У московській церкві відмовлялися відспівати загиблого воїна. Продовження історії

У московській церкві відмовлялися відспівати загиблого воїна. Продовження історії
Скрін з відео
  • Конфлікт у храмі стався в селі Велика Березна, що в Полонській громаді.
  • Священник мп перешкоджав процесу відспівування загиблого Героя.
  • Мешканці села ініціювали збори щодо переходу церкви до ПЦУ.
  • Розповідаємо, чим все закінчилося.

На тіло воїна Сергія Цимбалюка рідні чекали 190 днів. Він загинув у квітні на Харківщині. Близькі змогли провести його в останню путь лише після деокупації території. Із Сергієм Цимбалюком прощалися 10 листопада. Ритуальні обряди та поховання провели в рідному селі військового - Велика Березна, що в Полонській громаді. 

У селі є одна церква. яка підпорядковується московському патріархату. Саме під час того, як труну з Героєм занесли до храму, почався конфлікт із його настоятелем. Той відмовляв у тому, аби священник ПЦУ відспівав Героя. В результаті, мати загиблого встала навколішки й просила провести обряд. Тоді настоятель московської церкви Ігор Бондарук дав дозвіл. 

- Священник не хотів пускати українську церкву, щоб ми відспівали Героя. Під тиском і слізьми односельчан, він дав згоду. Коли ми увійшли в церкву, то перед царськими воротами були вишикувані жінки - прихильники мп. Вони відразу символізували те, що до престолу йти ми не маємо права. Але з канону, Царські ворота відкриваються коли починається будь-яке служіння в храмі. І такий виголос, що починає будь-яке служіння, благословен Бог наш чи благословенне Царство, воно виголошується з престолу, де перебуває сам Господь. Це нам було заборонено. Спочатку я просив, щоб відкрили Царські ворота. Я говорив, що треба відкрити їх. Бо по канону і літургії це буде означати, що воїну дозволили увійти до раю. На що священник спочатку сказав, що він не буде відкривати їх. Але потім побачив, що все не на його користь, і погодився. Але за умови, щоб український священник не заходив до престолу. Я погодився, бо не хотів жодних конфліктів, - пояснював священник, який відспівував Героя, Андрій Моравський. 

Відео дня

Всі вище описані події місцеві мешканці зафіксували на відео. Його зможете переглянути далі. Подробиці тих подій дізнавайтеся з матеріалу - “Я вас прошу, відспівайте мою дитину!” Деталі конфлікту в московській церкві на Хмельниччині.

Усе те, що сталося на прощанні, дуже обурило близьких загиблого військового. Сестра Сергія Цимбалюка розповіла журналістці vsim.ua наступне: після того, як вони залишили церкву, прихильники мп почали все ретельно там прибирати. “Ніби там було щось нечисте”, - казала Вікторія Цимбалюк. 

Після всього жителі ініціювали проведення зборів задля переходу єдиної в селі церкви до ПЦУ. Вони відбулися у суботу, 19 листопада. На них був присутність отець Андрій, який відспівував Героя. А також правоохоронці, місцеві жителі та прихильники московського патріархату. Останні в один голос повторювали - церква не має нічого спільного із росією. Натомість решта присутніх доводили протилежне.

Загалом всі люди розділилися на дві категорії - ті, хто “за” ПЦУ і ті, хто проти. Зрештою розпочалося голосування. Як розповіла сестра загиблого Вікторія Цимбалюк, перехід церкви до ПЦУ підтримали більшість присутніх. Проте,  для виходу з московського патріархату необхідна кількість голосів має складати ⅔ від мешканців села. 

- З головних висновків зустрічі - упц продовжує обманювати людей, що вони всі зв'язки з московським патріархатом розірвали. У нас перевага у голосах. Але для переходу потрібно 2/3. Весь біль навіть не в тому, що храм поки все ще під упц, а від того що прихильники упц навіть не уявляють, що вони проголосували за московський патріархат і радіють цьому. В голові не вкладається, - розповідає Вікторія Цимбалюк.

Аби довести справу до кінця, в селі планується проведення ще одних зборів. Коли це відбудеться - поки не розголошують. Детальніше, що відбувалося в селі Велика Березна 19 листопада - дивіться на відео.

Нагадаємо, вихід релігійних громад зі складу московського патріархату розпочався на Хмельниччині з перших місяців повномасштабної війни. Найактивніше почали покидати упц навесні-влітку. До прикладу, в червні мер Хмельницького повідомляв, що в межах області до ПЦУ перейшло понад сто парафій, а в межах Хмельницької громади - 14. Загалом влітку Хмельниччина стала лідером за кількістю переходів з московської до Української церкви. 

Проте цей процес часто супроводжувався скандалами й розбірками. В першу чергу, через суперечки, коли громада була “за” перехід до ПЦУ, а настоятелі - проти. Останні або навмисно ігнорують збори, або зачиняються в храмах чи крадуть майно. Більше про такі історії дізнавайтеся в матеріалі - Московський патріархат: скільки храмів залишилось на Хмельниччині. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Tetiana Lavrenchuk

    Хмм... Так простіше і зрозуміліше було б заборонити мпц як компартію, - на державному, законодавчому рівні - за розпалювання ворожнечі та агітацію та підтримку країни-терориста.
  • Ніла Петраш

    Вічна память дорогому захиснику Україну!Царство небесне.А мп хай їде в росію.
  • Ніла Петраш

    Таким ,служителям" ганьба,ні стида ні совісті.
  • Галина Карпова

    Вічна  пам'ять  Герою  України. А  попів  зівсім  кодлом  зібрати  і  на  передову окопи  рити .

keyboard_arrow_up