Вандали залізли до церкви на території міської лікарні. Що кажуть у поліції

Вандали залізли до церкви на території міської лікарні. Що кажуть у поліції
  • За два місяці три крадіжки. Не встигли поставити нові вікна, як їх знову б’ють. 
  • Тиждень тому у церкву Святого Миколая Чудотворця намагалися залізти вчетверте.
  • Що з цього приводу кажуть у поліції, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Два роки минуло з того часу, як на території міської лікарні побудували церкву Святого Миколая Чудотворця. Храм належить до української греко-католицької церкви. Розрахована вона не лише на пацієнтів лікарні. Сюди приходять  віряни з усього міста. Перший рік існування церкви минув спокійно. Жодних інцидентів навколо будівлі не було. Неприємності почалися з вересня минулого року. 

Вкрали 150 гривень

Тоді невідомі розбили вікно у захристії (приміщення біля вівтарної частини храму, призначене для зберігання предметів культу) та пробралися до церкви. Взяли небагато - 150 гривень. Через незначну суму збитків кримінальне провадження не відкрили. Однак незабаром інцидент повторився і не один раз. 

Відео дня
  • На щастя, чаші і Євангеліє не чіпали. Поліція прийшла, все оглянула, зробила опис, але була вкрадена замала сума і провадження не відкрили. Тоді вони познімали відбитки пальців, але безрезультатно, - розповідає настоятель храму Анатолій Венгер. 

Залізли через вікно і поцупили фен

Після того минув місяць і до церкви знову залізли. Настоятель пояснює, що пробралися до приміщення через те саме вікно у захристії. Розбили скло, відкрили ручку зсередини, таким чином потрапили до храму. 

Вікно у захристії, через яке потрапляли до церкви
  • Другий раз вони вкрали фен, яким ми розігріваємо взимку вікна від замерзання. Знову все перекидали. Ми викликали поліцію. Правоохоронці приїхали із собакою. Все обстежили,. Питали чи я маю ворогів. А які в мене вороги, намагаюся всім допомагати. Часто приходять бомжі, даю, що є то поїсти, то гроші якісь дрібні. Що можу. Але я думаю вони б таке не робили, бо мало грошей дав, - говорить настоятель.

Втретє заляпали свічкою підлогу 

Після другого проникнення до церкви, настоятель храму зняв ручку на вікні у захристії. Однак це не допомогло. Вандали не змогли пробратися через це вікно, тому розбили більше, яке веде в зал для богослужінь. Всередині на стіні церкви до цього часу залишився слід від каменю, яким влучили у шибку. 

  • Не взяли нічого. Лише знову все перекидали і сильно залили підлогу воском зі свічок. Це було через два тижні після другого випадку, - пояснює священник. 

“Не змогли залізти, так побили”

На певний час вандали притихли. За цей час в церкві поставили на вікна металеві решітки. Залишилося незахищеним лише одне велике центральне вікно. Через нього до церкви намагалися потрапити вчетверте. 

Крім решіток всередині церкви поставили датчики руху, а на вікна наклеїли повідомлення “Об’єкт під охороною”. Думали, що це відлякає вандалів, але склалося по іншому. Черговий напад на церкву стався наприкінці липня. 

  • Я завжди мав страх до того вікна, думав, що от з’являться кошти і зробимо. Але не встигли. Цього разу це просто був акт вандалізму. Потрапити всередину вони не змогли. Тому взяли великий камінь і ним розбили два склопакети. Ми поставили, допоміг прихожанин, він займається вікнами, тому взяв з нас лише за матеріали. Але ми вже боїмося, бо щойно поставили і не знаємо, коли чекати наступного такого випадку, - пояснює настоятель.

Що кажуть в поліції

З вересня 2018 року у поліції “висить” три провадження через напади на церкву. Вперше до правоохоронних органів звернулися 27 вересня минулого року. Тоді в церкві було розбито 3 вікна і поцуплено 150 гривень. Відомості до ЄРДР (єдиного реєстру досудових розслідувань) таки внесли. Однак знайти нікого не вдалося. Провадження відкрите і досі.  

  • Через правопорушення за адресою Старокостянтинівське шосе 17/1 було ще два звернення, одне 30 жовтня минулого року. Тоді там розбили одне вікно. Правоохоронці заяву прийняли, провели перевірку. Ознаки кримінального правопорушення не підтвердилися. Тоді було складено мотивований висновок і матеріали “списали”. Ще раз зверталися вже в цьому році. 30 липня у нічний час у церкві знову розбили вікно. Зараз цим питанням займаються,- повідомила речник міського відділу поліції Людмила Берестовська.

В поліції також наголошують, що такі злочини важко розкрити. Переважно їх скоюють хулігани, місцеві бомжі або молодь, яка таким чином розважається. Все відбувається у темний час доби, без свідків. Відтак вирахувати хулігана важко.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валя Глимбоцька

    Господь Бог все бачить і він їх жорстоко покарає
  • Галина Пухальська-Малюта

    Вандали занадилися до святині. Бога не бояться
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up