В Південному Бузі загинуло риби на 3,9 мільйони гривень

В Південному Бузі загинуло риби на 3,9 мільйони гривень
Колаж vsim.ua
  • У річці вчергове зафіксували мор риби, а так також «цвітіння» та застій води.

  • Екоінспектори обстежили ділянку Бугу від Кам’янецької до Трудової. 

  • Нарахували майже 2 тисячі мертвих рибин та взяли зразки для лабораторних досліджень. 

  • Які ж результати досліджень загибелі риби?

Майже 2 тисячі загиблих рибин

У Південному Бузі знову гине риба. Нещодавно містяни знову помітили мертву рибу, яка плаває пузом догори на щільно вкритій ряскою воді. Фото та відео на своїй сторінці у Facebook виклав хмельничанин Віктор Карван. Світлини він зробив 3 вересня на ділянці річки від вулиці Свободи до Старокостянтинівського шосе. 

Наступного дня, 4 вересня, екологи обстежили ділянку Південного Бугу від автомобільного мосту по Кам'янецькій до такого ж мосту по Трудовій.

Відео дня

Вони зафіксували загибель 1861 рибин:

Фахівці встановили, що водне плесо Південного Бугу рясно вкрите ряскою, а на поверхні водойми забруднень, візуально, не виявили. Відібрали проби води в місцях загибелі риби та відправили їх в лабораторію на детальне дослідження. 

Які результати досліджень?

Сьогодні, 12 вересня, оголосили результати цих досліджень. Про це сповістили в Державній екологічній інспекції області. Екологи повідомляють, що загальна сума збитків загиблої риби склала 3 мільйони 930 тисяч 942 гривні.

Дослідження здійснювались по основним показникам якості води: по азоту амонійному, БСК (біохімічне споживання кисню), ХСК (хімічне споживання кисню), нітритам, нітратам, сульфатам, фосфатам, хлоридам, сухому залишку. Екоінспектори виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в місцях відбору (для зручності де є надлишок виділили — ред.):

1.на ділянці мосту по вулиці Кам'янецька за шлюзами: 

2. на ділянці мосту по Старокостянтинівському шосе: 

3. на ділянці мосту по вулиці Трудова: 

— При цьому, показник розчиненого у воді кисню у місцях відбору коливався в від 1,6 мг/дм3 до 0,9 мг/дм3 (при нормі - не менше 4 мг/дм3), — зазначають в держекоінспекції. 

Екологи передали матеріали досліджень до поліції. Вже правоохоронці мають встановити винних осіб.

Довідка:
Розмір забруднення води характеризує два показника: хімічне та біохімічне споживання кисню (ХСК та БСК). Чим більше в воді органічних речовин, тим більше необхідно кисню для їхнього окислення. Високі показники ХСК та БСК свідчать про високий рівень забруднення води.
Зазвичай ХСК річних вод коливається в широких межах від 1 до 60 мггО2/дм³, Раптове збільшення ХСК води, як правило, — наслідок забруднення її побутовими стоками. Тому величина ХСК — важлива гігієнічна характеристика води.
БСК5 — важливий екологічний показник стану природних водойм. За високого вмісту органічних речовин у воді швидко розмножуються аеробні бактерії, для життєдіяльності яких необхідний кисень. Це може зумовити зниження вмісту розчиненого кисню та привести до загибелі окремих видів організмів, що постійно живуть у водному середовищі.
Чим більше у воді органіки, тим вище показник БСК5. Природні води звичайно мають БСК5 на рівні 0,5-2 мгО2/дм³.
Амонійний азот — це аміак і амоній, що міститься у воді. Ці сполуки погіршують органолептичні властивості води та свідчать про можливість бактеріального зараження середовища.

Риба гине і на Вінниччині

Мор риби в Південному Бузі зафіксували й у сусідній області. Мешканці Вінниччини опублікували в соцмережах жахаюче відео, на якому видно сотні мертвих рибин, які поспливали на поверхню річки. Масову загибель риби виявили на водоймі в районі Ладижина.

Але користувач водойми Ігор Колісниченко каже, що насправді ситуація не така страшна, як це показано на відео. Картина на відео вражає тому, що загиблу рибу прибило в затоку. Це невелике місце має ширину приблизно 10 метрів, а довжину — 50 метрів. На місце також виїхали екологи, аби з’ясувати причину загибелі риби. 

Риба в Бузі гине щороку

Нагадаємо, що забруднення Південного Бугу ми неодноразово розповідали вам раніше. Так, 2 серпня стало відомо про виявлення у водоймі стоків з системи побутової каналізації частини мікрорайону Гречани. Окремі масиви забудови до централізованого водовідведення не підключені.

Крім того, у водах, які скидаються там у Південний Буг, виявили залишки нафтопродуктів. Їхній рівень був вищий за норму, крім того, зафіксували перевищення рівня амонію та хлоридів. За даними «Хмельницькводоканалу», до централізованого водопостачання у Гречанах підключений 2031 абонент, а до централізованого водовідведення — 498.

Дещо раніше, 2 червня, ми писали про те, що Південний Буг визнали найзабрудненішою річкою Хмельницької області. Експерти виявили перевищення гранично допустимих концентрацій трьох речовин — амонійного нітрогену у 33,3 раза, нітритному нітрогену у 8 разів та біохімічного споживання кисню у 5,7 раза.

8 травня стало відомо про черговий випадок загибелі риби у річці. Фото поширили у місцевих соцмережах. Згодом стало відомо, що у водоймі виявили перевищення рівня біохімічного споживання кисню. При нормі у менш як 4 міліграми на літр він фактично складав від 4,2 до 4,4 міліграма на літр. Втім, причину загибелі риби на той момент так і не з’ясували.

Начальник управління екології міськради Олександр Луков казав, що показник відхилення рівня біохімічного споживання кисню є незначним і ні на що не впливає. Загалом випадки мору риби у Південному Бузі фіксують щороку.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Oleg Zhigan

    Звідти вже жаби тікають🐸
  • Yadviga Sikorska

    Хто буде відповідати?
  • Viktor Karwan

    12.09.2023 стічна канава за греблею міського водосховища в Хмельницькому ... на дні осад від госпобутових фекальних стоків у русло Бугу
  • Viktor Karwan

    12.09.2023 стічна канава за греблею міського водосховища в Хмельницькому ... на дні осад від госпобутових фекальних стоків у русло Бугу

keyboard_arrow_up