Перехід на літній час: коли хмельничанам переводити годинник та навіщо

Перехід на літній час: коли хмельничанам переводити годинник та навіщо
Depositphotos
  • В останню неділю березня вкотре перейдемо на літній час. 

  • Розповідаємо все про перехід та як запам’ятати куди рухати стрілку годинника. 

Щороку в Україні переводять час двічі на рік. Це роблять восени та навесні. Зовсім скоро необхідно буде знову перевести стрілки. Цього разу на літній час. А от восени їх переводять на зимовий. Розповідаємо коли переводять годинники та навіщо. 

Коли переводимо годинник в березні

У 2023 році перехід на літній час відбудеться в останні вихідні березня. Годинник переводять згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.1996 р. №509 «Про порядок обчислення часу на території України», на годину вперед. Отож, вночі, 26 березня о 3.00 стрілки годинника переведуть на одну годину вперед — на 4:00.

Довідка:
Аби легше запам’ятати куди рухати стрілку, слід знати просте буквенне правило: В-Н Н-В. Розшифрувати його просто: «восени — назад», «навесні — вперед».

Гаджети та техніка

Нині на більшості смартфонів опція переведення часу автоматична. Тобто чекати 03:00 для цієї процедури не потрібно. Телефони та смарт-годинники здійснюють перехід самостійно (як і деяка інша, сучасна техніка). Однак старі телефони та механічні годинники треба переводити самостійно. 

Відео дня

Історія

Перехід на зимовий і літній час двічі на рік застосовують приблизно в 70 країнах світу. В Україні переводять годинники із 1981 року. Прихильники цієї процедури називають такі плюси:

Противники переведення часу вважають, що ця процедура лише шкодить. З мінусів наводять такі аргументи:

Петиція

Додамо, вже декілька разів Уряд планував відмінити щорічне переведення годинників, але поки що нічого не змінилося. Щоразу Верховна Рада провалювала голосування.

Нагадаємо також, що наразі на сайті петицій до Президента зареєстроване звернення про відміну переходу на літній/зимовий час. 

— Кожен раз, коли переводять годинники на годину вперед, або назад, багато людей страждають від цього. Багато років обіцяють це скасувати і кожен рік все повторюється. Пропоную це скасувати цього року і залишитися на так званому зимовому часі, — написав її автор Євген Прилуцький. 

Петиція зареєстрована ще 22 лютого 2023 року. Станом на сьогодні її підписали 385 людей із необхідних 25 тисяч. До кінця збору підписів залишилось 79 днів. 

Вплив переведення часу на здоров'я

Вчені та медики вважають, що перехід на літній час однозначно шкодить самопочуттю. У країнах, де переводять час, помітили такі негативні наслідки для здоров'я:

Аби легше пережити процедуру, за кілька днів до 26 березня лікарі радять лягати спати раніше, ніж зазвичай. Перед сном провітрювати кімнату, а вранці снідати, щоб швидше запустити організм.

Що буде, якщо не переводити годинник

У переведення годинників двічі на рік багато супротивників. Але відмова від цієї процедури призведе до деяких незручностей. Справа в тому, що Україна — країна, велика за площею. Відстань між західними і східними областями занадто довга, аби жити в одному часовому поясі весь рік.

Приміром, якщо залишити літній час назавжди і не переходити на зимовий, то в Ужгороді взимку схід Сонця буде лише о 9:20, і його жителям доведеться йти на роботу і в школу в темряві.

А якщо залишити незмінним зимовий час, то влітку в Харкові схід Сонця буде о 3 годині ночі, а захід — о 19:47. В результаті півночі буде занадто світло, а темніти буде майже як взимку.

Теоретично вирішити цю проблему можна, повідомляє Уніан. Для цього варто розділити територію України на два часові пояси.

Опитування

На вашу думку, слід переводити годинник на літній/зимовий час?

Нагадаємо, синоптики зробили перші прогнози погоди на весну. Дізнавайтеся якою буде погода в березні, квітні та травні 2023 року на Хмельниччині за посиланням. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (33)
  • Валентина Дармочинська

    Проти,
  • Валентина Пюро

    проти переведення
  • Pavel Kondrashov

    Коли говорять  про єкономію електрики, то це населенню виходить боком. Чим більше ми заощаджуємо і менше платимо, тим шидше зростають тарифи.

    Збільшення тривалості світлового дня - це як??? Адже дні постійно то збільщуються, то зменшуються.

    Зменшення шкідливих викидів і користь для екології - а це як??? Звалище смердіти менше буде???  

    Пора перестати вводити народ в обман. Навіщо воюємо?
  • Ольга Климчук

    Проти переведення

keyboard_arrow_up