Від заспиртованих органів до Болохівських скарбів: що ховає 90-річна історія краєзнавчого музею у Хмельницькому

Від заспиртованих органів до Болохівських скарбів: що ховає 90-річна історія краєзнавчого музею у Хмельницькому
  • Колекція музею налічує близько 85 тисяч експонатів. 
  • Тут є унікальні речі, яким десятки століть.
  • Дізнавайтеся, що об’єднує Хмельницький з Парижем та яким скарбам позаздрить навіть славнозвісний Лувр, у нашому матеріалі.

90 років історії. Сотні експедицій та досліджень. Неймовірні історичні знахідки, яких більше немає в Україні. Унікальні старожитності, коштовності, речі побуту та скарби. Все це вміщує в собі, на перший погляд, невелике приміщення обласного краєзнавчого музею. Колекція якого наразі налічує близько 85 тисяч експонатів. 

Сьогодні, 24 жовтня, музей святкує свій День народження. А починалося все в далекому 1929 році. Тоді у Проскурові була організована перша установа музейного типу. Це був музей санітарної культури. Де демонстрували людські органи в заспиртованому вигляді. Через чотири роки краєзнавчий музей відмежувався і став самостійним. Відтоді він пережив чимало. У воєнні роки більшість цінностей з музею забрали. Наново формувати свій історичний фонд краєзнавці почали з 1945 року. 

До свого 90-річчя музей підготував для хмельничан кілька сюрпризів. Це дві кардинально різні виставки. Одна демонструє старожитності зібрані на Хмельниччині. До речі, деякі з них сягають 12 століття. Інша захоплює різноманіттям світу комах із усієї планети. А ще до Дня народження музей видав книгу-каталог музейної скарбниці. Яка налічує відомості про 232 раритета. Це археологічні знахідки, історичні, сакральні, етнографії і предмети природи краю. 

Відео дня

  • Книга унікальна. Вперше за історію нашого музею ми змогли видати такий каталог. В ньому показані найцікавіші та найцінніші експонати нашого музею. Експонати, які унікальні не лише для нашого музею, а й для всієї України і всього світу. Як доповнення до каталогу у фойє нашого музею ми зробили виставку раритетів, - зазначив провідний фахівець краєзнавчого музею Сергій Єсюнін.

Із найцікавіших предметів, які знаходяться в музеї, за словами Сергія Єсюніна, можна виділити ТОП-5 речей.

1. Болохівські скарби

У слов’янські часи 12-13 століття на території Хмельницької області були болохівські поселення. Тут жили волохи або болохівці, як їх ще називали. Вони займалися багатьма різновидами ремесел. Також виробляли різноманітні прикраси - срібні браслети, скроневі кільця, колти, рясна, медальйони, прикрашені черню, позолотою, ажурною філігранню. 

  • Під час археологічних розкопок на території області були знайдені болохівські скарби: срібло, позолота, які вважаються унікальними для України, бо аналогів ніде немає. А в нашому музеї наразі зберігаються і наручі, і гривні, є жіночі прикраси. Вони мають не лише історичну, а й ювелірну цінність, - зазначає Сергій Єсюнін. 

2. Порцеляна різних епох

У музеї зберігається унікальна колекція предметів побуту. Переважно це порцеляна  19 та початку 20 століть. Є навіть предмети із першої в Європі порцелянової мануфактури “Meissen”, яка була заснована в 1710 році в Німеччині, незабаром після відкриття секрету виготовлення твердої порцеляни в Саксонії алхіміком Йоганном Фрідріхом Беттгер.

  • У нас є порцеляна найвідоміших на той час виробників. Представлені в експозиції вироби німецької фабрики “Meissen”. Є унікальна шкатулка цієї фабрики. Є цікава металопластика. Металеві вироби,  які репрезентують увесь світ.В колекції музею зберігається металева японська ваза 19 століття, яка у свій час була завезена територію Хмельниччини і збереглася в ідеальному стані. Це ритуальна ваза, на ній зображена сцена боротьби японських самураїв, - розповідає краєзнавець.

3. Собака "Левретка Жизель" 

У музеї зберігається статуетка відомого французького скульптора 19 століття П'єр-Жюля Мене. Це собака "Левретка Жизель". Для краєзнавчого музею Хмельниччини це культова експозиція, адже скульптури автора стоять в кращих світових музеях. Таких, як у “Musеe du Louvre” Парижі та “Metropolitan Museum of Art” в Нью-Йорку. 

  • П'єр-Жюля Мене - це взагалі найвідоміший скульптор у світі. Його роботи виставляють кращі світові музеї і дуже знаково, що його скульптура є у нас. Вона датується 1847 роком,- пояснює Сергій Єсюнін.

 4. Колекція зброї

У музеї зберігається зброя 18-20 століть. Ця колекція, за словами Сергія Єсюніна, вважається однією з кращих в Україні. В ній присутні експонати з 18 країн світу. Це предмети кращих світових виробників. Всього колекція налічує понад 250 одиниць зразків вогнепальної та холодної зброї з різних куточків планети.

  • Від холодної: кинджалів, шпаг до вогнепальної: рушниці, гвинтівки та автоматичної: автомати, кулемети, - говорить краєзнавець.

 5. Колекція сакральних пам’яток

У краєзнавчому музеї є і колекція сакральних пам’яток. Вона налічує 500 екземплярів. Найцікавішими, за словами краєзнавця, є ікони. 

  •  Ми маємо ікони 16-18 століття. Вони виготовлені не дереві і дійшли до нашого часу в досить гарному стані. Крім того є у нас стародруки початку 20-го століття. Це Євангеліє. Вони теж мають надзвичайну цінність не лише для нашої області, а й для всієї України, - пояснює Сергій Єсюнін.

До музею всі ці експонати потрапили із різних джерел. Краєзнавець розповідає, що є речі, які приносили самі хмельничани. Значну частину експонатів було знайдено під час археологічних та етнографічних експедицій. Частину отримали від старих фондів 1950-70 років, дещо подарували, а дещо довелося придбати за гроші. 

 Що в колекції раритетів робить велосипед

У фойє-раритетів можна побачити дійсно унікальні речі, які сягають історією вглиб століть. Однак особливу увагу відвідувачів приваблює велосипед. Здавалося б, що в ньому цікавого та унікального. Але, є одне але… Виконаний він із дерева ще на початку 20 століття, а проїздив до 70-років. 

  • Цей велосипед дерев’яний. В нього дуже цікава історія. Ще до 70-х років минулого століття чоловік із Шепетівки, який зробив цей велосипед їздив на ньому. Під час експедиції наші працівники побачили такий своєрідний транспортний засіб і умовили власника передати його в музей. Цей чоловік розповів, що на початку 20-го століття, коли він ще був молодим хлопцем, купити велосипед було дуже важко. Вони тоді тільки з’явилися у широкому продажу і вартували 25-30 рублів. А зарплата чорнороба була - 7-8 рублів. Тобто, це була розкіш для більш багатих. Він подивився, що нічого там складного немає. І зробив сам велосипед із дерева. Проїздив на ньому близько 50 років і за весь час міняв лише шини на колесах, - розповідає Сергій Єсюнін. 

 Понад 2000 тисячі комах у музеї

Ще однією новинкою музею, яку представили сьогодні став експозиційний зал під назвою “Невпізнаний світ комах”. Над його створенням працювали 2,5 роки. І він налічує понад 2000 експонатів. Є представники різних видів з усього світу. Але 50% комах ті, яких можна було зустріти колись на Хмельниччині, а деякі живуть на теренах регіону і досі. 

  • Ми в цьому залі старалися відійти від музейних канонів і зробити виставку цікавою та інтерактивною. Є навіть пеньок зі збільшеними лупами, де в стовбурі можна розгледіти комаху. Також є живі експонати. За склом у нас там живуть тропічні таргани. Є також відбитки найдавніших комах, які зберігалися в породах понад 400 мільйонів років, - розповідає завідуюча відділу природи Хмельницького обласного краєзнавчого музею Неллі Мальована. 

Також в музеї можна побачити оновлені зали, де представлений побут, традиційний одяг та знаряддя праці подолян різних століть. Знаходиться краєзнавчий музей по вулиці Подільській, 12. Працює з вівторка по п’ятницю з 9-ї до 18-ї години. 

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галя

    Там нудно і нецікаво
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up