У центрі Хмельницького ходять патрульні з балонами фарби. Що сталося?

У центрі Хмельницького ходять патрульні з балонами фарби. Що сталося?
Фото Сергій Аніськов
  • Десятки патрульних ходили сьогодні центром міста.
  • В руках вони мали балони із фарбою.
  • Що вони робили і для чого?

Сьогодні в центрі Хмельницького можна було побачити десятки патрульних із балонами фарби у руках та незрозумілими трафаретами. Правоохоронці клали металеві конструкції на тротуари перед пішоходними переходами і малювали попереджувальні знаки для хмельничан. Перед "зебрами" наносили зображення мобільних телефонів та навушників. За допомогою спеціальної фарби зробили написи “Подивись” та “Візьми дитину на руки”.

За статистикою лише з початку 2019 року на території міста сталося 85 ДТП з потерпілими. Із них 38 були за участю пішоходів. Також один пішохід загинув на місці автопригоди. Аби посприяти зменшенню таких випадків, в Україні проводять флешмоб “Відповідальний пішохід”.

До акції, організованої патрульними долучилися громадські активісти та школярі колегіуму №16. Перша локація, біля якої наносили попереджувальні знаки, була біля парку Шевченка на перехресті Грушевського та Героїв Майдані. Даний перехід обрали тому, що саме на цій дільниці загинув пішохід. Сталося це 20 лютого поточного року. Тоді на “зебрі” загинула 63-річна жінка.

Відео дня

  • З початку року патрульні притягнули до відповідальності більше 200 пішоходів за перехід дороги у невстановленому місці. Санкція статті передбачає штраф від 51 одної до 170 гривень. Сума незначна, тому трапляється, що після сплати штрафу ми ловимо одного і того ж порушника кілька разів, - розповіла старший інспектор прес-служби УПП Людмила Чернілевська.

Дана акція проходить не лише у Хмельницькому. Сьогодні до неї долучилися в усіх регіонах України. Формат застережень обрали спираючись на європейську практику та досвід зарубіжних колег.

  • Сьогоднішній флешмоб проходить по всій території України, зокрема і в нашому місті. Мета цієї акції привернути увагу пішоходів до дотримання правил дорожнього руху саме коли вони перетинають пішохідний перехід. Ми спеціально обрали такі цікаві зони, де велике скупчення людей, де проходять мами з дітками, де люди відпочивають, слухають музику і спілкуються по телефону. Ми розмістили відповідні попереджувальні знаки, які є по всій Європі і як показує практика, вони діють, - зазначила інспектор зв’язків із громадськістю УПП Ганна Стрембіцька.

Сьогодні у Хмельницькому нанесли попереджувальні знаки на чотирьох локаціях: перехрестя Грушевського та Героїв Майдану, перед пішохідним переходом навпроти колегіуму №16, перед “зебрами” на Проскурівській та біля “Дитячого світу”. Далі такі знаки розосередять перед пішохідними переходами по всьому місту.

  • Бувають моменти, коли автомобілісти можуть не помітити пішохода, який перебігає дорогу або автомобіль може вийти із ладу під час руху, тому пішоходи мають бути відповідальними та дбати про себе самі. Перед пішохідним переходом потрібно бути уважним та озиратися по сторонах. Розмовляти по телефону, читати повідомлення на ходу, слухати музику в наушниках під час руху по “зебрі” не можна. Я гадаю, що сьогоднішнішня акція дуже важлива. Я часто їжджу по Європі і бачу там такі знаки перед кожним переходом. Вони привертають увагу і пішохід зайвий раз подумає перед тим як порушити правила, - зазначив голова ГО “Халк” Володимир Огойко.

Наскільки такі знаки ефективні та чи дійсно вони привертають увагу, ми запитали у пішоходів.

  • Наших людей треба навчати. Я сама неодноразово була свідком, коли на червоний колір мама з дитиною перебігає дорогу або коли, йдуть по “зебрі” і дивляться в телефон. Я пішохід і з дитинства знаю правила дорожнього руху, яких потрібно дотримуватися переходячи дорогу. От зараз перед тим, як іти на зелене, мені в око потрапив попереджувальний знак про телефон. Я думаю, що це дуже корисно. Ті, хто не знає правил, будуть бачити,, що не можна робити, а ті хто знають - будуть уважніші, - зазначила хмельничанка Катерина Барабаш.

 Друзі, а як ви вважаєте, допоможуть попереджувальні знаки скоротити кількість аварій з пішоходами у місті? Діліться думками у коментарях на нашому сайті. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Петя Петров

    Если честно: я за всю свою жизнь ни разу не видел чтоб штрафовали пешеходов.
  • Lidija Banashko

    молодці вірю -життя переможе включивши здоровий глузд
  • Aleftina Tkhojevskaya

    Гарна ідея хай не всі ,хай половина ,навіть якщо не половина то всерівно задумуються...Життя це скарб і треба його берегти
  • Lyudmila Maximova

    Так штрафи збільшіть і я б розмістила таблички з сумою. А ще зробити стенди , де є фото тих страшних аварій . Можливо хоч трохи почнуть думати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up