Загибель риби у Південному Бузі: що з’ясували екологи

Загибель риби у Південному Бузі: що з’ясували екологи
  • Цього місяця у Південному Бузі зафіксували загибель риби.
  • Фахівці відбирали проби води й обіцяли повідомити результати досліджень. 
  • Що відомо на цей час?

Ледь не щороку в Південному Бузі фіксують загибель риби. Цей рік теж не став виключенням. Ще на початку травня хмельничани почали публікувати у соцмережах фотографії мертвої риби.

Спочатку її помітили мешканці вздовж берега по вулиці Північній. Також очевидці вказували, що попри це явище, люди продовжували рибалити. Фахівці провели обстеження. Чи вдалось встановити причину?

Журналісти vsim.ua звернулись до управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста. Начальник управління Олександр Луков зазначив, що для встановлення причини потрібні були результати аналізів. Їх проводила екологічна інспекція, тому порадив звернутись туди. Чиновник додав також наступне:

Відео дня
  • Виявили незначне відхилення по одному єдиному показнику - біохімічне споживання кисню. Але це абсолютно ні на що не впливає. Не може бути від цього ні рибі погано, ні людям, - сказав Олександр Луков. 

Що кажуть в екологічній інспекції?

Відомо, що загибель риби у Південному Бузі встановлюють працівники екологічної інспекції, спеціалісти Держпродспоживслужби, управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста і рибоохоронний патруль.

Ми звернулись за коментарем до екологічної інспекції у Хмельницькій області. Там підтвердили, що 17 травня було проведено обстеження ділянки Хмельницького водосховища річки Південний Буг в місті Хмельницькому (від автомобільного мосту на село Осташки до вулиці Кам'янецької). Тоді відібрали проби води. 

  • За візуальним спостереженням вода у водосховищі прозора. Інспекцією було відібрано проби води. За результатами інструментально-лабораторних досліджень встановлено перевищення показника БСК (біохімічне споживання кисню, - прим.авт.), який свідчить про забруднення водойми. Чим більше у воді міститься органічних речовин, тим більше потрібно кисню для їх окислення, тим вищий показник БСК. Показник розчиненого у воді кисню становив від 4,4 до 4,2 мг/дм3 (при нормі не менше 4,0 мг/дм3), - пояснили інспектори. 

Фахівці відібрали три проби води для проведення гідрохімічних досліджень. Загалом за результатами обстеження було зафіксовано загибель:

  • товстолоба - 146 екз.
  • короп – 7 екз.
  • щука -1 екз.
  • карась – 1 екз.

Нагадаємо, востаннє про загибель риби у Бузі говорили минулого літа. Хмельничани так само публікували у соцмережах світлини з рибинами, які плавають догори пузом. Тоді в управлінні з питань екології та контролю за благоустроєм відібрали проби води на дослідження й провели всі можливі перевірки стану водойми та прибережної смуги. Навіть розглядали брак кисню як одну з причин загибелі. Врешті ймовірною причиною назвали вилов риби забороненими знаряддями у нічний час (електроловами).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • ІВАН

    Цікаво ,чому не  дослідили  жодного екземпляра

    (як висловлюється автор) загиблих рибин.Мабуть аналіз біоматеріалу краще пролив би світло на дану ситуацію.Але екологічна інспекція як завжди ,,інструментально помутила

    водичку "в Південному Бузі.
  • Vladimir T

    А, що може рішати...Луков? ). Так для відмазки пишуть і відписуються. Скоро кожен в місті буде говорити, що благоустрій...це корумпована структура де можна порішати питання. От і бардак. Потрібно вибира чи призначати на подібні посади фанатично налаштованих керівників яких би питання здорового міста цікавили більше, а ніж чиїсь ₴...
  • Юрій Гудок

    ЦЕ треба робити незалежну експертизу і подалі від Хмельниччини щоб не "порішали ". Відбувається наступне: риба масово дохне. Проводять дослідження і знаходять винного. "Бриють" його. І заставляють щоб винний зарибив мальком на певну суму водойму що постраждала. В ЗМІ надають інформацію ніби порушення є але не значні. Треба кисню більше чи сонця і тд. Це інфа 100%
  • ЧитачЧитачів

    А ви замітили, що мор риби завжди співпадає з початком купального сезону. Дзюрити менше треба у воді.

keyboard_arrow_up