У Хмельницькому з’явиться вулиця Джохара Дудаєва

У Хмельницькому з’явиться вулиця Джохара Дудаєва
Колаж vsim.ua

Розповідаємо де пролягатиме нова вулиця, хто такий Джохар Дудаєв та яке відношення до нього має російська ракета. 

Кожен, хто хоч раз проїжджав повз частину 8-го полку спецпризначення ССО у Хмельницькому, мабуть, не міг не помітити зображення на бігбордах, поруч з входом до частини. На двох великих щитах розміщені цитати та фото Джохара Дудаєва — колишнього президента Чечні. 

Минулого тижня в міській раді вирішили назвати одну із вулиць в Хмельницькому іменем цього політика. Про це йдеться в проекті рішення міської ради від 5 травня 2023 року. 

— Присвоїти новій вулиці, що розташована в місті Хмельницькому, найменування: вулиця Джохара Дудаєва, — зазначено в документі. 

Відео дня

Там же доповнили, що вулиця Джохара Дудаєва пролягатиме від Старокостянтинівського шосе до вулиці Трудової та простягатиметься паралельно проспекту Миру. Заступник міського голови Микола Ваврищук уточнив для vsim.ua, що це теперішня вулиця Мельникова. 

Скрін проекту рішення Хмельницької міської ради

Хто такий Джохар Дудаєв

Джохар Дудаєв — це 1-й Президент Чеченської Республіки Ічкерія. Він народився у лютому 1944-го. Одразу ж після його народження за національною ознакою родину Дудаєвих депортували у Павлодарську область Казахської РСР, де вони прожили 13 років. Лише у 1957 році вони змогли повернутись та оселились у Грозному.

Дудаєв вивчився на авіатора. Він отримав звання генерала-майора. Командував бомбардувальними дивізіями, які знаходилися у місті Полтава та Тарту. Після розпаду СРСР Дудаєв став одним із лідерів Чечні, а вже 27 вересня 1991 року він став президентом Чеченської республіки Ічкерія. Однак, російська влада не визнала Ічкерію, у зв'язку із чим почалася Перша російсько-чеченська війна. 

21 квітня 1996 року у селі Гехі-Чу за 30 кілометрів від Грозного Джохара Дудаєва за наказом Бориса Єльцина (тодішнього президента рф) вбила російська ракета.

Дудаєв — кавалер низки державних орденів СРСР. Зокрема, ордена Червоного Прапора, а також ордена Червоної Зірки. Його ім'ям названо близько 19 вулиць, алей та площ у різних містах країн Європи — Боснії і Герцеговині, Латвії, Литві, Польщі, Туреччині, Україні.

Дудаєв про рашизм, росію та Україну

Характеризуючи російську політику на Кавказі, Джохар Дудаєв ще в 1992 році наголосив, що російська федерація, веде злочинну політику російської імперії та радянського союзу, розпалюватиме конфлікти між місцевими народами. Головною метою москви буде при цьому збереження безроздільного панування в регіоні, а підґрунтям імперських прагнень стане викривлене уявлення про велич і право росії владарювати над сусідніми народами.

Уже тоді, у 1990-ті роки, Джохар Дудаєв почав використовувати термін «русизм» на позначення російської імперської шовіністичної ідеології. 

Русизм − це особлива форма людиноненависницької ідеології, заснована на великодержавному шовінізмі, повній бездуховності та аморальності. Відрізняється від відомих форм фашизму, расизму, націоналізму особливою жорстокістю як до людини, так і до природи… Володіючи рабською психологією, паразитує на хибній історії, на окупованих територіях і народах, що пригнічуються, — казав Дудаєв. 

Ще в 1990-х він перший передбачив не лише криваві імперіалістичні війни російської федерації на Кавказі, але й неминучу агресію росії проти України.

— Найбільша помилка це знехтувати українцями. Порахувати українців слабкими. Образити українців. Ніколи не ображайте українців. Українці ніколи не бувають такі слабкі, як вам здається. Не дай Всемогутній Аллах вигнати Українців або відібрати щось в українців, — казав Дудаєв про Україну та українців. 

— 'Згадаєте мої слова: росія зникне з лиця Землі, коли зійде українське сонце! – пророкував теперішні події Джохар Дудаєв.

— росія — це Карфаген, який має бути зруйновано. Або він має стати демократичною правовою державою — нехай демократією там і не пахне, принаймні, такою, що дотримується законів і прав. Або ця держава має зникнути з карти історії. Середини немає, — казав він. 

Більше про Дудаєва дивіться в сюжеті ТСН:

Читайте також: Замість Дня перемоги — День Європи. Зеленський підписав указ про відзначення 9 травня

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (134)
  • Денис Гераскин

    Я всіма руками ЗА - для мене Лістьев,Немцов і Дудаєв були втіленням справжніх патріотів мужиків ЛЮДЕЙ!!!
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Ще трохи і вулиця гітлера зявиться
  • Надежда Петрова

    Правильно.Це людина з великим серцем,яка любила свій народ,боролась за свободу .,була нашим другом.,Його вбила руська мерзота,щодо підерДон став до власті.
  • Валерий Карватюк

    Кошмар

keyboard_arrow_up