Від 14 грудня українці зможуть оформити водійські права і техпаспорт без пластику: деталі

Від 14 грудня українці зможуть оформити водійські права і техпаспорт без пластику: деталі
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Дізнавайтеся, чи зможуть водій, отримуючи посвідчення, цілком відмовитися від пластика, та що це їм дасть.

Від 14 грудня в Україні можна буде реєструвати автівки або оформити посвідчення водія без використання пластикових бланків.

Про це повідомляє пресслужба МВС.

Відповідні зміни було ухвалено урядом ще 4 листопада.

Відео дня

Деталі

«У найближчій перспективі більше не буде обов'язковим отримання пластикових бланків документів про право керування транспортними засобами та реєстрацію транспортних засобів», - констатують у МВС.

Тож, ті хто оформлюватиме собі водійське після 14 грудня, зможуть обирати: зробити лише електронний документ, чи ще й замовити пластикову картку. Вона може знадобитись для поїздок за кордоном. Пластикове посвідчення можна буде отримати поштою. 

Таким чином, електронні варіанти документів (Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів) можуть стати єдиними наявними у особи документами, котрі дають право на керування.

Якщо раніше при реєстрації автівки або при отриманні посвідчення водія обов'язковим було оформлення бланків цих документів, то зі середини грудня можливо буде від бланків зовсім відмовитися.

«Посвідчення водія чи свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в Електронному кабінеті водія чи у додатку «Дія» не просто стає рівнозначним фізичним документам, а може повністю їх замінювати», – уточнив начальник головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

Переваги

Усе стане набагато простішим.  Водії можуть забути про свої пластикові картки та мати документ завжди із собою — у смартфоні.

 У кілька кліків самостійно можна буде оформлювати обмін посвідчення водія, проводити реєстраційні дії з транспортними засобами в тих випадках, коли огляд фахівців експертної служби МВС не є обов'язковим.

Електронний документ буде доступним в українськомовній та англомовній версіях. Водійське та техпаспорт мають міжнародне кодування, яке використовується у ЄС, США та Канаді.

Водночас, громадяни зможуть заощадити, не сплачуючи за бланкову продукцію.

Новий етап розвитку цифрових документів 

Україна стала четвертою країною у Європі, яка узаконила цифрові водійські посвідчення.

Такий крок  міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров вважає новим етапом розвитку цифрових документів та використання застосунку  «Дія» за кордоном.

«У цифровому майбутньому ми бачимо, що всі документи та послуги будуть digital first, - пояснює. - Тобто спочатку цифрові, а паперові — за бажанням».

Він також розповів, що Україна вже співпрацює з Польщею для того, щоб країна-сусідка приймала цифрові документи українців на своїй території. А Канада вже використовує «Дію» для деяких послуг. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up