Замість Дня перемоги — День Європи. Зеленський підписав указ про відзначення 9 травня

Замість Дня перемоги — День Європи. Зеленський підписав указ про відзначення 9 травня
Фото ілюстративне
  • Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення Дня Європи 9 травня.

  • Також президент подав до Ради законопроект про встановлення 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Починаючи з цього року, відзавтра, 9 травня Україна відзначатиме День Європи. Відповідний указ підписав Президент України Володимир Зеленський. Про це він повідомив у у спеціальному зверненні, а також оприлюднив указ на сайті Офісу президента.

— Багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування саме 9 травня Дня Європи – для відзначення досягнутих миру та єдності. Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру. І правильно буде разом з усією вільною Європою відзначати День Європи. Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку відзавтра 9 травня ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Єдність, яка наближає мир, – повідомив Зеленський.

Він додав, що подав до Верховної ради законопроект, яким пропонує встановити 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Відео дня

Президент каже, що Україна не забуде внесок українського народу у перемогу над нацизмом і не дасть брехати про те, що перемога у тій війні могла відбутися і без участі будь-якої країни чи народу.

— Як тоді ми разом знищували зло, так і зараз ми разом знищуємо аналогічне зло. На жаль, зло повернулося. Хоч агресор тепер інший, у нього та сама мета – поневолення або знищення. І як тоді ми спиралися на спільну силу вільних народів, так і зараз ми бʼємося проти зла разом із вільним світом, разом із вільною Європою. І ми переможемо! Буде день нашої перемоги – День перемоги України, – говорить Зеленський.

Відповідний указ вже оприлюднений на сайті глави держави.

— Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань, постановляю установити в Україні День Європи, який відзначати щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу, — йдеться у документі.

А що ви думаєте з приводу такого рішення президента? Діліться своїми думками у коментарях. 

Раніше День Європи відзначався в Україні у третю суботу травня. Нагадаємо, на початку цього року у Верховній раді з'явився законопроект, яким пропонують скасувати деякі свята, серед них і 9 травня.

Читайте також: “Ніколи знову”: 8 травня відзначаємо День пам’яті та примирення

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Evgeniy Boyko

    День перемоги придумав Леонід Брежнєв у 1965 році. А так люди святкували та згадували полеглих близьких у війні. Зараз значна частина людей виїхала у європейські країни. Нехай буде день Європи. У європейських країнах висока оплата та пенсії. людей не обдурують. немає олігархів. на землі тільки фермери. промисловість вся державна. церква одна. тобто повний соціалізм.
  • Оля Ляля

    Великий День Победы

    Olga Matsyuk reply Оля Ляля

    Оля Ляля кого мені боятися? Вас?
    Фейкову сторіночку?

    Оля Ляля reply Оля Ляля

    Olya Matsyuk все, которые боятся всех и вся, прошу не комментировать

    Olga Matsyuk reply Оля Ляля

    Оля Ляля 8 в Європі, 9 в мордорі

    ЧитачЧитачів reply Оля Ляля

    Чемодан - вокзал - масква. Ще встигаєш, на вєлікій, нечисть запорєбрікова.
  • Олександр Волошин

    День "АСФАЛЬТУ"

    ЧитачЧитачів reply Олександр Волошин

  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up