В соцмережах діють групи, які спонукають до самогубства. Психологи радять більше говорити з дітьми

В соцмережах діють групи, які спонукають до самогубства. Психологи радять більше говорити з дітьми
  • «Групи смерті» заполонили мережу. У спільнотах з романтичними назвами підлітків «підбивають» до самогубства.
  • Хмельничани занепокоєні – діти про гру знають і стають учасниками з цікавості.
  • Поліцейські кажуть, у Хмельницькому випадків не зафіксували. Профілактику проводять шкільні офіцери патрульної. 

 

Інтернет заполонила паніка. У соцмережах «гудять» про так звані «групи смерті», де підлітків схиляють до самогубства. Діти «ведуться» на романтичні назви спільнот і активно долучаються.

Найстрашніше починається зі слів «Я у грі». Це означає, що користувач погоджується робити все, що скаже модератор. А далі – порізані лезом руки і те, що може спричинити біль. Фіналом квесту стає самогубство. У Хмельницькому випадків не зафіксували. Принаймні, у поліцію не заявляють. Батьки вже почали бити на сполох. Активно поширюють інформацію між собою, намагаючись унеможливити такі випадки. 

«Розбуди мене о 4:20»
Мережу сколихнула інформація про групи, де підлітків заманюють пропозиціями зіграти у смертельну гру. Є декілька груп, учасники яких називають себе «китами. Підлітки активно обговорюють пабліки для самогубців. Спільноти зосереджені переважно у російській соцмережі «Вконтакте». Все починається з того, що їхні адміністратори дають учасникам груп “травматичні” завдання. Наприклад, порізати руку лезом, при цьому зазнявши процес на відео. Користувачі пишуть, що повідомленням із задачею квесту приходять рівно о 4:20. Фіналом такої «гри» є доведення дитини до самогубства.

«Групи смерті» дістались до нас з Росії, пише tsn.ua. Активно там почали з’являтись на початку минулого року. Українці б’ють на сполох. Про загрозу попереджає кіберполіція, тим часом, батьки «наганяють» паніку.  В Україні вже є два летальні випадки – у Донецьку та Івано-Франківську, коли «квест смерті» пройшли до кінця.

А днями на Херсонщині вдалось врятувати від гри двох 17-річних дівчат. Виявилось, що вони були зареєстровані в інтернет-грі, в кінці якої учасник має скоїти самогубство.
 
Проводять профілактику  у школах
У Хмельницькому теж знають про «групи смерті». Інформація шириться як між школярами, так і серед батьків. Що конкретно робить місцева поліція, аби вберегти дітей від доступу до таких спільнот – не кажуть. У міському відділі поліції зазначають, що у Хмельницькому випадків не зафіксували. А профілактичні заходи серед дітей проводити не можуть.

Про ситуацію розповіли у патрульній поліції. Кажуть, справу переклали на плечі шкільних офіцерів. Роз’яснювальну роботу проводять з учнями загальноосвітніх навчальних закладів,  студентами коледжів і викладачами. За тиждень вже обійшли близько десяти закладів.

Відео дня

Ганна Стрембіцька, інспектор із зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції

- Ми спілкуємось з кожним класом окремо і обговорюємо ким і з якою метою створені дані сайти, чому саме підлітки підпадають під даний вплив і як цього уникнути. Більшість учнів та студентів знають та цікавляться даною темою. Частина з них заходить на дані сайти з цікавості, але є вже випадки серед учнів, які взяли участь у суїцидальних іграх. На наші зустрічі зі школярами ми запрошуємо кваліфікованого психолога, яка працює з  учнями і батьками тих дітей, які підпали під даний вплив.

«По ту сторону монітора - або хвора людина, або невдаха»


Галина Літвінова, практичний психолог

- Така гра розрахована переважно на підлітків. У віці 11-16 років у них нестабільний стан і тому дітьми легко можна керувати. Ми не знаємо, хто знаходиться за монітором, але маємо припущення. Це можуть бути хворі люди з дуже низькою самооцінкою. Таким чином людина керує, щоб самостверджуватись. Якщо в дитини не складаються стосунки з батьками, друзями, вона вразлива і шукає підтримки в інших місцях. По ту сторону екрана знають про це і наче кажуть – я допоможу тобі віднайти себе.
Якщо ти вступаєш у групу, то маєш якусь ціль. Якщо це спільнота самогубців, це говорить про безвихідь твого становища. Дитина у дуже важкому депресивному стані. Рідні мають пояснити, що з тієї сторони монітору, яка спонукає до поганого, або хвора людина, або невдаха. Здоров’я – це найдорожче, що існує. Після смерті нічого немає, ми розсіюємось і вже нічого не відчуваємо. Якщо ти втратив життя – його більше немає. Тому нехай батьки кажуть, що є пріоритетом.  Нехай вони не бояться говорити про смерть. Найгірше, це байдужість. Хоча надконтроль теж не приносить користі. Все має бути врівноважено. Ми маємо довіряти своїм дітям. Інакше як ми їх навчимо приймати рішення і відповідати за них?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валерій

    ну заблокують вони одну групу,  через день таких вже буде 10. Та подивіться в пошуку, їх дофіга і підписників там немало. Куди батьки дивляться
  • Сергій Якубенко

    пропоную відновити смертну кару для тих, хто створив групи ці.

    Мария reply Сергій Якубенко

    судячи з розвитку хакерів та кібер-поліції вони можуть легко визначити звідки "ноги ростуть" у цих груп..Але те , що нікого так і не притягли до відповідальності - ці люди та їх групи мають кураторів набагато вище, ніж поліція і судова система...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up