Великдень 2023: коли святкуватимуть православні та католики

Великдень 2023: коли святкуватимуть православні та католики
  • Великдень — це одне із найбільших церковних свят, символ великої жертви Ісуса Христа за всі гріхи людства. 

  • Дізнавайтеся коли цьогоріч віряни східного та західного обрядів святитимуть паску та крашанки а також чи буде додатковий вихідний на Великдень. 

Великдень або Воскресіння Христове – головне та найдавніше християнське свято на честь Воскресіння Ісуса Христа. Кожного року дата цього свята змінюється. Її обчислюють за місячно-сонячним календарем. 

Дата Великодня рахується від дати першого повного місяця після дня весняного рівнодення і починається Великим постом, який триває сім тижнів. Це — один з найдовших постів, під час якого віряни повністю відмовляються від продуктів тваринного походження. 

Зазвичай дати Великодня католиків і православних різняться на тиждень-два. Традиції святкування у цих конфесіях також відрізняються.

Відео дня

Коли буде Великдень у 2023 році

Підготовка до Великодня починається за сім тижнів. Власне, це і є Великий піст. Він один з найдовших християнських постів. Цього року Великий піст триватиме для католиків від 22 лютого до 6 квітня, а для православних — від 27 лютого до 15 квітня. Основне правило посту: не споживати їжу тваринного походження та алкоголь. 

Цього року католики зустрінуть Великдень 9 квітня. А православні — 16 квітня. В останній тиждень перед Великоднем віряни традиційно випікають паски і фарбують яйця. А тоді освячують в храмах крашанки, паски, сіль та м'ясні продукти ще до сходу сонця. Після освячення страв прийнято роздавати милостиню тим людям, хто її потребує.

Згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю, наступний після Великодня понеділок має бути вихідним днем. Проте 19 лютого в країні продовжили воєнний стан до 18 травня. Тому вихідного в понеділок 17 квітня не буде.

Чому дати святкування Великодня не збігаються

У 325 році відбувся перший Вселенський собор в історії християнства (або Нікейський собор). Тоді вирішили відзначати Великдень у першу неділю після весняного рівнодення та повного місяця.

Але ці події не мають постійної дати, адже християнський Великдень — свято, яке постійно пересувають. Його відзначають від 4 квітня до 8 травня.

Розбіжності щодо дат Великодня виникли ще у XVI столітті через запровадження григоріанського календаря. Віряни західного обряду перейшли на нього і цим змінили систему літочислення.

А східного — розраховували все за юліанським календарем. Так і виникли розбіжності у датах релігійних свят.

Великодні традиції

Багато правил у святкуванні Великодня у цих двох конфесіях схожі. І одні, й інші дотримуються посту і Страсного тижня. Але віряни західного обряду не постять так довго, до того ж їм можна вживати молочні продукти. Обидві конфесії вважають Великдень сімейним святом, яке завершує святкову трапезу м’ясними стравами.

Найбільша відмінність — це те, що віряни західного обряду мають особливий символ Великодня (Великодній кролик). Легенд про появу цієї традиції існує безліч, але одна з них — це те, що він приносить у кожну хату кошик із шоколадними смаколиками та ховає їх удома чи у дворі.

Також важливо зауважити, що головними святковими стравами зазвичай є кролик, індичка чи курка, а не паска. Якщо для православних одним з головних символом свята є паска. Католики ж можуть замінити її іншою солодкою випічкою. Традиційно до свята прийнято фарбувати яйця.

Опитування

А коли ви святкуватимете Великдень?

Читайте також: Перехід на літній час: коли хмельничанам переводити годинник та навіщо

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Марія Федоришин

    Коли хто схоче, тоді і буде св'яткувати. У вас нема що робити, а рішаєте, хто і коли з'їсть кусок паски.
  • Валентина Присяжневич

    А навіщо мені знати - коли святкують католики?
  • Ніла Побережна

    16 квітня.
  • Богдан Хмель

    Релігія - опіум для народу

keyboard_arrow_up