Від 500 до 1700 гривень. Хмельничан штрафуватимуть за нелегальні ялинки

Від 500 до 1700 гривень. Хмельничан штрафуватимуть за нелегальні ялинки
Фото - "Дзеркало"
  • Чимало хмельничан вже активно готуються до Нового року і замислюються про головний атрибут свята. 
  • Чи знаєте, що в кожної ялинки має бути чіп з номером?
  • Екологи разом з поліцією нагадали про штрафи за нелегальні дерева.

При виборі новорічної ялинки українці зазвичай діляться на два табори - ті, які обирають заздалегідь і ті, які шукають головний атрибут свята в останній момент. Попри те, що до святкування залишається вдосталь часу,  в області вже запустили операцію "Новорічна ялинка 2022". Під час рейдів екологічна інспекція і правоохоронці будуть проводити перевірки і виявляти порушників - в лісі, на ринках і дорогах. За нелегальну ялинку - штраф до 1054 гривень. 

Як пояснюють у Державній екологічній інспекції, у кожної легальної ялинки обов'язково має бути чіп, а на ньому написаний номер. При введенні цього номеру на спеціальному сайті можна отримати всю інформацію про дерево: де його виростили і кому воно належить. Усі законні ялинки вирощують на державних лісгоспах. А якщо ялинку або сосну виростили на власній або орендованій ділянці,  то документами, що підтверджують законність походження дерева, можуть бути документи на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою та довідка з органу місцевого самоврядування з інформацією про походження лісопродукції. 

В Україні цього року потроюють розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року. Як додають в екологічній інспекції, враховуючи мінімальний розмір штрафу і збитків, одне нелегальне дерево обійдеться громадянам у 1054,82 гривні, а для посадових осіб – 3094,82. 
Передбачені штрафи і для покупця нелегальної ялинки – від 510 до 1700 гривень з конфіскацією незаконно купленого дерева.

Відео дня

Хмельничан закликають купувати лише легальні ялинки - з відповідним маркуванням. В разі виявлення незаконних порубок дерев чи їх реалізації - слід звертатись за телефоном "гарячої лінії"  інспекції: (0382) 70-28-39.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up