Директора "Новатора" звільнили. Його підозрюють у розтраті державних грошей

Директора "Новатора" звільнили. Його підозрюють у розтраті державних грошей
  • Олексій Свістунов більше не очолює держпідприємство. 

  • Причини звільнення не вказують, а в оборонному відомстві повідомили про чергову схему розкрадання коштів. 

  • В судовій ухвалі вказано, що до оборудки причетні директор "Новатора", посадовці підприємства та ФОПи. 

Наприкінці листопада Укроборонпром звільнив директора державного підприємства “Новатор”, яке розташоване в Хмельницькому. Згідно наказу оборонного товариства Олексій Свістунов не очолює завод від 30 листопада. А виконуючим обов’язки керівника із 1 грудня призначили Олександра Яновицького. Про це повідомили у прес службі “Новатора” в суботу, 9 грудня. 

Олексій Свістунов керував “Новатором” із початку 2019 року. Причини його звільнення у держпідприємстві не вказують. 

Відео дня

Про Олександра Яновицького відомо, що він працював виконуючим обов’язки завідувача філії кафедри на ДП «Новатор». Кандидат технічних наук, доцент, заслужений винахідник України.

У 1969 році Яновицький закінчив Київський політехнічний інститут і отримав диплом спеціаліста за спеціальністю “Радіотехніка”. Має чимало наукових публікацій та, за даними Опендатабот, значиться керівником виробничого підприємства "ІРІС", основним видом діяльності якого є консультування з питань комерційної діяльності й керування. 

Олександр Яновицький

Викрили схему розкрадання на оборонному підприємстві

Додамо, що напередодні, 8 грудня, на сайті Укроборонпрому з’явилась інформація, що оборонний завод купив несправну деталь до військового літака, а директор підприємства отримав підозру. 

Так, за інформацією СБУ, БЕБ та Офісу генпрокурора колишній директор одного з державних підприємств, яке входить у холдинг “Українська оборонна промисловість”, отримав підозру через купівлю несправної деталі до винищувача Су-27. Директор оборонного підприємства працював із трьома спільниками. Вони намагалися вкрасти 3,9 мільйони гривень на закупівлі модуля підсилення потужності бортових радіолокаційних систем винищувачів СУ-27. За даними судового рестру йдеться саме про хмельницьке ДП "Новатор". 

- Службові особи ДП «Новатор», а саме директор, ... діючи за попередньою змовою групою осіб до складу якої, окрім нього, ввійшли інші службові особи ДП «Новатор», ряд фізичних осіб-підприємців, а також інші особи, створили протиправний механізм розтрати грошових коштів вищевказаного державного підприємства, яка полягала у закупівлі товарів військового призначення із залученням реквізитів підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, з метою виведення коштів державного підприємства в «тіньовий» сектор економіки та їх подальшого привласнення, - вказано в судовій ухвалі.  

Підприємство ремонтувало радіолокаційну станцію для винищувача. В серпні цього року йому знадобився модуль підсилення потужності. Тож учасники схеми організували купили браковану продукцію, взяли її на баланс і підписали документи про прийом цього майна. На підставі підписаних документів оборонна компанія виплатила підприємцю перший транш у розмірі 1,9 мільйона гривень. 

Учасники схеми планували згодом вивести гроші через низку підконтрольних фірм і розподілити між собою. Зробити це не вдалося, бо кошти заарештували.

Керівника підприємства звільнили з посади та всім чотирьом повідомили про підозру. Їм інкримінують ч. 5 ст. 191 (розтрата), ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу. Учасникам угрупування загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нині у рамках кримінального провадження встановлюється правомірність ще декількох укладених договорів. Перевіряється якість, комплектність і справність поставленого обладнання.

Нагадаємо раніше міський голова Олександр Симчишин звільнив директора Хмельницькводоканалу Олександра Новосада. На його місце призначили колишнього комерційного директора акціонерного товариства «Хмельницькгаз» Олександра Надольного. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ирина Зелинская

    Дійсно, що за інформація. Чи не багато деталей? Я в шоці.
  • Василь Саврій

    Якщо він заслужений винахідник, то там не одна схема була
  • читач34

    Молодці репортери! Все розказали про підприємство чи ще щось забули? А,так, забули вказати точне місце розташування ще й мапу додати! І мізки свої десь загубили!

keyboard_arrow_up