В Україні пропонують заборонити TikTok. Є три петиції

В Україні пропонують заборонити TikTok. Є три петиції

Одні вважають, що платформа поширює дезінформацію, інші переконані, що вона порушує правила безпеки для підлітків, а треті й взагалі вважають, що ті, хто повсякденно дивиться “тіктоки” — деградують. Розповідаємо деталі. 

“TikTok” – це додаток для коротких відеороликів, який створений китайською компанією ByteDance. Він дуже швидко став популярний серед молоді, а особливо, серед дітей та підлітків. Здебільшого короткі ролики несуть гумористичний чи розважальний характер. Також він відомий своїми відео-мемами. Вони підкріплені музикою та іншими звуковими ефектами і нескінченно відтворюються та реміксуються серед молодих користувачів.

Хоч “TikTok” нині — це найпопулярніша програма, яка була розроблена в Китаї. Але все більша кількість країн починає застосовувати заборони на її використання. На сьогодні, заборона “TikTok” в Україні та світі – це головна дискусія навколо суперпопулярного додатку. Так, у березні 2023 року на сайті звернень до Президента України зареєстрували одразу 3 петиції з вимогою заборонити “TikTok” на території нашої країни. 

Петиція 1

Перше звернення написав Денис Сінотов. Його оприлюднили на сайті 15 березня 2023. Автор просить заборонити використання соціальної мережі “TikTok” на території України для захисту прав та безпеки дітей та підлітків, а також приватності та свободи слова громадян України. 

Відео дня

За його словами, численні факти порушення правил безпеки дітей та підлітків, а також зловживання особистими даними користувачів, вже стали нормою використання цієї соціальної мережі.

— В “TikTok” часто з'являються відео з небезпечними викликами, такими як їжа пластику, "пранків" на друзів, що може призвести до травм та серйозних наслідків для здоров'я. Відомі випадки, коли діти ледь не помирали після виконання дій, які були запропоновані їм у відео. Крім того, були зареєстровані випадки зловживання особистими даними користувачів, зокрема збір та передача інформації без належного дозволу. Це може призвести до серйозних наслідків для приватності та безпеки користувачів платформи, — переконаний автор петиції. 

Він додає, що “TikTok” раніше вже був звинувачений у цензурі та обмеженні свободи слова, що порушує основні принципи свободи та демократії. Відомі й випадки, коли додаток блокував український контент без адекватних причин. 

Станом на 12.00 27 березня петицію підписати 369 людей із 25 000 необхідних голосів. До завершення збору підписів є ще 80 днів. Підтримати звернення можна за посиланням

Петиція 2

Наступне звернення зареєстрував Ярослав Черненко. Петиція з’явилась на сайті 21 березня 2023. У ній автор також закликає заборонити соціальну мережу “TikTok” на території України. Аргументує це тим, що “TikTok” є платформою деградації та вузького бачення на світ. 

— Мільйони «відео-мемів», які просто затягують ще зовсім юних користувачів, і не залишають шансів на нормальний розвиток, адже будьте впевнені, весь свій вільний час вони будуть проводити саме у «TikTok». Відео-меми не несуть за собою абсолютно ніякого сенсу, відео, які заливають якісь хворі збоченці, ще звісно куча прямих ефірів, на яких за гроші вам гадають через інтернет, але звісно наш улюблений «TikTok» нічого не зробить, задля блокування таких персонажів, — переконаний Ярослав Черненко. 

Автор зазначає, що під час систематичного перегляду додатку його дівчина стала частіше ображатися та злитися. 

— Шановні співвітчизники, прошу Вас всіх передивитися своє ставлення до цього додатку, уважно прочитати мій мессендж, і обміркувати все, обміркувати для себе, обміркувати чи потрібно це вашій дитині… Знімайте правильний контент, який має за собою хоча би якесь смислове навантаження, реально люди, треба розвиватися, а не деградувати у “TikTok”, — пише Ярослав. 

Натомість він пропонує створити свою платформу, на якій українці зможуть знімати своє мистецтво, розвиваючі відео та інформативні ролики “без всієї тієї дичі”, яка є у “TikTok”. 

Станом на 12.00 27 березня петиція набрала 486 голосів із необхідних 25 000. до закінчення збору підписів є ще 87 днів. Підтримати позицію автора можна за посиланням

Петиція 3

Останнє звернення зареєструвала Наталія Карасьова 24 березня 2023. Жінка просить обмежити додаток в Україні хоча б на період воєнного часу. 

— Так як зараз багато пропаганди йде через відео з “TikTok”, пропоную закрити його повністю, хоча б на період війни в Україні, — аргументує свою позицію Наталія. 

Станом на 12.00 27 березня її петицію підпримали 3 558 людей із 25 000 необхідних і кількість голосів продовжує збільшуватися. До закінчення збору підписів є ще 90 днів. Підписати звернення можна за посиланням

Заборона Тік Ток в світі

Різні державні установи та приватний бізнес вже пробували ввести заборони на додаток обміну відео “TikTok”. 

Так, Індія та США висловили занепокоєння щодо права власності на додаток китайською компанією ByteDance і намагалися заборонити його продавати в магазинах програм на своїх територіях. Співробітникам усіх американських державних структур дали розпорядження протягом місяця видалити тікток з усіх пристроїв, де програму встановлено, тому що вона може загрожувати захисту даних, пише ВВС News Ukraine

Влада Канади і країн Євросоюзу вирішила наслідувати американський приклад і звернулася до держслужбовців з аналогічною рекомендацією. Втім, і цей крок окремі західні політики вважають недостатнім – вони закликають піти ще далі та заборонити додаток офіційно, на державному рівні.

В Індонезії та Бангладеш додаток було заборонено, посилаючись на занепокоєння щодо поширення порнографії. В Австралії відбулося розслідування щодо проблем безпеки “TikTok”. Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон оголосив, що держава не заборонятиме використання програми, хоча він закликав до обережності у використанні.  

Опитування

На вашу думку, слід заборонити в Україні “TikTok”

Читайте також: Танець Венздей — ЗСУ версія. Яскраві ролики військових, які заполонили мережу

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Таисия Ганноцька

    Ну коли люди навчаться на своїх помилках,вже неодноразово доказано,що тік ток зливає дані місце положення хто виставляє а саме ,будь яка особа яка надала доступ і дозвіл використання місця положення може бути наводчиком для військової операції.Читайте,що ви дозволяєте
  • Владимир Гордуз

    А мені ось цікаво 1.чого ці люди які написали петиції про заборону тік току в Україні зараз сидять в тік тоці і дивляться ті ж самі відео з пропагандою чи відео які знімають хворі збочення навіщо тоді вони пишуть тоді ці петиція?2.Якщо заборонять тік ток  що тоді вони робитимуть тоді?Звісно перейдуть на подібний сайт і знову ж таки напишуть нову петицію ,що треба закрити і цей сайт.А логіка де?
  • Читач74

    От як цікаво: усі петиції подані і зареєстровані майже одночасно, наче був певний диригент! А він таки був! Скоро будемо як північна корея - дивитимемося лише "єдині новини" - і все! Доста з вас, українці І нема чого вам дивитися когось ще! Спочатку порох заборонив увесь рос. інтернет, наступний піде далі - ТікТок, потім буде Інстаграм із ФБ... А далі що?! Лише держтелебачення?!
  • Андрей Гришнюк

    Ага і мабуть,а скоріше за все так,і є ,що всі хто подав петиції провладні,а влада ой як не любить коли її хають!

    І ніхто чіткого аргументу не надає, так як і в кожній іншій соцмережі кожен сам для себе вирішує що його цікавить,що ,чи кого дивитися,а що не варто!

    А якщо автори законопроектів сидять саме на тих контентах про які пишуть,то все зрозуміло.

    А що стосується блокування,так майже всі соціальні мережі блокують українців частіше ніж будь-кого!

    А саме основне, збереження особистих даних,так у нас "Дія" не так само їх зберігає?

    Уже говорилося про хакерську атаку і витік особистих даних.

    Прийняли постанову кму щоб у тцк дані передавалися,а за їх збереження хто відповідає?....

    Наші депутати взагалі прийняли рішення що не несуть відповідальності за прийняті рішення під час воєнного стану!!!!!!!

keyboard_arrow_up