В Центрі енергоефективності на Кам'янецькій хмельничан вчитимуть економити на опаленні

В Центрі енергоефективності на Кам'янецькій хмельничан вчитимуть економити на опаленні
  • На Кам'янецькій відкрився Центр енергоефективності. Туди переїде відділ енергоменеджменту.
  • Містяни, які зібрались утеплити будинок або поставити пластикові вікна, зможуть отримати консультацію спеціаліста.
  • Де прийматимуть хмельничан та що зможуть розказати, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Як зекономити тепло та електроенергію, утеплити будинок та які матеріали краще використати - про це хмельничани зможуть дізнатись у новому Центрі енергоефективності. Заклад відкрили тиждень тому, 19 жовтня, на Кам’янецькій, 54. У приміщення з кабінетів в міській раді переїде відділ енергоменеджменту.

 

- В першу чергу, ми будемо працювати з мешканцями. Будемо орієнтовані на голів ОСББ та людей, які живуть у приватних будинках та багатоповерхівках. На нашу думку, зараз існує серйозний брак інформації. Люди плутають енергоефективність зі звичайним ремонтом. Часто думають, що будь-яке пластикове вікно є енергоефективним, але це не так, - розповідає заступник завідувача відділу енергоменеджменту Хмельницької міської ради Дмитро Леськів. 

Відео дня

Як виглядає Центр енергоефективності

Вікна для Центру обирали теж енергоефективні

В новому Центрі енергоефективності застосували все, що можна втілити на рівні офісу або житлового будинку. Кажуть, аби показати приклад того, як можна зробити у себе вдома. Це і енергозберігаючі вікна, і батареї з регуляторами. Крім того, для освітлення використали LED-лампочки.

Радіатори мають регулятори, аби ставити ту температуру, яка найбільше підходить до погоди

- Навіть якщо взяти підлогу, то вона не звичайна. Знизу є шар утеплювача. Особливо актуально це для тих, хто живе на цокольному поверсі. Аби взимку не втрачати тепло, шар утеплювача захищає її від холодної землі внизу, - пояснює Дмитро Леськів. 

Циліндри системи рекуперації пускають свіже повітря з вулиці

Від втрати тепла у приміщенні захищає також система рекуперації. Саме ця новітня технологія дозволяє не лише провітрювати приміщення, але й зберігати тепло всередині.

- Якщо ми відкриваємо вікно, то через нього виходить все тепло, а система рекуперації працює так, що відпрацьоване тепле повітря виходить назовні, але прогріває те свіже, яке заходить у приміщення, - каже Дмитро Леськів. 

Деякі регулятори виставляють ступінь тепла, а деякі - навіть температуру

В Центр за консультацією

В Центрі енергоефективності для хмельничан надаватимуть консультації. Двоє спеціалістів зможуть розказати, якими матеріалами варто утепляти будинок, яку освітлення та вентиляцію варто обрати та які прості заходи допоможуть зекономити на опаленні.

Розповідатимуть і про програми співфінансування робіт з термомодернізації

- В перспективі говоритимемо і про відновні джерела енергії, сонячні панелі і колектори. Про все те, що можна використати у себе вдома. Точних розрахунків не робитимемо, у випадках, коли людина хоче порахувати, скільки матеріалів їй потрібно, будемо направляти допрофільних спеціалістів. З часом, якщо нам куплять необхідне обладнання, то зможемо робити і енергоаудит, - зазначає Дмитро Леськів. 

Спеціалісти покажуть і розкажуть, як правильно обрати металопластикові вікна

Щодня відділ енергоменеджменту буде моніторити використання води, тепла та електроенергії у комунальних закладах. Буде у Центрі також буде необхідна література та проводитимуться тематичні тренінги і семінари по термомодернізації.

Центр енергоефективності працюватиме з понеділка по п’ятницю, з 9:00 до 18:15. Субота і неділя - вихідні.

В приміщенні проводитимуть тематичні лекції і семінари

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Мастер Автополив

    а центр эффективного питания будет. чтобы учили обходиться минимумом питания?
  • Анна Островська

    аби тільки не співпрацювали з усілякими фірмами і не радили їх
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up