять його поряд із діючим. Але користуватися зможуть не всі. Новий туалет придбали спеціально для людей з обмеженими можливостями. Тому що в підземний вони спуститись не можуть. Для решти мешканців буде працювати підземна вбиральня.

- Повісимо відповідне оголошення, - пояснює Владислав Кривенчук. - Ключі будуть у жінки, яка відповідає за прибирання та утримання підземного туалету. Але буде дуже шкода, якщо вандали його попсують.

Біотуалети будуть про запас

Окрім стаціонарного, у «Спецкомунтрансі» з’явилося ще 4 нових біотуалети. За них дали 40 тисяч гривень. Замовляли у того ж виробника. Кажуть, так дешевше. Їх будуть виставляти під час масових заходів.

- Раніше в нас туалетів не вистачало, - пояснює Владислав Кривенчук. - То комунальники працювали в екстреному режимі. Як тільки закінчувався якийсь захід в одній частині міста, туалет швидко відкачували і перевозили в іншу. А зараз маємо достатньо біотуалетів про запас. І зможемо їх використовувати незалежно від потреб. 

До того на балансі «Спецкомунтрансу» було 5 біотуалетів. У більшості із них вже немає рукомийників.  

Старі підмарафетять

В міській раді планують оновити частину громадських вбиралень. До кінця року хочуть відкрити безкоштовний туалет у парку імені Франка. Вже й домовились із підрядником, який виконуватиме роботи. На встановлення туалету необхідно 960 тисяч.

А біля підземної вбиральні у сквері імені Шевченка поки що лише хочуть побудувати нову. Заступник міського голови з питань ЖКГ Анатолій Нестерук пояснив, що такі зміни пов’язані із багаторічною експлуатацією діючого туалету.  

Також новий туалет планують встановити в парку «Молодіжний», що знаходиться біля міського пляжу. У міській раді навіть розробили проект вбиральні. Однак із цим доведеться зачекати. Адже територія парку належить до природоохоронної зони. Тож на розміщення громадського туалету потрібен дозвіл Міністерства екології. Поки чиновники лише надіслали документи на погодження. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up