Верховний Суд повернув УПЦ Миколаївську церкву в Кам'янці-Подільському

Верховний Суд повернув УПЦ Миколаївську церкву в Кам'янці-Подільському
  • Керівництво заповідника, на території якого знаходиться церква, вирішило припинити договір користування із УПЦ.  Але настоятель категорично відмовився покидати прихід.

  • Заповідник почав судитися із парафією. Пройшло більше десятка засідань. Врешті УПЦ таки залишилась у святині. 

Днями Верховний Суд України скасував рішення судів попередньої інстанції про виселення УПЦ з Свято-Миколаївського храму у Кам'янці-Подільському. Про це заявили у прес службі Української Православної Церкви. 

На фейсбук-сторінці самої парафії опублікували й фото документу, підписаного настоятелем парафії, з посиланням на рішення Верховного Суду. Саме ж рішення наразі ще не оприлюднили у відкритому реєстрі.

Так, згідно документу, Верховний Суд скасував передачу Свято-Миколаївського храму Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець» та дозволив УПЦ не виселятися звідти.

Відео дня

— Таким чином, з 20 грудня 2023 року виконання судового рішення у справі N 924/318/23 зупиняється, як і дія судового рішення у цій справі, − йдеться у заяві суду.

Зображення із ФБ-сторінки Свято-Миколаївська Церква м.Кам'янец-Подільський

Нагадаємо подробиці цієї справи. Ми розповідали, що Свято-Миколаївська парафія Української православної церкви безкоштовно користувалася культовою спорудою церкви із дзвіницею у Кам’янці-Подільському більше 30 років. Цей храм площею 97,1 кв.м стоїть на території національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець». Також церква є пам’яткою архітектури XIV століття і належить заповіднику.

Заповідник вирішив припинити договір з УПЦ

Ще у 1990 релігійна організація УПЦ уклала договір користування із національним історико-архітектурним заповідником «Кам’янець». Але в лютому 2023 року керівник заповідника вирішив припинити дію договору. Він повідомив про це настоятеля храму Олексія Вересюка. Серед причин назвав рішення РНБО від 1 грудня 2022 року та висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв`язку з московським патріархатом Державної служби з етнополітики та свободи совісті.

До всього, 4 квітня у Кам’янець-Подільській міській раді припинили право користування земельною ділянкою, на якій розміщена Миколаївська церква, релігійній організації УПЦ. Та попри це Вересюк відмовився покидати святиню. Тож керівництво заповідника подало судовий позов до Господарського суду Хмельницької області, аби примусово виселити УПЦ із храму. Про це йдеться в судовому рішенні.

Відмовились покидати храм

На суді позов задовольнили. Свято-Миколаївську парафію УПЦ зобов’язали звільнити будівлю Миколаївської церкви з дзвіницею та передати її Національному історико-архітектурному заповіднику "Кам'янець". Але в УПЦ не погодилися з рішенням та подали апеляцію до Північно-західного апеляційного господарського суду. Утім там в апеляції відмовили та попереднє рішення залишили без змін.

У Державній виконавчій службі відкрили виконавче провадження стосовно примусового виселення парафії УПЦ із території заповідника. Будівлю пам’ятки зобов'язали офіційно передати в користування історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець». Ми розповідали, що в четвер, 21 грудня, представники УПЦ вже й передали й ключі від храму. 

Та, згідно документу вище, Верховний Суд України на засіданні напередодні, 20 грудня, скасував попередні рішення Хмельницького господарського суду на користь релігійної громади УПЦ. Щойно рішення з'явиться в реєстрі, ми його опублікуємо. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Oleksandr

    Дуже поганий приклад. Для чого там московська церква - працювати агентом в тилу? Сподіваюся керівництво знайде інший спосіб їх виселити...
  • Читач55

    Якщо це правда,то це повний п.здець!Верховний суд України покриває філіал фсб у розпал війни!Колаборантів та зрадників у найвищих ешелонах влади хоч греблю гати!Сподіваюсь,місцева громада не буде терпіти це свавілля.
  • Олег Левандовський

    Ще один випадок смердючої корупції.

keyboard_arrow_up