У Старокостянтинові шукають інвесторів для реставрації домініканського собору й вежі XVI століття

У Старокостянтинові шукають інвесторів для реставрації домініканського собору й вежі XVI століття
  • Домініканський костел та вежа при ньому — одні з найдавніших пам’яток в Старокостянтинові. 

  • Вони перебували в занедбаному стані понад сто років.

Нещодавно у столиці презентували проєкт відновлення домініканського собору та вежі XVI століття в Старокостянтинові. Його назвали «Велична Вежа», пише видання «Хмарочос».

Костел Матері Божої Громничої та домініканський монастир, над якими здіймається 35-метровий донжон, або головна вежа являють собою цілий комплекс пам’яток. У середині ХХ століття споруда зазнала руйнувань під час бойових дій та з того часу залишається недоступною для відвідувань. Останні декілька років стіни вежі почали осипатися, а це може призвести до остаточної втрати пам’ятки.

З історії собору

Архітектор проєкту Сергій Юрченко розповідає, що перша згадка про пам’ятку датована ще 1615 роком. Тоді Януш Острозький, син Костянтина, отримав дозвіл на зведення домініканського собору, а вежу запланував побудувати ще його батько.

Відео дня

Юрченко додає, що вежа не зазнавала руйнувань до 1796 року, коли увесь комплекс споруд охопила пожежа. Ремонт пам’яток вели аж до закриття храму в 1832 році. Потім монастир перебудували на православний собор. У 1871 році його реконструювали та змінили росіяни, надавши памʼятці риси «муравйовки», псевдоруського стилю.

Пізніше споруди руйнували під час обох світових воєн: 1919 року та протягом 1941–44 років. На початку ХХІ століття на першому поверсі вежі була більярдна зала.

Зрештою у 2023 року святиня перейшла до Православної церкви України.

Подробиці реставраційного проєкту

Аби відновити комплекс міська влада та активісти громадської організації «Старокостянтинівське козацтво» представили інвестиційний проєкт реставрації споруди. Вони хочуть знайти інвесторів та можливості грантів, аби втілити задум у життя і відродити пам’ятку.

А розробив цей проєкт директор Науково-дослідного Інституту архітектури та містобудування Сергій Юрченко. При цьому він спирався на історичний вигляд пам’яток до перебудови 1871 року. Наразі проєкт пройшов державну експертизу і вже має затверджений кошторис.

Відновлення проходитиме у кілька етапів. На першому планують знизити територіальні води біля споруди, осушити стіни та облаштувати їхню гідроізоляцію. Згодом мають відновити цегляно-склепінчасте перекриття костелу. Його ремонтуватимуть також поетапно: від нижнього ярусу до шостого, попередньо укріпивши конструкції. Далі в планах реставрація зовнішніх елементів — щитоподібного фронтону костелу та даху із вежею. Також хочуть облаштувати територію біля памʼятки та обладнати її інклюзивною інфраструктурою.

Також додають, що реконструкція цього комплексу памʼяток збереже один з обʼєктів Ренесансу, який в Україні тісно повʼязаний з історичними постатями роду Острозьких.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olga Podokopna

    Якби продати за безцінь,то покупець знайшовся б зразу,розвалив би та на тому місці щось побудував…а щоб відреставрувати —сумніви беруть.
  • Андрей Кузнецов

    Якраз зараз найдеться
    ..

keyboard_arrow_up