“Я вас прошу, відспівайте мою дитину!” Деталі конфлікту в московській церкві на Хмельниччині

“Я вас прошу, відспівайте мою дитину!” Деталі конфлікту в московській церкві на Хмельниччині
  • У Полонській громаді 10 листопада прощалися із загиблим воїном - Сергієм Цимбалюком.
  • Ритуальні обряди проводили у єдиній в селі церкві. Вона підпорядковується московському патріархату.
  • Під час прощання стався конфлікт між священником мп й місцевими мешканцями.
  • Мати загиблого навколішках просила відспівати її сина.
  • Розповідаємо подробиці. 

“Я вас прошу, стаю на коліна, відспівайте мою дитину!”, - із цими словами мати загиблого воїна зверталася до настоятеля єдиного в селі храму. Йдеться про церкву, що підпорядковується московському патріархату, в селі Велика Березна. Саме там, 10 листопада, проводили ритуальні обряди, аби провести в останню путь військового. Про те, що саме відбулося, детальніше розповіла сестра загиблого, Вікторія Цимбалюк. 

190 днів чекали на тіло загиблого

Вікторія розповіла журналістці vsim.ua, що її брат відправився на війну добровольцем у перші дні повномасштабного вторгнення. Він пройшов важкі бої на Київщині, далі відправився бити окупантів в східних областях. В селі Довгеньке Ізюмського району на Харківщині життя бійця обірвалося у віці 32 років. 

Сергій Цимбалюк загинув 23 квітня при виконанні бойового завдання у складі спецгрупи. На чоловіка та батька не дочекалися дружина й дві доньки. Вікторія каже - територія, де загинув її брат, була окупована. Сім’я не могла поховати воїна 190 днів. Тіло змогли забрати лише після деокупації. 10 листопада Сергія Цимбалюка усім селом проводили в останню путь. 

Відео дня

“Ми думали, що чорнішого дня вже не може бути”

Для проведення обрядів у московській церкві сім’я загиблого запросила священника ПЦУ. Проте настоятель храму мп, Ігор Бондарук, погодився на це не відразу. Сестра загиблого розповідає: домовитися із ним про це намагалися і представники місцевої влади, і правоохоронці. В результаті, священник мп дав згоду. Та за умови, що український священник не буде заходити до престолу в церкві. 

У день прощання із Сергієм Цимбалюком в храмі зібралося чимало людей. Біля труни, на якій був жовто-блакитний прапор, зі слізьми на очах перебували його рідні. Обряд проводив отець ПЦУ Андрій Моравський. Він не міг розпочати церемонію, бо в храмі були зачинені Царські ворота. Коли священника московського патріархату попросили їх відкрити - той відмовляв. Тоді й в церкві розпочався конфлікт. Усі присутні стали просити Ігоря Бондарука (настоятеля московської церкви, - прим. автора) дали можливість провести воїна в останню путь. А мати загиблого стала навколішки й сказала: “Я вас прошу, стаю на коліна, відспівайте мою дитину!” 

Скрін з відео

Що каже священник ПЦУ, який проводив обряд

Настоятель Свято-Троїцької церкви, благочинного Полонського округу ПЦУ Андрій Моравський записав відеозвернення. У ньому висловив свою позицію щодо всього, що сталося. За його словами, він не міг почати прощальну церемонію із зачиненими Царськими воротами у храмі. Мовляв, вони символізують входження душі до раю. До того ж додав він, починаючи богослужіння, священник має виголошувати слова із престолу. Звідти, куди його не пускав настоятель московської церкви. 

Скрін з відео

- Священник не хотів пускати українську церкву, щоб ми відспівали Героя. Під тиском і слізьми односельчан, він дав згоду. Коли ми увійшли в церкву, то перед царськими воротами були вишикувані жінки - прихильники мп. Вони відразу символізували те, що до престолу йти ми не маємо права. Але з канону, Царські ворота відкриваються коли починається будь-яке служіння в храмі. І такий виголос, що починає будь-яке служіння, благословен Бог наш чи благословенне Царство, воно виголошується з престолу, де перебуває сам Господь. Це нам було заборонено. Спочатку я просив, щоб відкрили Царські ворота. Я говорив, що треба відкрити їх. Бо по канону і літургії це буде означати, що воїну дозволили увійти до раю. На що священник спочатку сказав, що він не буде відкривати їх. Але потім побачив, що все не на його користь, і погодився. Але за умови, щоб український священник не заходив до престолу. Я погодився, бо не хотів жодних конфліктів, - пояснює Андрій Моравський. 

Аби почути позицію священника московської церкви Ігоря Бондарука, журналістка vsim.ua зателефонувала за його мобільним номером. Проте абонент на дзвінки не відповідає. Якщо нам вдасться із ним поспілкуватися, його коментар ми опублікуємо.

У селі проведуть збори щодо переходу з московської до Української церкви

Попри важку прощальну церемонію, рідні та близькі попрощалися із воїном. Сергія Цимбалюка поховали в його рідному селі Велика Березна. 

Тим часом близькі загиблого сподіваються на те, що невдовзі церква у їхньому селі перейде до ПЦУ. З цього приводу вони вже зверталися до місцевої влади. Вікторія Цимбалюк розповідає: у четвер, 17 листопада, в селі пройдуть збори задля розв'язання цього питання. Сестра загиблого додає: “Наявність московського патріархату в Україні - це просто немислимо”. 

Нагадаємо, подібна ситуація трапляється на Хмельниччині вже не вперше. Влітку цього року в селі Антонівка розпочався скандал просто під воротами храму. Детальніше про це читайте в матеріалі - На Хмельниччині священник моспатріархату не відчинив церкву перед загиблим Героєм.

Читайте також: Московський патріархат: скільки храмів залишилось на Хмельниччині

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (105)
  • Gala Sahnyk

    Люди не пересмикуйте. Вояка відспівали, так в чому проблема?  І не забувайте, що неправдиво свідчити на ближнього це теж гріх, тому не приписуйте іншим гріхів які вони не вчинили зокрема міфічну підтримку руського міра"
  • Оксана Ромах

    Цікаво, якого милого ці московляки ще забули  в наших церквах???! 😏
  • Тетяна Лучкова

    Ну і до яких пір це буде? Наші придурочні люди, які відвідують ці церкви вони, що зовсім дурні і нічого не розуміють? Росія вбиває наших людей, дітей, кидають ракети, а вони дебіли ходять в Московську церкву і оспівують її! Забирайте своїх священиків і разом з ними на@р в рашку!
  • Віталій Українець

    Якщо влада не спроможна то нарід по Конституції ст5 бере на себе вирішення спорів.

    Попа мп підвісити за ноги на брамі за святотацтво ,сьогодні же провести опис майна церкви провести заміну замків!

keyboard_arrow_up