Під час посту традиційно заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу й п’ятницю Різдвяного посту не можна вживати рибу і вино, і дозволяється приймати їжу без олії (сухоїдіння). В інші ж дні – вівторок, четвер, суботу й неділю – дозволено приймати їжу з олією.
Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботу, неділю й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, у храмові свята й у дні великих святих, якщо ці дні доводяться на вівторок або четвер. Якщо ж свята випадають на середу чи п’ятницю, то дозвіл поста покладено тільки на вино. З 2 січня по 6 січня піст підсилюється, і в ці дні навіть у суботу й неділю риба не благословляється.
Дотримуватися суворого посту не варто важкохворим людям, тим, хто нещодавно переніс операцію, маленьким дітям, вагітним та матерям, які годують дітей. Тобто на власний розсуд та під наглядом ці категорії людей можуть обмежувати себе у їжі, але поступово, не повністю і підходити до цього з обережністю.
Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий і Успенський пости. У харчуванні піст вимагає відмовитися від продуктів тваринного походження: м'яса, яєць, молока і молочних продуктів
На початку посту білкову їжу виключати з раціону треба поступово та переходити на рослинні білки (бобові, горіхи), збільшувати кількість овочів та фруктів. При різкій зміні харчування шлунок може не впоратися, бо для перетравлювання білкової та рослинної їжі потрібні різні ферменти.
Бажано не зловживати алкоголем. Допустимо сухе біле кисле вино в невеликих кількостях, бо без білкового супроводу алкоголь швидко всмоктується в кров.
Під час посту бажано вживати такі види продуктів: овочі та фрукти у будь-якому вигляді (сирі, печені, варені, тушковані), горіхи та бобові, у певні дні рибу, рослинні олії, різноманітні каші.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.